‘Nederlands moet op de schop’

Morgen zullen docenten en universitaire vakdocenten Nederlands een manifest presenteren waarin zij betogen dat het vak Nederlands op de schop moet. In de verschillende media lezen we vooral oneliners als dat het 'niet meer van deze tijd' zou zijn en dat leerlingen het te saai zouden vinden. Dat zijn bepaald geen argumenten die ons overtuigen van de noodzaak tot verandering. Toch lijken de ideeën achter het manifest wel degelijk interessant. Men pleit namelijk voor meer aandacht voor schrijven en literatuur en wil de enorme bulk aan tekstverklaringen sterk verminderen. Een pleidoor waar veel BON'ners zich ongetwijfeld in kunnen vinden. Waarom het, ook door de opstellers van het manifest, geframed wordt met de vernieuwingsretoriek die nu al 20 jaar over ons wordt uitgestort is ons een raadsel. Inhoudelijk betekenen de voorstellen eerder een terug naar vroeger dan een sprong in een would-be jolige toekomst. 

Op dit moment is het manifest nog niet beschikbaar en moeten we het doen met wat er in de media daarover wordt bericht. Als het morgen gepubliceerd wordt zullen we dit bericht vanzelfsprekend aanvullen met een link naar het manifest.

 

Update: u kunt het manifest hier vinden

2 Reacties

  1. Het manifest is inmiddels

    Het manifest is inmiddels gepubliceerd. Aleid Truijens schrijft erover in de Volkskrant van zaterdag. Toch goed dat leraren en universitaire docenten zelf in beweging komen.

  2. Ik heb het manifest inmiddels

    Ik heb het manifest inmiddels als bijlage en link in het oorspronkelijke artikel bijgevoegd

Reacties zijn gesloten.