Zes miljoen voor prijsvraag ict in zorg en onderwijs

Op EduSite staat het bericht dat 6 miljoen is uitgekeerd aan ict-oplossingen voor zorg en onderwijs. Het ging om een prijsvraag. Het winnende onderwijsproject betrof een gameproject voor het HBO.

———————————————————-
“Maatschappelijke problemen op te lossen door creatiever gebruik van ict. Dat is voor het kabinet aanleiding geweest om zes miljoen euro te verdelen aan vijf innovatieve ict-projecten in de zorg en het onderwijs.

De afgelopen maanden konden publieke en private organisaties via een prijsvraag veelbelovende ict-projecten indienen die bijdragen aan het oplossen van knelpunten in de sectoren zorg, mobiliteit, veiligheid en onderwijs. Een belangrijke voorwaarde was dat de projecten breder toegepast konden worden. De ingediende projectvoorstellen werden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Onder de vijf winnaars zijn drie projecten die betrekking hebben op teleconsultatie of –zorg. Daarnaast won Revalidatie Nederland, die een project heeft opgezet om patientinformatie beter beschikbaar te maken. Een speerpunt van het kabinet, aldus Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Ook viel een gameproject voor het onderwijs in de prijzen dat studenten op een interactieve manier kennis wil laten maken met ondernemerschap. Nog zo’n actiepunt van het kabinet (zie bericht EduSite).

Er is alweer een volgende prijsvraag uitgeschreven waarvan de deadline sluit op 31 augustus. Het lijkt voor deelnemers dus van belang eerst het kabinetsbeleid goed te lezen alvorens een projectvoorstel in te dienen.”

3 mei 2007, bron

28 Reacties

  1. Gameproject
    Blader ook eens door het juryrapport. Dan blijkt dat alleen gameprojecten voor de onderwijssubsidie in aanmerking kwamen.

    • Opschaling
      Ik denk dat dat te maken heeft met het volgende: “Op lokaal niveau zijn er veel voorbeelden van succesvolle ICT-toepassingen. Opschaling van deze kleinschalige lokale initiatieven naar brede toepassing komt echter nog te weinig van de grond. Een van de belangrijkste belemmeringen voor opschaling is systeemfalen.” Zie verder blz. 1 van het juryrapport, je kunt niet copy-en-pasten en ik heb geen zin alles over te typen.
      Waar het op neer komt is dat het blijkbaar erg moeilijk is tot samenwerking te komen om iets “groots” aan te pakken. Aangezien er nog geen ‘spelboekjes/spelmethodes’ in het onderwijs ingevoerd zijn kan via een goed ontworpen ‘game’ iets toegevoegd worden aan een vak of vakgebied, zonder dat je direkt problemen krijgt met de gebruikte methode. Zo’n business game kan dan breed ingezet worden.

      • Antwoord?
        Beste gp61,

        was bovenstaande een reactie op mijn post???

        Mijn bezwaar was dat de overheid wel heel erg specifiek is in waaraan ze geld wil geven. Het moet per se een gameproject zijn. Is er onderzoek gedaan naar de bestaande kleinschalige initiatieven met games in het onderwijs? Daar valt niets over te lezen. Waarom dan opschaling? Dit is niet hoe je innovatiebeleid hoort te voeren!

        • @Antwoord?
          Ja.
          “2. Business Games á la carte; via dit project kunnen onderwijsinstellingen ‘games’ op maat ontwikkelen. Hiermee kunnen instellingen studenten op een interactieve manier laten kennis maken met ondernemerschap.” Lees verder…. Daar is toch niets mis mee ? Op verschillende HBO-instellingen worden games gebruikt om het ondernemerschap te oefenen. De verantwoording in het juryrapport vind ik to-the-point (o.a. het samenwerkingsverband bestaat uit 3 hogescholen). Verder “kunnen burgers, bedrijven en andere organisaties in deze sectoren hun voordeel er mee doen.”

          Noem eens een andere ICT-toepassing in het onderwijs waar dit voor geldt ?

          • Zijn dat soort games er niet allang?
            Er zijn allerlei spellen waarmee je manager kunt spelen van voetbalteams, wielerpeletons, dierentuinen enzovoort, enzovoort. Ik vind hier wel iets mis mee: ik vind dit een onvolwassen manier om leerlingen aan te spreken. Achter de pc zit deze generatie toch wel. Wat is er mis mee om ze eens uit een boek te laten leren en van een serie colleges door ondernemers? Ik vind dit ict er met de haren bij slepen.

          • Ja
            Ja, die zijn er al lang, dat zeg ik ook. Blijkbaar is hier het vernieuwende dat er een bibliotheek beschikbaar is, waarbij open standaarden zijn gebruikt, waar docenten gebruik van kunnen maken. Een soort halffabrikaten dus, waar ik zelf een groot voorstander van ben (de ontwikkeling van halffabrikaten).

          • Wat kosten die games nou helemaal?
            Onzinnige investering. Railroad Tycoon (kun je ook nog historische kennis opdoen, onderweg) ligt voor een paar euro in de bakken bij de Intertoys. Regerinkje spelen kun je ook. Voor wie het eens wil proberen: klik hier en probeer de demo (rechts boven).

          • Hijgerig eigentijds doen
            Om te beginnen heet een spelletje, ook als het een spelletje voor de PC is, volgens mij in het Nederlands nog steeds een spelletje en geen keem.
            Zoals Fritzi al duidelijk maakt zal zo’n spel geen toegevoegde waarde voor het onderwijs hebben.
            Je proeft weer de hijgerigheid van oude mannetjes en vrouwtjes, die zelf kennelijk geen kinderen hebben en er in hun wanhoop maar weer van uitgaan dat ‘de jeugd’ ‘de computer’ geweldig vindt. Dat de diversiteit aan spelcomputers (gamecube, Xbox, Wii en de hemel mag weten wat er allemaal nog meer op de markt is) zo groot is dat alleen al het ontwikkelen van een een spel een zeer gecompliceerde activiteit is ontgaat deze mensen kennelijk. Dat een computerspel voor kinderen inmiddels afgezaagder is dan ganzebord of mens-erger-je-niet ontgaat deze futuristen waarschijnlijk ook.

          • Oude mannetjes taal
            Het ging bij deze prijs niet om spelletjes, zoals ik al eerder opmerkte. Deze discussie wordt een beetje zinloos. Ik zou graag iemand horen die ervaring heeft met dit soort toepassingen in het onderwijs, i.p.v. steeds te moeten lezen hoe achterhaald dit allemaal al is.

            Voorbeeld: als je in Autocad iets ontwerpt en je bent vervolgens in staat om deze “tekeningen” te gebruiken om een instructie-lessen-serie te maken om het geproduceerde apparaat te leren bedienen, dan ben je zeer goed bezig.

          • Spelletjes
            In het juryrapport komt naast het woord ‘games’ het woord ‘spellen’ wel voor. Het gaat dus wel om ‘spellen’.

            CAD (Computer Aided Design) is geen ‘game’ of ‘spel’, maar een serieus ontwerphulpstuk. Er zijn overigens open-source en free (wat iets anders is..) CADs, daar hoeft de Nederlandse overheid dus geen miljoen euro subsidie voor uit te trekken.

            In het voorstel dat de prijsvraag heeft gewonnen gaat het om business-games (railroad tycoon dus). Ook hier zijn er ‘free’ computerprogramma’s te verkrijgen. Zie ik niets over in het juryrapport. Waarom dan een miljoen euro subsidie? Kan dat geld niet beter besteed worden?

          • Wat is dit voor discussie ?
            “Het voorstel is een elektronische bibliotheek te creeren waar game-aanbieders hun games in de vorm van losse bouwstenen kunnen aanbieden, die docenten en leerlingen op bassis van hun eigen, specifieke behoefte kunnen samenstellen tot maatwerk-games.”
            Er worden dus halffabrikaten ontwikkeld, waar ikzelf een groot voorstander van ben.

            Waarom dan steeds over “spelletjes” gepraat ?

          • Woordenboek
            Volgens mijn Engels-Nederlands woordenboek: game=spel. Verkleinwoord van spel=spelletje.

          • Games en games
            Het klinkt zo aardig: games. Engels ook, dus vet koel. Maar de games die “hot” zijn, die genereren omzetten die hoger zijn dan van topfilms. En de kosten om die dingen te maken zijn ook enorm.

            Maar ik kan me best indenken dat bepaalde simulaties nuttig zijn. In feite doet het Centraal Planbureau ook niet anders. Men rekent een simulatie van de economie door uitgaande van een model en een aantal gegevens

          • En dan is het interessant…
            … als je gebruik kunt maken van, wat ik noem, halffabrikaten, zodat je zelf je onderwijs kunt samenstellen. Zo doe je dat toch ook met b.v. geschreven teksten (= readers) ?

          • Stage, werkcollege, simulatie
            Verschillende vormen, voor verschillende leerinhouden, denk ik.
            In de lerarenopleiding bijvoorbeeld, zie ik zo gauw geen leerling-, groep-, magager- of ouder-simulaties. Tenminste, niet anders dan in de zin van een rollenspel (jakkie… kent u dat woord.. rollenspel).
            Om piloot te worden of arts zijn er allerlei simulaties. Hartikke nuttig, om evidente redenen. Bij dergelijke simulaties kan er meer in minder tijd worden geleerd: zeldzame ziektes, zwaar-weer landingen, noem maar op.
            Misschien zou het van der Hoeven (die van Ahold) en die Grijpstra Groen Gier wat voorzichtiger hebben gemaakt als ze een tijdje hadden kunnen oefenen met een ondernemings simulator, al heb ik daar mn twijfels over.

            Op de middelbare school herinner ik me van mijn natuurkunde lessen het lenzenpracticum. In het donker, met laserlicht, meten wat de verschillende lenzen doen met de afbuiging van het licht. Mooie herinneringen. Naderhand zijn daar simulaties voor gekomen, maar ik kan me niet indenken dat die ook zo’n inpact hebben. Je doet iets met de computer wat ook gewoon in het echt kan, en dat laatste is vaak beter natuurlijk.

            Ook macro- of micro economische simulaties kunnen nuttig zijn. Je moet alleen wel de juiste kiezen. Als het achterliggende model te ingewikkeld is, dan leren leerlingen er niets aan. Het is enkel aan de knoppen draaien en kijken wat er gebeurt: het model begrijpen ze niet. Als het achterliggende model te begrijpen is, dan heeft zo’n simulatie een risico, want in plaats van begrijpen, kan de leerling gewoon uitproberen en komt het nut van begrijpen op de tocht te staan. Maar leren werken met economische modellen lijkt me een uitestekend onderwerp tijdens de economielessen. Voorwaarde: < strong> het moet begeleid worden door een vakkundige leraar.

          • Slecht nieuws
            gesprekken houden, wordt bijvoorbeeld geoefend net als mentorgesprekken voeren aan de hand van cases. Kan allemaal binnen een werkcollege.

          • @Stages, werkcollege, simulatie
            1_1_45 schrijft: Naderhand zijn daar simulaties voor gekomen, maar ik kan me niet indenken dat die ook zo’n inpact hebben. Je doet iets met de computer wat ook gewoon in het echt kan, en dat laatste is vaak beter natuurlijk.
            Hoezo “naderhand zijn daar simulaties voor gekomen” ? Het lenzenpracticum kun je nog steeds doen, lokalen kunnen nog steeds verduisterd worden. Alleen heb je nu de mogelijkheid om OOK een simulatie te doen, om het beter te begrijpen, of thuis nog eens na te doen. Het is dus EN EN en NIET in de plaats van. Dat er heel veel scholen geen practicum (meer) is toch echt de keuze van de school.

            Overigens, wat ik een zeer leerrijke activiteit vindt voor leerlingen/studenten is het maken van een simulatie, een java applet, een flash-animatie. Ze komen er dan achter hoe het werkelijk zit (dat deed je vroeger met uitgekiende vraagstukken laten maken). En zo zie ik die bouwstenen in die bibliotheek ook: daar kunnen leerlingen mee aan de slag. ONDER GOEDE BEGELEIDING, helemaal mee eens.

          • Je laatste opmerkingen
            gelden zeker voor studenten IT: voor hen is zoiets leerzaam, al durf ik er vergif op in te nemen dat ze dat allang leren. Maar als het om studenten economie gaat? Het ging tenslotte over ondernemen …

          • Natuurlijk kunnen scholen daar voor kiezen
            En eerlijk gezegd weet ik niet in hoeverre dat in werkelijkheid nog gebeurt. Je hebt gelijk dat mn woordgebruik meer suggerteert dan ik kan waarmaken. En ik ben ook niet tegen die simulatie: hij is transparant (in de zin dat je het model kunt/moet begrijpen) en inderdaad gemakkelijk overal uit te voeren. Ik hoop alleen dat het het “echte” lenzenpracticum niet vervangt.

            Het leerlingen zelf simulaties laten maken kan inderdaad ook goede mogelijkheden bieden. Ook hier: de het model is transparant, want ze moeten het zelf opstellen. Het moet in mijn ogen alleen met relatief weinig overhead mogelijk zijn. Ik heb er geen kijk op hoeveel tijd het kost om de leerlingen iets dergelijks met een computer (flash/java-applet) te leren maken. Leren werken met flash zou voor mij geen leeractiviteit in het VO moeten zijn (anders dan voor ICT)

          • “Leren werken met flash…
            …zou voor mij geen leeractiviteit in het VO moeten zijn”.
            Waarom niet ? Wat is er op tegen, als leerlingen een toepassing wet van Lenz maken nadat ze
            dit bestudeerd hebben ? Het aanleren van flash hoort er dan bij (als keuzemogelijkheid).

          • Misschien omdat ze nu
            al met een tekort aan kennis van de middelbare school komen … ! Ik heb liever dat mijn zoon straks een diploma op zak heeft dat iets waard is in het hoger onderwijs, waar ook ter wereld.

          • @leren werken met flash
            Er is niets op tegen om flash te leren. Ik vind dat alleen een onvoldoende reden om het ook te doen. Vinden we dat de wet van Lenz moet worden geleerd? Als het antwoord “ja” is, dan kijk je hoe dat het beste gedaan kan worden.
            Als één van de leerwegen via flash leidt, dan kijk je of die weg voordelen heeft en of die weg nadelen heeft. Het voordeel: “hij leert tegelijkertijd flash” vind ik in algemene zin beperkt. In ieder geval dient daarover in een andere (vak) context besloten te worden.

            Ik noem een (ander) voorbeeld: binnen wiskunde wordt op Hogescholen vaak iets met Maple gedaan. Ook daarmee kun je animaties bouwen. Maar het leren werken met Maple kost veel tijd. Persoonlijk vind ik dat het niet waard. Nog los van de (ook) negatieve effecten die Maple heeft op het begrijpen van wiskunde (vergelijkbaar met de grafische rekenmachine). Nu weet ik ook wel dat flash animaties zo ongeveer een miljoen keer vaker gebruikt worden dan maple animaties (understatement).

Reacties zijn gesloten.