De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid pleit in zijn rapport "Naar een lerende economie" voor een heroriëntatie van het onderwijs:voor academische leraren van basisschool tot universiteit, voor meer belang aan onderwijs bij universiteiten, voor verlenging van de masteropleiding en voor verhoging van het opleidingspeil van leraren. Ook vraagt men of we niet meer dan nu naar een nationaal curriculum zouden moeten en wat de plaats daarin zou moeten zijn van de 21ste eeuwse vaardigheden. Men pleit ook voor een betere afstemming tussen onderwijs en de wensen en noden van de maatschappij.
BON waardeert het dat de WRR het belang van goed onderwijs erkent en dat met men met ons van mening is dat de leraar hoog opgeleid moet zijn. Wel zien we risico's in een al te sterke invloed van de vaak korte termijn wensen en noden van de (economische) maatschappij en de problemen met het voorspellen van die wensen. Helaas lijkt de WRR het klassikale onderwijs te willen afschaffen. De Raad schijnt zich evenwel niet te realiseren dat klassikaal onderwijs al jaren in het hele beroepsonderwijs is afgeschaft. Wat de Raad nu constateert, is juist het gevolg van het afschaffen van het klassikaal onderwijs in de jaren negentig. Overal ter wereld wordt klassikaal onderwijs gegeven, ook in Zuid-Korea. In deze landen is individuele aandacht en begeleiding heel normaal omdat de klassen maximaal 12 tot 16 leerlingen tellen.
Bijlagen: het rapport en de samenvatting.
Zie ook in andere draad.
Zie ook in andere draad.
Wat het 18̶ onderwijs
Wat het 18̶ onderwijs betreft:
Men is jarenlang bezig geweest om de leraren kneedbaar te maken zodat ze niet meer hun eigen gang konden gaan maar goed gecoördineerd ingezet konden worden om de onderwijskundige overtuigingen van besturen in de praktijk te brengen. Wat voor zin heeft het om onderwijzers en tweedegraadsleraren naar de universiteiten te sturen als ze op de scholen zo snel mogelijk onmondig worden gemaakt? Mogelijke belangstellenden kijken wel uit. Eerstegraders moeten vanwege hun leervak natuurlijk wel naar een universiteit toe maar geen enkele nieuwkomer zal dat doen om zich later door een directeur die nooit of weinig voor de klas gestaan heeft of nooit goed les gegeven heeft de les te laten lezen. Hoe aan die toestand een einde moet worden gemaakt wordt is in het rapport niet beschreven. Verder lijken de opsteller vergeten te zijn dat onderwijs niet alleen in dienst van de economie moet staan en ook aan ouders rechten teruggegeven moeten worden. De benaming nationaal curriculum klinkt in dit verband omineus.Onderwijs is er niet alleen om de consumptiemaatschappij in stand te houden en goed betaalde banen te creëren.
En al die technocratische,
En al die technocratische, door OESO onder andere ingestoken rimram komt weer langs. Het is van belang om leraren te laten zien hoe ze verinstrumentaliseerd worden. Van de ene kant verwachten de WRRers in hun ivoren toren dat leraren zo academisch mogelijk zijn, van de andere kant wordt ze inhoud en didactiek uit handen geslagen.
De leraren moeten dus van alles in huis hebben, vakkennis, kritische zin, analysevermogen, maar ze worden vervolgens gedwongen als coaches per leerling toe te kijken wat er uit de iPad komt. Dat heet dan "differentiëren in de klas". Dat mogen de WRRers ons voor komen doen op hun colleges. Flipping de WRR dus.
Dat horen we nu al 40 jaar,
Dat horen we nu al 40 jaar, dat 'de kwaliteit' van het onderwijs omhoog moet. De kreet is begonnen bij de onderwijsvernieuwers en handhaaft zich dus nog steeds ondanks alle zogenaamde verbeteringen.
Voor die tijd was het onderwijs bijna vanzelfsprekend van hoge kwaliteit en dus hoorde die kreten nauwelijks; de goede wijn behoefde nauwelijks krans.
Maar mensen die nu spreken over 'beter' onderwijs en 'het belang van de leerkracht' bedoelen iets heel anders dan wat de willekeurige ouder zou denken. Ze bedoelen nog steeds een soort nieuwe mens met eigenschappen. Als het onderwijs er in slaagt diverse eigenschappen bij te brengen, is een geweldige toekomst bijna verzekerd. Het is in die rol dat men de leerkracht belangrijk gaat vinden.
Zelfs op de zakelijke radio als een BNR hoor je voortdurend verhalen die met psychologie en navelstaren te maken hebben. Men denkt er werkelijk dat 'eigenschappen' een betere garantie zijn voor onze toekomst dan kennis en is geobsedeerd door 'gedrag' (van de klant van zichzelf). Als men het juist egdrag weet te ontwikkelen, gaat de economie welvaren.
Om de absurditeit van zulk denken aan te tonen, ga ik terug naar de oerbron van elke economie: de voedselproductie en dan denk ik aan de boer. Willen we een boer die voortdurend aan het navelstaren is, of willen een boer met kennis van zaken? Een boer die 'niet lekker in zijn vel zit' maar wel een goede vakman is, bereikt meer voor de burgers dan een boer die voortdurend zichzelf zit te ontleden en aan yoga doet om 'in balans' te komen.
We hebben altijd behoefte aan kennis.
Persoonlijk navelstaren blijft meestal hangen waar het begint, bij de persoon zelf.
Kennis en ontwikkeling zijn juist zaken die buiten de persoon liggen en aldus die enge persoonlijke horizon in belangrijke mate verbreden. We hebben kennis nodig en het onderwijs is de eerste plek om juist dat aan te bieden.
Maar hele volksstammen raken in zwijm voor al die zogenaamd veelbelovende psychologie waar de dagen van vandaag bol van staan (met een 21-ste eeuw boordevol nieuwe mensen als glorend eind van de tunnel). Zelfs zij die het ondernemerschap in de 21-ste eeuw vanuit theoretische veelbelovende concepten denken te benaderen.
Het is New Age wat de klok slaat, ook al wordt het zo niet direct benoemd.
Moby schrijft:
Moby schrijft:
Op mijn universiteit (in Engeland) is er een equivalent van wat aan Nederlandse universiteiten de "basiskwalificatie onderwijs" heet: jonge universitaire docenten moeten een "onderwijskwalificatie" halen.
Tijdens een introductiebijeenkomst voor deze cursus vertelde de cursusleidster uitgebreid over hoe belangrijk reflectie ("navelstaren" dus) is en dat dit is wat getoetst wordt aan het einde van deze cursus. Een deelnemer vroeg (ik zal het in het Engels laten):
Na enig nadenken antwoordde de cursusleidster: yes.
We willen dus een boer die vooral goed is in navelstaren.