
Een opmerkelijk interview met mbo-raad voorzitter Jan van Zijl. Hij wil het imago van het mbo opkrikken door een andere naam en een andere structuur. Vooral de niveaus 1 en 2 zijn nu bepalend voor het imago, dus is het beter onderscheid te maken tussen basisberoepsonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Daarvoor zijn geen wetswijsigingen nodig, aldus van Zijl.
BON meent dat van Zijl niet het imago, maar het mbo moet verbeteren. Dat kan door te stoppen met de competentiegerichte leren, door vakleraren in plaats van coaches aan te nemen – meer dan nu het geval is – door de mega ROC's op te splitsen en de aandacht op onderwijs te richten in plaats van op imago en leuke folders voor honderden studierichtingen. Verder kan er ook gekeken worden naar de situatie voor de grote onderwijsherziening waardoor lts en its zijn verdwenen en de probleemleerlingen daardoor na eerst 4 jaar vmbo te hebben "genoten" zonder diploma binnenstromen in de middelbare beroepsopleiding.
Wellicht zou die basisberoepsopleiding gewoon lager technisch onderwijs kunnen heten? Maar ook dan moet het niveau van dat onderwijs werkelijk omhoog!
En zouden bevoegde leraren
En zouden bevoegde leraren ook helpen?
Van Zijl begrijpt al lang dat het niet om kwaliteit gaat maar om het imago. Daarom zijn niet-aflatende strijd om via bevriende Jet Bussemaker de bekwaamheden te frustreren.
Wanneer komt die boterberg nu eens eindelijk van zijn hoofd af?
# Philippens – Goed zo. Schop
# Philippens – Goed zo. Schop maar eens flink. In mijn eigen bijdragen geef ik ook wel eens een sneer, niet om er een opgelucht gevoel van te krijgen, maar omdat die hele rotte troep voortdurend met scherpe reacties, humor enz. bestreden moet worden. Nu hakt U eens stevig. Hartelijk bedankt.
Jan van Zijl aan het woord:
Jan van Zijl aan het woord:
Bevoegde leraren zijn er in
Bevoegde leraren zijn er in overvloed. Ze zijn bevoegd als puberoppas, ter beoordeling aan Jan en zijn ondergeschikten.
Bevoegdheid en vakkennis is heel ander koek.
Van Zijl: “Hartverwarmend te
Van Zijl: "Hartverwarmend te zien hoe de Chinese overheid het Nederlandse mbo als voorbeeld ziet. Ik beschouw dat als een compliment aan onze scholen en onze docenten."
Gelukkig, China trapt er ook in. Dat scheelt weer 1,35 miljard concurrenten. Nu alleen nog even India en Zuidoost-Azië.
Dat is wel vreemd, dat je
Dat is wel vreemd, dat je vreest voor scheve verhoudingen als het scholen vrij staat om niet aan CGO te doen. Als je werkelijk gelooft in de superioriteit van het CGO-model, dan lach je om scholen die zo stom zijn om het niet te gebruiken.
Maar de man vreest kennelijk dat scholen die het zonder CGO doen, superieur zullen presenteren t.o.v. CGO scholen en daarom dus het verhaal over de vrees van de scheve verhoudingen. Ik zie een impliciete erkenning van de zwakte van het CGO-model.
Misschien moeten we dit alles
Misschien moeten we dit alles ook gaan bekijken zoals Joris Luyendijk de financiële wereld bekijkt. Zelfs mensen binnen het financiële systeem weten dat het totaal niet deugt, maar als ze dat hardop gaan zeggen, dan zijn ze alleen maar zelf de klos en verandert er nog niks. Wil je als middenmanager geen bonus, dan word je een paria. Neem je ontslag, dan komt er een nieuwe meeloper voor in de plaats.
Wat zo'n Van Zijl beweert, daar moet je eigenlijk verder geen woorden en gedachten aan vuilmaken. Het is het systeem dat dit produceert: de poppetjes kunnen niet anders dan meedraaien, paria worden of vertrekken, en als ze vertrekken dan komen er andere poppetjes voor in de plaats.
Van binnenuit zal het nooit veranderen, en door goeie argumenten en vriendelijke verzoeken ook niet. Het enige wat zin heeft, is het afdwingen van verandering van buitenaf. Dus schoolbesturen dwingen om al hun reserves en inkomsten geoormerkt aan onderwijs uit te geven, zodat er gewoon geen cent meer naar lobbyraden kan. Belangen samen behartigen (lobbyen) kun je moeilijk verbieden, maar dat moeten ze dan in hun vrije tijd gaan doen, op privékosten. Dan zal het snel afgelopen zijn, want Van Zijl vindt CGO denk ik ineens niet meer zo belangrijk als hij niet wordt betaald om dat uit te venten.
Hoe kunnen we het gesloten onderwijssysteem ontmantelen?
Salaris Jan van Zijl € 194
Salaris Jan van Zijl € 194.257,–
Voorzitter Jan van Zijl van de MBO-raad verdiende daar 194.257 euro en zijn collega Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen (0,9) fte verdient in omgerekend naar fulltime 198.000 euro.
Thom de Graaf, tevens eerste kamerlid, wist vorig jaar in de eerste kamer ervoor te zorgen dat de Balkenendenorm voorlopig niet van toepassing is voor bestuurders in het HBO. Dubbele pet.
Sorry, dit heeft alles niets met onderwijs te maken.
Bron: www.telegraaf.nl/binnenland/23595951/__Riant_salaris_onderwijsbobo_s__.html .
Vergeet niet dat op
Vergeet niet dat op ondemocratische wijze een oud partijstandpunt van de PvdA (Jan van Zijl) als zijnde van de MBO-Raad (middenschool) wordt uitgevent. Collega-bestuurder van de VO-Raad Rosenmöller is van GroenLinks. Weggekochte Rinda den Besten van de PO-Raad is ook PvdA. De vereniging Hogescholen (vh HBO-Raad) wordt bestuurd door Thom de Graaf, D66. Allen met korte lijntjes richting Den Haag, OCW, en het bestuurdersnetwerk. Ik word zo moe van elitair en ondemocratisch idealisme vanuit bestuurdersstoelen. Het netwerk blijft een boa constrictor. Met het uitkleden van de financiële compensatie zal inderdaad het 'bestuurdersidealisme' met vergezichten naar 2020, 2032 enzovoort snel verdwijnen. Moet ook de ambtenarij niet zo braaf achter de Brusselse lobby aanhobbelen. Beleidsmakers hebben beleid nodig. Technocratie is niet simpel te ontmantelen. Ontmanteling kan via regelgeving, of via een totale ineenstorting van het systeem vanuit 'de vloer' na ellende. Denk aan de val van de Berlijnse muur. Revolutie moet de idealistische bestuurders toch aanspreken. 😉 Mensen stemmen doorgaans niet op politieke partijen vanwege het onderwijs. Onderwijsgevenden, en de collectieve sector, wel. De rest weet er te weinig van af, en heeft te weinig tijd, of de schoolperiode is te kort om tot inzicht te komen. Kleinschaligheid en eigenzinnigheid helpen tegen de machtige Romeinen.