2700 fte’s voor verdeling onderzoeksgelden

loop_op_papier_450x200_1127845_77387486.jpg

In de Volkskrant opent VU hoogleraar beleids en bestuurswetenschappen Willem Trommel de aanval op het NWO (de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Het NWO heeft 2700 fte aan personeel, huurt daarnaast experts in die het inhoudelijke werk doen, zorgt ervoor dat wetenschappers een groot deel van hun tijd besteden aan het schrijven van voorstellen en levert uiteindelijk risicoloos onderzoek op.

Inmiddels meldt NOS.nl de reactie van NWO: we zitten krap bij kas en vragen de minister meer geld, dan kunnen ook andere aanvragen worden goedgekeurd.

BON begrijpt dat de verdeling van onderzoeksgelden geen eenvoudig probleem is, maar vindt dit bureaucratisch circus onthutsend. Tel daarbij op de 70 miljard die via de EU (Horizon 2020)  verdeeld worden en die ook gepaard gaan met een enorme bureaucratie en het moet voor iedereen duidelijk zijn dat de ingeslagen weg doodloopt in de modderige kleilaag die bepaalt wat er gebeurt en daarvan profiteert.

Inmiddels heeft NWO gereageerd op de kritiek: www.nwo.nl/actueel/nieuws/2014/jos-engelen-feiten-over-nwo.html

4 Reacties

  1. “2700 fte’s voor verdeling

    "2700 fte's voor verdeling onderzoeksgelden" is niet waar. Het probleem hiermee is dat NWO 2 rollen heeft: NWO heeft zelf onderzoeksinsituten (zoals het Centrum Wiskunde en Informatica en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). Daarnaast verdeelt NWO onderzoeksgeld. Het overgrote deel van de 2700 fte's werkt bij de onderzoeksinstituten en niet bij het deel van NWO dat het geld verdeelt.

     

    Wel is het zo dat gigantisch veel tijd (als je wilt: fte's) opgaat aan het verdelen van onderzoeksgeld. Maar de kosten daarvan zitten vooral bij universiteiten. Er gaat heel erg veel tijd zitten in het schrijven en beoordelen van onderzoeksvoorstellen. In veel gebieden is dit de belangrijkste tijdsbesteding van hoogleraren. Ook hebben universiteiten een soort "interne NWO" met medewerkers die onderzoekers "helpen" om onderzoeksvoorstellen zo te formuleren dat ze in de smaak zullen vallen bij NWO. Volgens mij gaat er inmiddels zoveel geld naar het opstellen en beoordelen van onderzoeksvoorstellen dat het goedkoper zou zijn om al het geld van NWO door de WC te spoelen en onderzoekers in plaats van het schrijven en beoordelen van onderzoeksvoorstellen in die tijd daadwerkelijk onderzoek te laten doen.

  2. Nog een opmerking over

    Nog een opmerking over “uitstekende onderzoeksvoorstellen” die geen subsidie krijgen. De Engelse equivalent van NWO (EPSRC) geeft beoordelaars van onderzoeksaanvragen de volgende 6 mogelijkheden als eindoordeel:

    1) This proposal is scientifically or technically flawed
    2) This proposal does not meet one or more of the assessment criteria
    3) This proposal meets all assessment criteria but with clear weaknesses
    4) This is a good proposal that meets all assessment criteria but with minor
    weaknesses
    5) This is a strong proposal that broadly meets all assessment criteria
    6) This is a very strong proposal that fully meets all assessment criteria

    Ervaren beoordelaars weten dat alles lager dan 6 betekent: “geen geld”. En dus geven ervaren beoordelaars aan hun vriendjes een 6 en aan een goed onderzoeksvoorstel van iemand die ze willen laten struikelen een 4. Dat kunnen ze nog aan zichzelf verkopen ook, want ze gaven toch aan “this is a good proposal?”.

    De beoordelingsinflatie is nu zo vergevorderd dat het een volkomen farce is.

  3. Dan nog maar een derde

    Dan nog maar een derde bericht ook (ik lijk Sympathisant wel…).

    Een ander probleem is dat mensen bij organisaties als NWO graag spandere dingen willen doen dan geld verdelen. En dus bedenken ze allerlei speciale programma’s. Ik kopieer zo maar wat dingen van de site van NWO:

    * Creatieve industrie – Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

    Het programma Creatieve industrie – KIEM financiert en stimuleert samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen en bedrijven op het terrein van de Creatieve industrie. Ervaren, gepromoveerde onderzoekers kunnen namens een consortium financiering aanvragen voor dit instrument.

     

    * Fonds Nieuwe Chemische Innovaties – Chemical Industrial Partnership Programme (CHIPP)

    Het Chemical Industrial Partnership Programme (CHIPP) is bedoeld voor nationale of internationale publiek-private samenwerking tussen één bedrijf en ten minste twee kennisinstellingen. Projecten worden voor 50% gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 50% door NWO.

     

    * Food & Business Applied Research Fund (ARF)

    Binnen het Food & Business Applied Research Fund (ARF) kunnen praktijkorganisaties uit de Nederlandse partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking financiering aanvragen voor toegepast onderzoek op het gebied van voedselzekerheid. Voorstellen kunnen worden ingediend door consortia bestaande uit ten minste één private of publieke organisatie actief in één van de partnerlanden en één onderzoeksinstelling. Een Nederlandse partner is vereist.

     

    * Genetica, voeding en gezondheid van landbouwhuisdieren

    Deze call gaat over de relatie tussen de genetische eigenschappen en prestaties van landbouwhuisdieren onder uiteenlopende praktijkomstandigheden en over de interactie tussen voeding en darmgezondheid van landbouwhuisdieren. Een hoofdaanvrager kan een aanvraag indienen namens een projectconsortium van tenminste één kennisinstelling en één private partij.

    Een onderzoeksvoorstel indienen in de vrije competitie (met een kans van zo een 20% op subsidie) is feitelijk voor de sukkels. Als je verstandig bent dan lobby je bij NWO om een op maat geschreven “financieringsinstrument” voor jouw onderzoek.

     

    Met wetenschap en het financieren van “de beste” wetenschap heeft dit alles weinig meer te maken.

     

Reacties zijn gesloten.