Wiskundebasis: vergelijking tussen Vlaanderen en Nederland

Het lijkt me interessant om eens een vergelijking te maken tussen wat men in Vlaanderen aan wiskundebasis moet opdoen met 6 lesuur wiskunde per week en wat men in Nederland aan wiskundebasis opdoet met de verschillende deelvakken.

In de bijlagen van dit onderwerp vinden jullie de inhoud van de zomercursus wiskunde van de KULeuven (van vorig jaar). Dit komt ongeveer overeen met het programma van wiskunde op het middelbaar onderwijs in Vlaanderen.
Het onderdeel logica is waarschijnlijk iets uitgebreider dan wat ze meestal op het middelbaar krijgen, de limieten worden op het middelbaar dan weer uitgebreider behandeld (limiet van 1 tot de macht oneindig en limieten van goniometrische functies bijv.), contunuïteit wordt uiteraard ook behandeld (wanneer is een functie wel en niet continue?) en de ruimtemeetkunde ontbreekt gedeeltelijk in deze documenten (rechten en vlakken behandelt de ruimtemeetkunde, bij goniometrie worden vectoren behandeld aangezien beiden nodig zijn voor mechanica).
Voor de ruimtemeetkunde behoort dit alles tot de basisstof:
– beschrijven van de ruimte
– vectoren in de ruimte: vectoriëel product, scalair product, zwaartepunten bepalen met vectoren…
– vergelijkingen van rechten en vlakken
– afstanden en hoeken in de ruimte: loodrechte stand van een rechte en een vlak, bol…
– oppverlakte en inhoud van ruimtefiguren
– kegelsneden

Voor alle duidelijkheid: al deze bijgevoegde documenten stonden op het openbare deel van de website van de universiteit en mochten zonder enige voorwaarden worden gedownload. Deze documenten kunnen zonder problemen i.v.m. copyright geplaatst worden.