Onderwijs in het nieuws – 6 –

De vernieuwingsvoorstellen blijven ons om de oren vliegen. De op dit moment voor zover we kunnen bijhouden laatste loot is een voorstel van MBO Raad voorzitter Adnan Tekin die havo en vmbo wil samenvoegen.

Van de MBO-raad: De MBO Raad pleit voor een andere kijk op vervolgonderwijs. @TekinAdnan: “Voeg havo en vmbo samen tot voorbereidend beroepsonderwijs met aandacht voor algemene vorming, basisvaardigheden en beroepenoriëntatie en laat elke jongere kiezen voor mbo of hbo bit.ly/3NqX2AM

Opmerkelijk, of niet, is dat de heer Tekin geen kennis of ervaring heeft in het onderwijs. Hij was wethouder voor de PvdA in Ijmuiden waar hij zich bezig hield met de problemen rond Tata Steel.

De opvattingen van de heer Tekin zijn opmerkelijk, maar ook de nieuwe voorzitter van de VO raad, de heer Hagoort profileert zich. Hij vindt dat taal en rekenen best wel belangrijk, maar we moeten toch echt niet vergeten dat er meer is dan ‘alleen’ dat taal en rekenen. Hagoort heeft iets meer ervaring in het onderwijs, hij was CvB voorzitter van Hogeschool Windesheim, een hogeschool die zich profileert met sterk vernieuwend onderwijs. Daarvoor had Hagoort een carriere in de publieke omroep.


De rekenkamer is vernietigend over de miljardeninvestering in het onderwijs die de achterstanden door Covid zou moeten oplossen. Voor ons geen verrassing. Geld gooien naar de onderwijsbesturen zonder duidelijk plan werkt eerder averechts.


Steeds meer mensen delen onze ernstige zorgen over het leesonderwijs. Een uitstekend artikel hierover in de Groene


Minister Dennis Wiersma bezocht ons symposium en hij staat volledig achter onze standpunten en deelt onze zorgen. Wiersma lanceert een masterplan om het onderwijs in de basisvakken uit het slop te trekken. De intentie daarvan is uitstekend natuurlijk. Eindelijk een minister die de problemen erkent en daadwerkelijk daar iets aan wil doen. Of dit de beste keuze is weten we niet. Er zou beter een analyse van de oorzaken gemaakt kunnen worden. Toch geven we deze minister het voordeel van de twijfel. Niet in het minst door zijn inspirerende en eerlijke optreden op ons symposium.


De problemen met de grote aantallen (buitenlandse) studenten worden belicht in de Volkskrant naar aanleiding van een rapport van het CBS.Ook hier een probleem dat in essentie wordt veroorzaakt door de bekostiging. Universiteiten willen meer studenten, die worden dan uit het buitenland aangetrokken door de Engelstalige bachelors en mastersopleidingen, dat is in zichzelf enorm bezwaarlijk omdat hiermee de Nederlandse taal op het tweede plan komt. De Nederlandse overheid betaalt (voor de EU studenten) en huisvestingsproblemen escalleren.


Ook op Nederlandse universiteiten groeit de uit de Verenigde Staten overgewaaide woke beweging. De tegenkrachten laten van zich horen in de volkskrant.


Door een wetswijziging is het onderwijsbestel opengegooid. Welke scholen komen er nu bij? De Volkskrant bericht.


Follow the Money bericht over de rol van de schoolbesturen in het basisonderwijs


NRC: het onderwijs moet terug naar de basis, geen mobieltjes maar frisbees, orde en regelmaat.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter