Betafusie UvA en VU gaat NIET door

Logo-UvA-VU-450x200_No.jpg

Zojuist bekend: de voorgenomen fusie van de betafaculteiten van de UvA en de VU gaat niet door. De Medezeggenschap van de UvA stemt tegen. Zie de twitterfeed van Folia, de krant van UvA en HvA en de bezwaren die door studenten en docenten worden aangevoerd. De faculteit zou op 1 januari van start gaan en de decaan was al aangenomen.

Zie ook de berichtgeving van Het Parool. In de papieren krant van zaterdag bericht Elise Hermanides van Het Parool verder onder andere: 

"Dat terwijl er in het voorjaar nog bijna geen vuiltje aan de lucht was. Toegegeven, het conceptplan dat er lag, was niet al te best uitgewerkt. En ja, de VU had zulke grote problemen met het borgen van de kwaliteit van het onderwijs dat de rector magnificus was opgestapt. Opeens was daar ook Animo, een anonieme protestgroep die via een website en posters medewerkers en studenten vroeg goed na te denken of zij een fusie wel zagen zitten. Maar aanvankelijk leek de impact van dit alles niet al te groot.

Dit veranderde toen Animo erin slaagde de facultaire studentenraad en de studieverenigingen van de bètafaculteit aan het denken te zetten. Het idee stak toen ook de kop op dat de fusie van de bètafaculteiten een voorbode zou zijn van een totale fusie van de Amsterdamse universiteiten.

Zo werden de fusieplannen steeds meer geassocieerd met andere grootschalige onderwijsfusies, zoals het drama van Amarantis en de halfslachtige fusie van de UvA met de Hogeschool van Amsterdam. "

Ook de Gooi en Eemlander besteedt bij monde van Wilfred Simons aandacht aan het afketsen van deze fusie: 

"Het belangrijkste is dat de studenten blij zijn met hun huidige Faculteit der Wiskunde, Natuurwetenschappen en Informatica (FNWI). Alle instituten zijn op één Science Park bijeen, er wordt goed onderzoek gedaan. Docenten hebben er tijd voor hun studenten. Er is een hechte, academische gemeenschap, voegde Kyah Smaal van studentenpartij Lief eraan toe. Ook niet onbelangrijk: financieel is de FNWI kerngezond. 

        Voorzitter Radboud Winkels erkende dat de AFS nauwelijks meer is dan een 'stip op de horizon'. Voor hem was de fusie niettemin een 'geweldige kans' voor de universiteiten. Er is geen zicht op de financiën, op de bestuursvorm en de toekomstige huisvesting. De AFS heeft alleen een decaan, Karen Maex. Zij is in oktober benoemd en geeft nu leiding aan de FNWI. ,,Voor de rest weet niemand hoe de AFS eruit ziet'', zei studente Gabriela Lunansky van Mei.  

        Tijdens de vergadering bleek ook hoe het debat over de fusie de UvA het afgelopen half jaar heeft verscheurd. Adviesorganen, zoals het College of Science en de Senaat wezen de plannen af, maar het College van Bestuur, zette toch door.  "

Foliaweb doet vanmorgen gedetailleerd verslag. Aanbevolen!

BON is tegen schaalvergroting in het onderwijs tenzij volkomen helder wordt aangetoond dat dat in een specifieke situatie grote voordelen biedt. Die voordelen zijn door de besturen van de UvA en de VU echter nooit aangetoond en de nadelen nooit serieus genomen. Wat er nu verder gebeurt, is onduidelijk. Op 9 januari wordt verder vergaderd. "Het is goed dat de medezeggenschap er nu in ieder geval voor heeft gezorgd dat de trein niet verder rijdt als het spoor nog niet gereed is", zoals een van de betrokkenen het verwoordde. Deze stop kan vergaande consequenties hebben voor een mogelijk algemeen fusiebesluit van beide universiteiten. BON hoopt dat de beide besturen tot inkeer komen en dat de weg naar steeds grotere organisaties nu eindelijk wordt verlaten.