Uurtarief

Gisterenavond ben ik bezig geweest met een vervangende opdracht voor een leerling. Hij is aan huis gebonden, kan niet naar school komen en de reguliere toetsen niet bijwonen en de lessen niet volgen. Moeheid van enigerlei aard. De artsen kunnen het niet precies duiden.

Ik heb ongeveer anderhalf uur besteed aan de opdracht. Het kwam nogal nauw, dus was een en ander nogal bewerkelijk.

Omdat ik het merkwaardig vindt dat de leraar alles voor niets doet -omdat ik het merkwaardig vindt dat men het gewoon vindt dat de leraar alles voor niets doet- heb ik er een factuur bijgevoegd. Ik heb een bruto uurtarief gerekend van 30 euro. De totale factuur bedraagt 45 euro, te voldoen binnen tien werkdagen (ik heb de administratiekosten er niet bij gerekend).

Hoe dan ook, een leerling kost per jaar ongeveer 9000,- euro. Havo leerlingen hangen in de bank en (sommige) ouders vinden het doodgewoon dat ze deze cursus geheel verzorgd bankhangen voor hun kinderen kado krijgen: sterker, ze wensen dat de docent zich extra inzet zodat zoonlief alsnog kan overgaan.

Volgens mij is het wel aardig om de ouders er bewust van te maken dat het onderwijs duur is en veel geld en tijd kost.

Die rekening zal wel weer wat commotie opleveren. Ik hoop dat mijn ‘klanten’ in de gaten hebben dat het een ‘signaal’ is, want er staat geen rekeningnummers bij. -Maar ik geloof dat ik langzamerhand een sterk voorstander ben voor meer marktwerking in het onderwijs.

25 Reacties

  1. Re: uurtarief
    Simon, je hebt groot gelijk. Ik dacht trouwens dat een leerling per jaar iets van 6 á 7000 euro kostte, en een student 9000, maar ik weet dat ook niet precies.

    Zelf heb ik me eerder dit jaar als eenmanszaak geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Binnen een paar uur geregeld, en kost iets van 40 euro per jaar. Ik heb een KvK- en BTW-nummer, heb het Handboek Ondernemen (gratis te downloaden bij belastingdienst.nl) doorgenomen, weet inmiddels hoe ik BTW moet aangeven en een factuur moet schrijven. Altijd handig voor losse klussen, binnen of buiten het onderwijs; naast docent met een dienstverband ben ik nu dus ook ZZP’er.

    Dertig euro bruto is nog best een laag bedrag, en dus naar een klant toe zeker niet onredelijk: het is precies het uurloon wat je van het Luzac krijgt als je daar gaat werken, en dat is op de LB-schaal gebaseerd. Zelf hoop ik dat er een levendige markt voor freelancers in het onderwijs gaat ontstaan, al betwijfel ik of dat ook echt gaat gebeuren.

    Ik heb het ook al tegen m’n eigen schoolleiding gezegd: als jullie willen dat ik een extra dag kom werken, dan doe ik dat alleen op freelance-basis. Daar zijn ze niet op ingegaan, ze willen denk ik ook geen precedent scheppen, maar voor mij zou het de enige manier zijn om wat sneller aan een hoger salaris te komen.

    • veeeeeeeeeeeeeeel te laag
      Als werknemer kost je een onderwijs instelling veel meer dan het bruto uurtarief omgerekend naar 1659 uur. Werkgeverslasten, poensioenbijdrage, arbo, risoco’s van ziekte, verplichte scholing etc. Ik ben er niet echt in thuis, maar het is heel veel meer dan die 30 euro.

      Nu zorg jij er voor dat de salarissen NOG lager gaan worden. Een school is namelijk goedkoper uit door jou in te huren, dan door een reguliere leraar aan te nemen. En ze kunnen ook nog eens flexibels en zonder enige kosten ven je af.

      Ik heb ooit een ICT advies bedrijfje gehad (eenmanszaak) en rekende afhankelijk van de klus ongeveer 150 gulden per uur. Dat was geen probleem. En er kwam nog btw bovenop ook, dat ik niet hoefde af te dragen omdat ik onder de grens bleef (alleen incidentele klussen)

      Overigens: noem jezelf geen freelancer, maar interimdocent. Scheelt 100% of meer: een interim manager kost ook het dubbele van een vaste kracht, toch?

      Tenslotte: als ik me niet vergis heb je een eerstegraads bevoegdheid. Hoe kom je er dan bij om LB als uitgangspunt te nemen?

      • Kerst,
        Die 150,- gulden

        Kerst,
        Die 150,- gulden rekende universiteit ca. 10 jaar geleden ook voor mijn diensten als literatuuronderzoeker. Dit gebaseerd op de HBO-schaal waar ik als academica in zat. Ze kregen een keurig factuurtje van de secretaresse en vonden prijs en kwaliteit dik in orde. Daaruit mogen wij concluderen dat ik duidelijk niet overvroeg. Toen ik vertrok was er trouwens niemand die die dienst kon/wilde leveren,. Toch jammer, want er zaten uitdagende opdrachten bij waarmee je je diensten ook intern kon verkopen.

      • Re: uurtarief
        Voor de goede orde: ik werk juist niet bij het Luzac, onder meer omdat ik die 30 euro bruto per klokuur in loondienst veel te laag vind (en ik geen zin heb om hun “voorgekookte maaltijden” te serveren, en ook bijv. niet om ziektedagen op zaterdag in te halen).

        En natuurlijk zou 30 euro voor freelancen veel te laag zijn, maar dat is dan ook niet wat ik in rekening zou brengen; dat is wat Luzac bruto in loondienst biedt en simon bruto vraagt. Ik werk op dit moment nog wél in tijdelijke dienst bij een huiswerkbegeleidingsinstituut voor ongeveer 21 euro bruto per uur (alles inclusief). Dat is ook niet veel, maar ik voel dat kennelijk nog net als zijnde acceptabel; ik hoef er ook geen reiskosten en reistijd voor te maken.

        Wat een school aan je kwijt is, ligt geloof ik rond de 1,5 á 1,7 maal je bruto salaris. En dan hebben we het inderdaad nog niet eens over risico-opslagen. Wie hier meer over weet: alle informatie is welkom!

        Dat van dat “interim-docent” is trouwens een heel goeie tip; bedankt!

        • Tiers-D-er is een interim-docent
          In mijn BLOG Tiers-D (www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4446 )hield ik een appèl aan eerstegraads docenten die volgens schaal LB betaald worden en daarbij toch met een ⅔-de baan kunnen rondkomen om zich op te geven voor een pool van docenten die zich beschikbaar stellen voor een ⅓-de baan mits die betaald wordt volgens LD. Als een school die in het algemeen eerstegraders niet betaalt volgens LD op zo’n aanbod ingaat kan zij dat t.o.v. de eerstegraders in vaste dienst alleen verantwoorden als een noodoplossing. De docent wordt dus aangesteld als interim-docent met een daarbij horend hoger salaris. Áls hij wordt aangesteld, dus als de nood echt heel hoog is en want de schoolbesturen begrijpen ook wel dat zoiets een domino-effect kan hebben.
          Het lijkt er op of in deze BLOG toch nog wat gedachten in de richting van mijn Tiers-D gaan.
          Seger Weehuizen

  2. marktconform
    Simon, je uurtarief is te laag.
    Je actie is terecht en zet wellicht eens iemand aan het denken.
    Vrijdagmiddag Den Haag kun je nog eens je stem laten horen. Tot dan?!

    • free lancen
      Als je uitgaat van E 50.000 per jaar bij 1659 uur werk, dan kom je op E 30 per uur uit. Helemaal niet gek om dit uurtarief naast je reguliere baan bij te verdienen. Het bedrag is wel te laag als je geheel afhankelijk bent van free lance inkomsten. Dan is een verdubbeling noodzakelijk. Temeer ook omdat je als free lancer zelden aan die 1659 uur per jaar komt. Om een beetje bij te free lancen, is inschrijven bij de KvK niet nodig. Geef het bedrag dat je verdiend hebt op bij ‘Overige inkomsten’ als je de belastingpapieren invult, dat is voldoende.

      • Inschrijving KvK
        Inschrijving bij de KvK is inderdaad niet nodig, maar één van de voordelen is dat je 19% btw in rekening kunt brengen (volgend jaar 20%), en je via de kleineondernemersregeling pakweg 1300 euro btw zelf mag houden; daarboven een kleiner deel. Ook kun je altijd de betaalde btw (voorbelasting) terugkrijgen over de kosten die je gemaakt hebt (mits je daarvan goeie bonnen/facturen hebt). Verder kunnen klanten soms om een KvK-nummer vragen.

  3. Zielig
    Maar Simon; dit is toch een zielig geval. Waar haal je het lef vandaan om een zieke, zwakke, misselijke leerling en zijn ouders op deze harde manier te confronteren met de financiële gevolgen van dit lijden. Heb je dan geen mededogen? Heb je dan geen hart voor je leerlingen?

    Ik geef je overigens volledig gelijk! Dit geval werkt als precedent en de vraag naar deze diensten kan er alleen maar door toenemen. Als je geen paal en perk stelt aan de eisen van leerlingen, ouders, managers blijven ze je behandelen als loopjongen en bediende.

  4. free lance – goed idee
    Goed idee. Nog beter idee : stuur die rekening naar de school waar die jongen thuis hoort. Dan gaat dit idee pas echt werking hebben.
    (Ik bedoel dit serieus hoor !)

    maarten

  5. Verkeerd verzonden
    Als je school je gevraagd heeft om voor deze leerling een vervangende opdracht te maken dan moet de rekening naar de school, niet naar de ouders van de leerling. Het is dan overwerk te betalen door de werkgever.

  6. Rekening vooral naar school
    Ik neem aan dat deze klus is opgedragen door je werkgever; de school. Aangezien het een extra klus is, is het inderdaad normaal om een rekening te schrijven.
    Zou dat nog een mooie actie opleveren? Alle extra klussen (o, dat wil jij wel even doen he?) te factureren bij je werkgever? Wordt eindelijk eens zichtbaar hoeveel van die extra klussen er zijn.

    Ik denk aan meewerken aan de open dagen en al het werk wat je doet ter voorbereiding hiervan
    De schoolreizen, de feesten, de extra gesprekken met ouders, hulpverleningsinstanties, remediale mensen etc. We doen het er altijd bij. Een leraar wordt per les betaald en daardoor zijn haar uren eindeloos rekbaar in te vullen met klusjes.

    • Daar heeft onze school wat
      Daar heeft onze school wat op gevonden: verlaag de opslagfactor (of is het ‘verklein’ de opslagfactor?) en zie: je houdt heel veel tijd over om in de taakruimte te stoppen! Geen docent heeft meer een poot om op te staan, want hij/zij heeft honderden taakuren te vullen. En dus ‘past alles in je taak’! Echt een aanrader voor iedere schoolleiding…

      • Onze school precies zo
        Het taakbeleid is bij ons een eindeloos oprekbaar iets. Alle surveillances, invaluren, ouderavonden, voorlichtingsmiddagen, rapportvergaderingen, horen in de ‘schoolgebonden taken’. Daar staat een bepaald totaal aantal uren voor, en alle bovengenoemde dingen vallen daaronder. Ongeacht of de school besluit vier ouderavonden per jaar te doen of veertig.

        Het ‘vrij in te vullen deel’ van het taakbeleid bevat veelal taken waarvoor een urenaantal staat genoemd dat bij lange na niet de werkelijke lading dekt.

        Zelden was mijn frustratie groter dan toen ik avond aan avond gek werd van wanhoop omdat ik omkwam in al het werk, en in mijn postvak een taakurenoverzicht aantrof waarin ik in de min stond.

        • werkweigering
          Wat gebeurt er eigenlijk wanneer een leraar een opdracht van een bovengeschikte weigert omdat de som van de tijden beschikbaar voor lesgeven, schoolgebonden taken en het vrij in te vullen deel dan (anders dan incidenteel) een 40-urige werkweek overschrijdt? Moet de bovengeschikte bakzeil halen of wordt de ondergeschikte ontslagen omdat hij niet in staat is om zijn taken uit te voeren in de tijd die daarvoor staat?
          Seger Weehuizen

          • de ondergeschikte docent
            De ondergeschikte docent is zoiets als, inderdaad : ondergeschikt en niet zeuren. Zolang hij (m/v) zich onder schikt.
            Hij (m/v) heeft de hersens om dat te begrijpen, in tegenstelling tot de rectoordirecteuter wiens bovenkamer mogelijk is aangetast door hypertrofie autoritatis.

            Wanneer vormt zich de eerste groep eensgezinde docenten binnen een school, die vervolgens besluit om de rector te vertellen hoe ze het hebben willen ?

            En wanneer volgt de rest ?

            maarten

          • werkweigering
            Ik heb dat weleens overwogen: alle uren die ik in bijv. het mentoraat steek (de speciale mentorenouderavond, derdeklassenprofielkeuze-avond waar de mentoren aanwezig moeten zijn, contacten met ouders, contacten met afdelingsleider, gesprekken met leerlingen buiten het mentoruur om, verplichte mentorenscholing, kerstviering etc etc) opschrijven, en zodra het aantal de 25 (het aantal taakuren dat je voor een mentoraat krijgt) overschrijdt, vriendelijk aan de schoolleiding melden dat ik vanaf nu helaas geen mentor meer kan zijn tenzij ik er uren bij krijg.

            Maar de schoolleiding zal zeggen dat ‘wij docenten’ toch zelf hebben besloten dat er voor een mentoraat 25 taakuren staan, en dat de commissie onlangs nog heeft geevalueerd dat het taakbeleid voldoet.

            Leraren kiezen op mijn school nu dus massaal voor een andere weg om zich te beschermen tegen overwerktheid: het lukt bijna niet meer om mentoren te vinden, omdat steeds meer mensen het mentoraat mijden. Of het mogelijk is dat de schoolleiding iemand de taak opdraagt weet ik niet, ik vrees van wel.

          • Classica: welke commissie?
            Stel dat uw schoolleiding op een kwade dag besluit dat het afvegen van de billen van de mentorleerlingen van een afgestudeerde classica tot haar reguliere taken behoort, dan vind ik dat u dat mag weigeren. In dit verband is het interessant wie u bedoelt met die geheimzinnige ‘commissie’ die het taakbeleid controleert. Wie zijn deze mensen, classica?

          • De mensen die in de
            De mensen die in de ’taakurencommissie’ zitten. Het zijn leraren, maar niet die van het meest kritische soort. Ik weet niet of ik in die commissie had kunnen komen: hij bestond ineens. Dat was ook wel in een tijd dat ik pas nieuw was en niet zo in de gaten had hoe eea allemaal werkte.

            Ik heb dit wel aangekaart bij een lid van die commissie, en die antwoordde dat je soms inderdaad een mentorklas hebt die veel werk oplevert, maar soms ook niet. Volgens mij ga je zelfs met een mentorklas waar geen speciale gevallen in zitten ruimschoots over die 25 uren heen, maar wellicht is dat dan mijn incompetentie: hem lukt het blijkbaar wel.

          • taakurencommissie is managementstruc
            Stoppen met die commissie. Dat levert in ieder geval de taakuren op die de commissie zelf verbruikt.
            Maar het is natuurlijk een eenvoudige methode om managers hun verantwoordelijkheid te laten ontlopen. Het is simpelweg een buffer. Je eigen college-docenten draaien je de duimschroeven aan en de manager wast zijn duur betaalde handen in onschuld. Het is de misselijkste vorm van nep democratie die ik ken.

          • niets nieuws onder de zon
            Het mensen medeplichtig maken om jezelf te beschermen is een methode die al eeuwelang gebruikt wordt door bedrijvers van snode daden. Ook het zoeken van medewerkers binnen de groep van personen waar je iets onplezierigs mee van plan bent is verre van nieuw. Allemaal al van vóór de tijd van Macchiavelli.
            Seger Weehuizen

          • Schoolgebonden
            En daarom nogmaals de knuppel in het hoenderhok: met schoolgebonden werkdagen ben je van dit soort misbruik in één keer af. Ook ik heb het vaker meegemaakt dat mijn Persoonlijk Plan van Inzet schaamteloos meldde dat ik nog 300 uren per jaar beschikbaar zou zijn (gedeeld door een werkweek van 24 uur……)
            Ik heb me echt zó ondergewaardeerd gevoeld.

            Het hangt er natuurlijk van af hoe je de beschikbare mentortaken invult. Je kunt alleen de cijfers verzamelen voor de rapporten, óf je kunt er echt werk van maken. Als je ziet dat dat nodig is, doe je het dús maar weer in je vrije tijd.

            Leraren in Nederland worden werkelijk schandelijk uitgebuit. Met schoolgebonden weektaken (voor mijn part met uren schrijven erbij) los je dit eindelijk op.

          • oprijzende vragen
            Uit jouw antwoord rijzen 2 vragen op.
            Net als Bernard Wijntuin zou ik wat meer over die commissie willen weten. Hoe kan het zijn dat de commissie een mentoraaat op 25 taakuren taxeert hoewel steeds meer leraren het mentoraat mijden omdat ze dat niet in 25 uur kunnen vervullen?
            Wat wordt bedoeld met “voor een mentoraat STAAN 25 taakuren? Als je geacht wordt 25 uur aan het mentoraat te besteden moet de directie (en jijzelf natuurlijk door als je voor je mentoraat in de weer bent dat goed te doen) er voor zorgen dat je die taak ook in 25 uur kunt vervullen. Omdat “de commissie” op 25 taakuren is gekomen schiet de directie dus tekort als jou dat “buiten jouw schuld” niet lukt.
            Je zou de directie natuurlijk kunnen mededelen dat je blijkbaar ongeschikt bent voor het mentoraat omdat je er 50 uur voor nodig hebt en dat je hoopt dat de directie in plaats van jou iemand anders tot mentor zal benoemen die wel in staat is om dat in de 25 uur te vervullen die daarvoor staan. Je bent, naar ik aanneem, lerares klassieke talen, een echt tekortvak waarvoor je veel beter kunt worden ingezet en een mens hoeft bovendien niet alles goed te kunnen.
            Seger Weehuizen

          • Precies dat laatste
            was ik van plan ja: me beroepen op mijn incompetentie. Zo’n kneus die de taak niet binnen de vastgestelde tijd kan vervullen wil je niet op die post hebben, toch?

          • kneus
            Als je dat doet, moet je wel voor jezelf voor 100% zeker weten, dat je die kneus NIET bent! (En niet onzichtbaar, stiekem, toch allerlei mentorachtige dingen voor leerlingen gaan doen). Dat zou mijn zwakke plek kunnen zijn in die situatie ;-(

Reacties zijn gesloten.