Jouwtaalzijntaal.nl

De gemeente Rotterdam maakt zich grote zorgen over het taalniveau van de Rotterdamse (mbo) jongeren. Jongeren realiseren zich niet dat hun straattaal onvoldoende is om elders begrepen te worden, laat staan een baan te kunnen krijgen. Die zorg lijkt me volkomen terecht en zou een reden moeten zijn om direct op de basisschool te beginnen met serieus werk te maken van dit enorme probleem. Maar de gemeentelijke actie geeft in ieder geval aan dat men het probleem begrijpt en als serieus ervaart. Hulde!

Opmerkelijk is de test op de websitejouwtaalmijntaal.nl. Daar moet je drie zinnen in straattaal vertalen naar gewoon Nederlands. Mij lukt dat niet, ik ken de woorden niet en wil die eerlijk gezegd ook niet kennen. Maar omdat mij dat niet lukt, krijg ik de mededeling dat ijn Nederlands onvoldoende is. Vreemd. Mijn straattaal laat te wensen over, maar met mijn Nederlands is weinig mis.

Maar ja: is is wel weer een "leuk" "aantrekkelijk" testje. Ongetwijfeld bedacht door reclameboys of een onderwijsbureautje. Kost bergen geld. Doekoe, begreep ik.

Zie ook de column van Christiaan Weijts in NRC.