Leidse instrumentmakers School meldt zich ook als ‘vriend van BON’!

Vooruitlopend op het BON-certificaat werkt het bestuur aan een categorie scholen ‘vrienden van BON’ die zich achter BON hebben geschaard, en die volgens de BON-principes les (willen) geven. De Leidse instrumentmakers School (Lis) heeft zich nu ook ‘Vriend van BON’ verklaard. Directeur Joris Gonggrijp licht toe waarom de LiS ervoor kiest om BON te steunen.

‘Wie te weinig vakkennis opdoet, is gehandicapt.’ Deze uitspraak van BON-voorzitter Ad Verbrugge is ons uit het hart gegrepen. Al langer groeide bij zowel bestuur als medewerkers van de Leidse instrumentmakers School (LiS) het besef dat BON kernachtig formuleert en met succes uitdraagt dat het onderwijs om bijsturing in de richting van structuur vraagt. Daarom volgen we nu IVA in haar initiatief door de LiS aan te melden als ‘vriend van BON’.

De LiS is de enige mbo-vakschool voor precisietechniek in Nederland. In 1901 werd de LiS opgericht door nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes (de man van het vloeibaar helium!) om de experimentele fysica van competente instrumentmakers te voorzien. De LiS leidt tot op de dag van vandaag als vakschool instrumentmakers op, met een programma van vijf werkdagen theorie- en praktijkonderwijs per week en een zwaar accent op het ontwikkelen van praktische vaardigheden. ‘De vakopleiding verzorgen we zelf, voor beroepsoriëntatie hebben we hulp van toekomstige werkgevers nodig.’

De instroom komt van elke in Nederland bestaande vooropleiding, van vmbo tot vwo, waarvoor uiteraard aangepaste programma’s bestaan. Wat niet vrolijk stemt, is dat een toenemend aantal ‘de weg kwijtgeraakte’ mbo-techniekstudenten bij ons aanklopt om weer ‘aan het leren’ gezet te worden! Ook buitenlandse studenten, o.a. uit Duitsland en Indonesië, maken gebruik van onze mogelijkheden tot specialisatie (bewerken van glas en keramiek, lasertechniek, mechatronica).

De LiS geeft een baangarantie: ‘Een baan op het niveau van je diploma. Na zes maanden nog niet gevonden? Dan je schoolgeld terug!’ Maar dat hebben we tot heden niet meegemaakt.

Joris Gonggrijp
Directeur (en docent!) LiS

10 Reacties

  1. Vakmanschap!
    Dit is een eerbetoon aan Kamerlingh Onnes, Herr Glasbläsermeister Kesselring, en al hun opvolgers.

    • een Zeer Goede Zaak™
      Ik heb er ooit een paar weken de zomercursus Glasblazen voor Amanuenses gevolgd. Ik vond het een prachtig instituut. Als ik van het bestaan ervan had geweten toen ik van de lagere school kwam, zou ik zeker een poging gedaan hebben om er geaccepteerd te worden. Maar goed, dat is alweer 35 jaar water onder de brug ;-).

      Planeten Paultje

  2. Welkom Lis!
    Mooie school, mooie naam! (De Lis vind je in mei aan de rand van de Nederlandse sloten, prachtig helgeel bloeiend) Ik vind het extra mooi omdat dit al de tweede beroepsopleiding is die zich al vriend van BON durft te afficheren. Dat geeft eindelijk hoop voor het beroepsonderwijs.
    Erg leuk dat de directeur daar ook docent is. Ik ben wel heel benieuwd naar achtergronden van de school. Misschien wil Joris (of iemand anders) wat meer over deze mooie school vertellen? Grootte, vakken, regels, financiering. Voor mij is ook interessant hoe ze buiten alle fusies hebben kunnen blijven en hoe ze zich buiten het CGL hebben kunnen houden. Kortom: vertel, vertel, vertel!

    • Toelichting Leidse instrumentmakers school
      Leuk om met bloemen ontvangen te worden!
      Veel vragen, niet zoveel tijd. Mag ik u voorlopig verwijzen naar www.LIS-mbo.nl ? De meeste vragen zullen dan wel beantwoord zijn.
      Buiten fusies blijven? Landelijk uniek aanbod en “het financieel kunnnen rooien”! “Vakschool” is naast ROC een in de WEB (MBO-wet)
      omschreven benaming.
      CGL ? Wij hanteren – in goed overleg met het “herontwerpmanagement”- de stelregel “oude schoenen niet wegdoen voordat je ZEKER
      weet dat de nieuwe passen ! En leerlingen + ouders mogen daarover ook hun mening geven. Zie ook JOBenquete ODIN 4.

      Joris Gonggrijp

  3. Mooi!
    Gefeliciteerd met deze beslissing. Het is heel goed dat nu een bekostigde school zich openlijk achter BON schaart. Benieuwd welke school de volgende is!


    Marten

Reacties zijn gesloten.