Rapport over schoolleiders

“Over de schoolleider zijn in de onderwijswetgeving geen regels opgenomen. Niet voor taken, functies en bevoegdheden en ook niet voor de opleiding van of de kwaliteit (en competenties) van de schoolleiders. Voor de leraren is dat wel geregeld in de wet BIO. Voor de vormgeving van de functie van schoolleider is de sector zelf aan zet. De sector neemt deze uitdaging ook met kracht op. Voor het primair onderwijs heeft de NSA (samen met schoolleiders) een beroepsprofiel en bekwaamheidseisen geformuleerd en is er een register waar schoolleiders zich kunnen laten registreren. Voor het voortgezet onderwijs zijn basiscompetenties voor effectief leiderschap geformuleerd, worden door de VO-raad actuele bekwaamheidseisen voorbereid, maar is geen register van schoolleiders.” Dit citaat komt uit het zojuist door het ministerie van OCenW gepubliceerde rapport ‘Schoolleiders in Nederland’. Het rapport staat hier als pdf.

2 Reacties

  1. Wie leidt schoolleiders op?
    Laten we hier ook oppassen.
    Nu de onderwijskundigen in Utrecht zich al het recht aanmatigen om lerarenopleiders op te leiden, zullen ze ook graag de schoolleiders erbij willen doen.
    In bovenstaand rapport staat: Ook hier is de sector zelf aan zet. De lijnen zijn duidelijk. In het primair onderwijs
    zijn diverse organisaties, zoals de Algemene Vereniging van Schoolleiders en
    de Nederlandse Schoolleiders Academie, actief met opleidingen en registraties
    van schoolleiders. In het voortgezet onderwijs is de VO-raad actief en datzelfde
    geldt in de bve-sector voor de MBO-raad. Er is een palet aan opleidingen voor
    schoolleiders waar ook de lerarenopleidingen een rol bij spelen. In het primair
    onderwijs zullen de betrokken organisaties verder gaan met de professionalisering
    van het beroep van schoolleider. In het voortgezet onderwijs en de bve-sector
    geeft men ook vorm aan de professionalisering van het beroep schoolleiders. Dit
    gebeurt onder andere met op de sector zelf afgestemde methoden zoals intervisie
    en conferenties.

    Voordat we het weten worden al door fundamentalistische HNL-onderwijskundigen de toekomstige schoolleiders gemanipuleerd in een verkeerde richting. De VO-Raad en HBO-Raad zijn ook geen instanties die we een dergelijke taak met een gerust hart kunnen toevertrouwen.

  2. Het kartel in werking
    Stel je bent een onafhankelijke school, niet aangesloten bij al die kartels. Je wilt een nieuwe schoolleider aanstellen (dat doe je iedere 3 jaar: roulatiesysteem onder de leraren). Dan komt de inspectie langs en die zegt dat je je niet aan de regels van het kartel houd: je nieuwe schoolleider is namelijk niet geregistreerd en geacrediteerd door het kartel. Die benoeming gaat dus niet door. Er moet een zetbaas van het kartel als schoolleider aangetrokken worden. Weg onafhankelijke school.

    Zal het in de toekomst zo gaan?

Reacties zijn gesloten.