Weer gewoon les!

Gewoon les_450px1030728_65422468.jpg

Het Bonaventuracollege in Leiden scoort hoog in het onderzoek van Jaap Dronkers. Eerder scoorde men juist erg laag. Het Bonaventura geeft nu naar eigen zeggen weer gewoon les. Eerder had de school te veel aandacht voor projectmatig onderwijs. Het is een mooi resultaat waarmee we het Bonaventuracollege van harte feliciteren. Andere scholen zullen beslist volgen. 

Groot voordeel van weer gewoon lesgeven, naast de enorme kwaliteitsverhoging die dit met zich meebrengt, is dat er veel minder geld en tijd gestopt hoeft te worden in de meest uiteenlopende nieuwe onderwijsmethoden. De kleilaag die alleen maar gevoed wordt door steeds verdere veranderingen door te drukken, wordt langzaam dunner. Al deze de goeroes, de verandermanagers, de onderwijsadviseurs moeten op zoek naar ander werk. Serieuze onderwijsspecialisten en hoogopgeleide leraren zullen samen voor minder geld betere resultaten leveren. 

Opmerkelijk wellicht is dat het Visser 't Hooft college het voorbeeld van het Bonaventura inmiddels kopieert. Voor hen die het wellicht niet meer paraat hebben: Clan Visser 't Hooft was projectleider van het studiehuis onder Tineke Netelenbos.

4 Reacties

  1. Dit sluit aan bij de blog die

    Dit sluit aan bij de blog die ik op 8 december postte in de Volkskrant over experimenteerscholen.
    In het vervolg kreeg ik nog informatie over dat Orionlyceum van Stevens. Dat heeft 100 procent geslaagden. Maar er zitten maar enkele leerlingen in de eindexamenklas (mogelijk niet meer dan vijf, of zelfs drie) die de laatste jaren de experimenten achter zich laten en zich richten op het eindexamen. En dan nog eens extreem hoge schoolonderzoeken halen naast gemiddeld lagere centraal eindexamencijfers. En dan verlaten wel erg veel leerlingen voortijdig de school, terwijl ze anderhalve keer zoveel begeleiders om zich heen hebben als op een 'normale school'. 

    Hier volgt de blog:

     

    Het scholenonderzoek dat Trouw ieder jaar publiceerde is nu overgenomen door de Volkskrant.Opnieuw scoren 'experimenteerscholen' het laagst. Ik zie bij de tien slechtste havo-vwo-scholen opnieuw De Nieuwste School in Tilburg en UniC in Utrecht. Daarnaast valt het me op dat scholen waar KPC en verwante pedagische centra hun vormen van leren gedropt hebben, het veel slechter doen dan andere in de buurt. Het verbaast me niets.

    Maar hoe zit het met de school van Stevens, het Orion in Breda? Deze school heeft volgens haar website "een team", een handjevol leraren die niet een duidelijk vak geven. De website vermeldt: "Het onderwijs op het Orion Lyceum gaat uit van het respect voor de eigenheid van de leerling. In alle leerjaren geeft een leerling hier vorm aan door het kiezen van eigen onderzoeksvragen en het volgen van een eigen weg om deze onderzoeken uit te voeren en te presenteren.

    Die school staat niet op de kaart van de Volkskrant. Of gaat die dit schooljaar de eerste eindexamens in? Dat lijkt me niet, want de website vermeldt: "Je haalt bij ons een diploma en wij zijn trots op onze examenresultaten"

    Wie weet waar deze instelling zweeft in het firmanent?

  2. Vraagje tussendoor:

    Vraagje tussendoor:

    Hoe verbeter je (snelle) tikfoutjes. Ik werd er op attent gemaakt dat ik "pedagische centra" had geschreven en in het bericht hierboven staat bijvoorbeeld "mebrengt".

  3. Huub,

    Huub,

     

    Ik heb de correctiemogelijkheid open gezet. Hopelijk blijft het bij iedereen bij corrigeren en verandert de inhoud van de reactie niet. Anders worden draden onleesbaar.

  4. Even voor de goede orde:

    Even voor de goede orde:

    Het Visser 't Hooft lyceum is gelukkig niet genoemd naar de rampzalige onderwijsvernieuwer Clan Visser 't Hooft, maar naar Dr. W.A. Visser 't Hooft, actief als verbindingsman in Zwitserland, gedurende de Tweede Wereldoorlog en oprichter van de Raad van Kerken.

    Naar ik heb horen vertellen, voerde zij op de Werkplaats Kindergemeenschap (het 'Kees Boeke') in Bilthoven het 'port-folio' in. Na haar vertrek naar het Roland Holst in Hilversum werd dit tijdverslindende onproductieve schijn-document gauw weer afgeschaft door de sectie. Wat Clan en haar clan niet belette om het bij invoering van de Tweede Fase weer overal op te laten duiken als je-van-het in plaats van die vervelende selectieve toetsen.

Reacties zijn gesloten.