Nieuw wetenschappelijk personeel universiteiten voornamelijk buitenlands

wereld_450x200_996831_76854443.jpg

De Volkskrant schrijft dat in een nog niet gepubliceerd rapport van de vsnu staat dat Nederlandse universiteiten bijna al hun extra wetenschappelijk personeel uit het buitenland halen. De groei van kennispersoneel ten opzichte van ijkjaar 2007 is voor ruim 40% ingevuld door Europese medewerkers (excl. NL) en voor bijna 60% door niet-Europese medewerkers. Er zijn nagenoeg geen banen ingevuld door Nederlanders. Het gaat hier om de groei van het aantal arbeidsplaatsen, die vrijwel geheel is opgevuld met buitenlanders. Het aantal Nederlandse arbeidsplaatsen is in diezelfde periode gelijk gebleven (circa 20.000)

De vsnu geeft aan dat dit in lijn in met de internationale ambitie van de universiteiten en dat het ten goede komt aan de kwaliteit en dus aan de studenten.

De buitenlandse inbreng is het grootst bij exacte- en technische studies tewijl rechten, psychologie en sociologie nog vrijwel geheel Nederlands zijn. 

BON begrijpt dat veranderingen passen in een steeds internationaler wordende wereld, maar vindt het zorgelijk dat Nederlandse gegadigden voor deze functies kennelijk over de gehele breedte minder aantrekkelijk worden gevonden dan de buitenlandse, of gaan er verhoudingsgewijs evenveel Nederlandse kenniswerkers bij buitenlandse universiteiten aan de slag? In het bijzonder is de situatie bij de exacte vakken schrikbarend. Wat zegt dat over de staat van het Nederlandse onderwijs?