62 Reacties

  1. minder vakantie
    Ook net op de radio gehoord. Om de werkdruk te verminderen ( is nu 42 uur per week) wil minister Plasterk dat de docenten wat vakantie inleveren. Daardoor kunnen de 1659 uur verspreid worden over meer weken. Het moet gezegd, de managers halen hun slag thuis. Het is ze al jaren een doorn in het oog al die betaalde vrije tijd. Een schande gewoon. Mogen we niet vergeten dat het dank zij dezelfde managers is dat er een taakbeleid is ingevoerd en dat het dezelfde managers zijn die alsmaar weken afsnoepen van onze lestijd. “de eerste week zijn er toch geen lessen, de laatste week zijn er ook geen lessen en in al die proefwerkweken zijn er ook geen lessen, jullie geven dus maar 36 weken les”
    Laten we het zo zeggen, geen chinees rekenen en HANDEN AF VAN ONZE VAKANTIE.

    • Betalen!
      Vakantiedagen zijn geld waard, ook in de onderwijsfabriek. Lever alleen vakantiedagen in op vrijwillige basis en als er voor betaald wordt.

    • Terwijl we in Nederland al
      de meeste onderwijsuren maken van Europa, het slechtst betaald krijgen en meer uren maken voor de klas, ook nog eens vakantie inleveren? Wil de minister dat er niemand meer wil werken in het onderwijs? Dat kan natuurlijk ook nog. De werkdruk is alleen omlaag te brengen door meer tijd te geven voor nakijken en voorbereiden.

      • taakbeleid?????
        Is het niet zo dat een docent gewoon zijn 25 uur les moet geven, daar zijn voorbereidingen voor moet maken en het werk van de leerlingen nakijken. Dan is er nog tijd over om zichzelf bij te spijkeren in het vak. Zo is het bij mijn weten altijd geweest. Tot de fusies kwamen en het “brevet van onvermogen”van de vakbonden de FUWA. Als klap op de vuurpijl moesten de “bijkomende taken” vooral eerlijk worden verdeeld en ja hoor, het taakbeleid was de oplossing. Meer en meer is de lesgevende taak een bijkomend klusje geworden bij alle andere taken, vergaderingen, om- en bijscholingen en jullie kunnen vast een waslijst van taken en taakjes opnoemen. Eerst de lestaak en wat daarbij hoort en dan -als er nog tijd over is- andere taken, zoniet herinvoering van de taakuren en vrijstelling van de lesgevende taak. En niet andersom. Oeioeioeioeioei, ik bedenk ineens dat dit kwaad bloed zal zetten bij de managers.

    • Vakantiedagen
      Werkzaamheden verspreid over meer weken.
      Repetities van december in juli nakijken?
      Mentorgesprek naar aanleiding van het slechte paasrapport in augustus?
      Overigens ongelofelijk dom van de OCNV om die 1040 uur van de leerlingen te koppelen aan de 1659 uur van de docenten. Dat zijn 2 compleet verschillende zaken.
      Nu is het een inkoppertje voor de werkgevers/managers/politici.

      • deskundigheidsbevordering
        Voor mij is deskundigheidsbevordering, dat ik af en toe een college ga volgen op de universiteit waar ik ben afgestudeerd.
        Praktijk is, dat ik dat in mijn eigen tijd doe en niet zoals in mijn vorige carriere in de tijd van de baas met doorgang van bezoldiging.
        Zo zou het voor leraren ook moeten zijn. Waarom niet? Ze denken kennelijk dat we spijbelen als volwassen verantwoordelijke mensen. Ik zie ze nog gaan bedenken dat ik een bewijs van oplettende aanwezigheid moet laten tekenen. Volgens mij zou de buitenlandse hoogleraar wiens gastcollege (in het Duits) dat ik onlangs met interresse volgde, een rolberoerte hebben gekregen. Dit zijn allemaal symptomen van een anti-intellectuele, bureaucratische, kleinzielige controlezucht. (Dat schrikt academici af!) Dergelijke inspirerende bijeenkomsten vinden zelden in zomer-, of kerstvakantie plaats. Wil ik mijn leerlingen kunnen inspireren en intellectuele creativiteit behouden dan heb ik ook recht op wat inspiratie op z’n tijd zonder een hijgende bureaucraat met een stopwatch in mijn nek, die naar het directe rendement voor de komende week vraagt.

    • Minder vakantie in ruil voor meer spreiding
      Minder vakantie in ruil voor meer spreiding, dat was twee jaar geleden al het devies van Fontys, althans op de faculteit waar ik werk. Vervolgens leverden wij drie weken vakantie in, zonder dat duidelijk werd hoe je onderwijs kunt spreiden.

      Over die spreiding hoor je nu ook niets meer. De vakantieweken krijgen we niet meer terug, maar er moet nu wel meer gewerkt worden (in mijn geval zelfs 500 uur per jaar – daarover heb ik onder Zwartboek al eens een bericht gestuurd).

      Begrijpelijkerwijs kijk ik met veel scepsis tegen dit plan aan, terwijl ik zo gehoopt had op de terugkeer van vroegere tijden, of nog mooier: het modelleren van het onderwijs naar buitenlands voorbeeld.

      Vriendelijke groet,
      Paul Sprangers

  2. Werkdruk omlaag
    Ooit kreeg een docent drie “schoorsteenuren”; ze waren bedoeld om je vak bij te houden.
    Dat was niet eerlijk ten opzichte van andere leraren dus de minister besloot om ze trapsgewijze af te bouwen; van drie naar twee naar één naar nul. Het aantal lessen steeg van 26 naar 27 naar 28 naar 29. En werd flink geklaagd want je ervoer aan den lijve de taakverzwaring.
    In het laatste jaar van dat traject kwam de minister met een ‘algemene taakverlichting’; het maximale aantal lessen werd vastgesteld op 28. Een VB bleef voor de schoorsteendocenten dus hetzelfde als het jaar daarvoor namelijk 28 lessen.
    En dat was dus een taakverlichting want de voorgenomen taakverzwaring ging niet door.
    Zoiets kan Plasterk nu ook gaan doen door de lessennorm van 1040 te laten zakken naar een niveau boven dat van vroeger.
    Met de getallen in de hand heet het dan een taakverlichting; in de praktijk is het dan nog altijd een taakverzwaring.

    • En daar kwam nog bij…
      En daar kwam nog bij dat de splitsingsnorm verhoogd werd van 30 naar 32 leerlingen. Dat betekende voor mij: 4 VWO-5 klassen werden 3 VWO-6 klassen en voor de resterende 4 uur kreeg ik er 2 tweede klassen bij, 64 leerlingen er bij en geen cent meer. Toen ben ik vertrokken. Mijn zuster heeft in de basisschool 37 leerlingen en mijn schoondochter 36 kleuters. Waar een klein land groot in kan zijn!

      • Effectief
        ‘Echt’ lesgeven doe je aan een groep van twintig leerlingen. Als je dat verhoogd naar 32, met een factor 1.6, gaat de energie die je moet besteden aan ordehandhaving/klasmanagement omhoog met een factor 2.56. Cet.par. daalt de kwaliteit van je lessen dan met een factor 0,51. Per leerling gaat de kwaliteit dan met een factor 250 omlaag.
        Hoe groter de klas; hoe slechter de kwaliteit van de les per leerling; en de leraar krijgt de schuld.

    • 1040 heeft er niets mee te maken!
      Pas op! Als je die 1040 uur verandert, moeten de docenten net zo hard werken, maar neemt de school gewoon minder docenten aan. Die twee dingen moet je wel gescheiden houden!

      • Het CNV
        Klaagt erover dat door het strikte aanhouden van de 1040 grens de docenten meer werkdruk ervaren dan vroeger.
        Plasterk zou kunnen bedenken om de 1040 grens aan te houden maar milder om te gaan met die norm. Daar doelde ik op.

  3. Behalve de docenten
    wil de minister ook de ouders en de leerlingen tegen zich krijgen. Ik vind het bespottelijk dat Nederlandse leerlingen in vergelijking met leerlingen uit andere Europese landen dan nog minder vakantie hebben, terwijl men daar betere resultaten bereikt! Ik ga als ouder protesteren (en als docent natuurlijk ook!). Ik dacht dat er al genoeg ontevreden leerlingen op de stoep van de minister hadden gestaan? Of moet de actie nog een keer herhaald?

  4. Als dit Plasterks oplossing wordt
    (die hij door een commissie laat landen) blijkt daaruit dat er geen goede analyse is gemaakt van de problemen. Want hoe kan het, dat wij met meer schooltijd dan de rest van Europa slechtere resultaten bereiken? Is het logisch om dan de factor tijd te verhogen? Dit vraagt naar onderzoek naar kwaliteit en dan komen we onherroepelijk uit bij:
    1) de kwaliteit van de docenten;
    2) de kwaliteit van het onderwijskundige beleid dat op de scholen en lerarenopleidingen is losgelaten;
    3) de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden;
    4) het salaris;
    5) de verhouding uren voor de klas/uren voorbereiden en nakijken;
    6) uren die aan andere taken opgaan;
    Conclusie: er moeten meer academici voor de klas, we moeten minder uren maken voor de klas en ons kunnen bezighouden met ons vak.
    Academici krijg je niet als je vakanties gaat inkorten en de salarissen niet verhoogt.

  5. Minder vakantie om de werkdruk te verminderen???
    Ikzelf las het bericht via Teletekst:

    ===
    Minister Plasterk sluit niet uit dat
    de werkuren van leraren meer over het
    jaar moeten worden gespreid.Het CNV
    maakt zich zorgen over de werkdruk:een
    leraar op een middelbare school maakt
    werkweken van gemiddeld 42 uur.

    De minister noemde dat in de Tweede
    Kamer heel zwaar.Maar hij voegde eraan
    toe dat de vakanties wel erg lang zijn:
    gemiddeld 55 dagen tegen 25 dagen voor
    een gemiddelde werknemer.

    Plasterk suggereerde dat leraren minder
    uren per week zouden kunnen werken als
    ze wat vakantietijd inleveren.Die tijd
    zouden ze kunnen benutten voor ander
    werk dan het directe lesgeven.
    ===

    Het is voor hem maar goed dat hij hier ruim na 1 april mee komt. Mijn eerste reactie was woede. Voor mijn tweede reactie mogen jullie mij voor gek verklaren: met een beetje fantasie kun je dit namelijk als een schaakzet zien om docenten te mobiliseren.

    Plasterk heeft acties en stakingen hard nodig om aan meer geld te komen. En als het jarenlang afknijpen van de salarissen docenten niet in beweging brengt, als alle onderwijsvernieuwingen de docenten niet in beweging brengen en als ook het kleinerende management en de te volle klassen de docenten niet in beweging brengen, dan is er nog maar één ding over om ze de straat op te krijgen: ze hun vakantie afpakken.

    Maar als Plasterk het als serieuze optie bedoelt, iets om docenten mee van dienst te zijn, kan ik Plasterk zelf, terwijl de honderd dagen nog niet voor de helft verstreken zijn, niet meer serieus nemen. Zoals Fritzi stelt: hiermee jaag je alleen maar nóg meer mensen het onderwijs uit. Te hoge werkdruk komt niet alleen door te veel werkúren; het komt vooral ook door het van bovenaf te veel tégengewerkt worden. Dát maakt het allemaal zo frustrerend; dáár knappen mensen op af.

    • Een paradoxale boodschap
      dat zou mooi zijn … Ik weet het niet Em, ik hoop dat je gelijk hebt.

    • Ander werk
      Die tijd zouden ze kunnen benutten voor ander werk dan het directe lesgeven.

      Ik hoop dat Plasterk hiermee het voorbereiden van lessen bedoeld en niet ’taakjes’.

      • ander werk
        Ik denk dat hij rapportvergaderingen e.d. bedoelt, die kunnen in de vakantie plaatsvinden, denkt hij.
        Sectievergaderingen kunnen ook wel in de vakantie, vaststelling van het PTA enz. enz.

      • Lesvoorbereiding
        Maar mark79, zelfs als-ie lesvoorbereiding bedoelt, zit ik er niet op te wachten dat OC&W bepaalt dat ik dat op bepaalde dagen moet doen die nu vakantiedagen zijn. Sowieso steek ik nu al veel weekenddagen (en vakantiedagen en andere vrije dagen) in lesvoorbereiding; ik zal wel moeten. Maar nu kies ik daar tenminste nog zelf voor, en kan ik dat dus ook flexibel indelen. Als mijn vakantie wordt ingekort, raak ik ook die vrijheid kwijt. Bovendien wil je je lessen ook voorbereiden kort voordat je je lessen gééft. Het laat zich eenvoudigweg niet van bovenaf opdelen in blokjes tijd waarmee je naar believen kunt schuiven. Mijn tijd is geen verzameling legoblokjes en ik ben geen pion.

        En wat taken betreft: vakantiedagen opofferen voor suffe vergaderingen of flapover-cursussen is voor mij helemaal uit den boze; dan zou ik uit het onderwijs vertrekken. Banen met weinig vakantiedagen en wél een goed salaris zijn er genoeg.

        En dan ook nog die vergelijking met andere banen, waar je ook maar 25 vakantiedagen hebt. Moet je daar ook in je pauze binnen en buiten het kantoor surveilleren om de orde te handhaven? Of gaan we dat op school voortaan tijdens vakantiedagen doen? Lekker rustig, surveilleren op lege schoolpleinen; het móet gezegd. En moet je elders in de samenleving ook de eerste vijf jaar in deeltijd werken (en verdienen) omdat je anders aan karoshi bezwijkt? Als we gaan vergelijken, dan graag het héle pakket vergelijken, Plasterk!

        • Uiittocht van vrouwen
          uit het onderwijs kun je op deze manier wel bereiken. Kijken hoe groot dan de problemen worden wil men nog docenten voor de klas kunnen zetten!

        • als we toch
          als we toch vergelijken…

          Gaat Plasterk er voor zorgen dat we allemaal:
          – een eigen kantoor / behoorlijk bureau, stoel, kasten krijgen
          – eigen pc
          – een secretaresse
          – een behoorlijk salaris
          – …

          dan wil ik wel een paar vakantiedagen inleveren hoor! 🙂

          • Betere reiskostenvergoeding
            en 13e maand, plus lease-auto. Dat is investeren. Zo niet, dan is het een kaal bot toewerpen en verwachten dat je dan nog opzit en pootjes geeft. Nee dus.

    • De Moloch houdt van schaken.
      Kan het goed, zelfs zonder handen.
      Docenten staken niet. Ze slikken.
      Zonder tanden. Of ze stikken.

  6. Investeren?
    Dat betekent toch dat je geld en middelen uitgeeft en dat je na verloop van tijd meer terugkrijgt?
    Of was het nou dat je eerst iets afpakt en dan later minder teruggeeft?

      • 25 vakantiedagen
        Als de docent inderdaad 42 uur per week werkt en dat 40 weken lang, moet ik concluderen dat hij 40 weken lang 6 uur te veel ( 36urige werkweek weet je wel) werkt. Dit is 240 uur te veel of te wel 240 uur op te nemen adv. Maakt voor een 8 urige werkdag in totaal 30 dagen. Conclusie: de 25 vakantiedagen van Plasterk + de 30 adv dagen van te veel uren gedraaid + 5 wettelijke feestdagen = 60 vakantiedagen of net evenveel als nu. AFBLIJVEN VAN DE VAKANTIEDAGEN

        • Beter verdelen
          Het voorstel van Plasterk (zoals ik het begrijp) is om leraren 38 uur per week te laten werken, maar dan 46 weken lang en niet 42 uur per week 42 weken lang (of iets dergelijks).

          Het probleem (zoals EM70 al aangeeft) is natuurlijk dat als de leerlingen er niet zijn het werk voor een groot deel stil ligt. Plasterk zou dus eigenlijk ook het aantal vakantieweken voor de leerlingen moeten terugbrengen tot wat ‘in het bedrijfsleven’ normaal is. En dan natuurlijk ook het aantal lesuren per week voor de leerlingen (en dus ook voor de leraar) laten dalen. Anders werkt het niet.

          • Beter verdelen ?
            Wat ik hier nog niet zo tegenkom is het volgende: Vroeger, toen alles nog normaal was (je had geen vastgesteld aantal uren dat je behoorde te werken), had je als leraar “vrij” tijdens de schoolvakanties. Die tijd gebruikte je voor allerlei schoolzaken: proefwerk nakijken, schoolonderzoek maken, practicumhandleidingen bijwerken, bijlezen, opladen, enz. Bovendien nam je in die tijd vakantie op (dat kon niet anders) en nam je ook vaak nog iets te lezen mee, dat was blijven liggen. Toen kreeg je die vragen in de Tweede Kamer: hoe lang worden die leraren eigenlijk geacht te werken ? Eerst werd een getal genoemd rond 1550 uur, dat vond men toch wel wat weinig en kwam de 1710 uur uit de hoge hoed. Jaren later teruggebracht naar 1656 uur. Daar kon ik het niet van doen, maar ja, ik vond mijn vak “leuk”. En het fijne was vooral dat je zoveel tijd per jaar had (13 weken) waarin je tot jezelf kon komen, want het leraarschap vraagt veel van een mens.

            Dan naar nu: als ik zie wat er allemaal bijgekomen is in de “reguliere” onderwijstijd dan is de oplossing niet te gaan knabbelen aan die 13 weken, want die zijn nog steeds nodig “om tot jezelf te komen”. De oplossing ligt dus in het verminderen van al die taken “die er bij gekomen zijn”.

            Het zou interessant zijn zo’n lijstje op te stellen van zaken “die er bij gekomen zijn”.

          • adv
            mijn partner heeft met adv-uren net zoveel dagen dat er niet op de werkplek gewerkt hoeft te worden als ik!!

  7. Het zou weer een oplossing zijn
    waar men in het onderwijs nooit om heeft gevraagd, dus weer van bovenaf. Kan er nu niet eens een verandering worden voorgesteld waar docenten ook in zijn gekend en vóór zijn?!

    • duur en druk
      Als de docenten minder vakantie krijgen zouden ze in elk geval het recht moeten krijgen om te kiezen wanneer zij hun vakantiedagen opnemen. Vakantie tijdens de schoolvaklanties zijn extra duur en minder leuk vanwege de drukte. Een leraar zit vele uren in volle klassen en snakt daarom naar lege stranden en rustige musea. Krijgen de docenten anders straks een extra vakantietoeslag vanwege de dure en ongunstige tijd waarop ze vakantie moeten houden?

      • Op vakantie buiten de schoolvakanties is niet haalbaar
        Je bent leraar, je hebt kinderen op een andere school dan waar je zelf lesgeeft. Als de scholen binnen een zelfde regio staan, kun je als docent alleen op vakantie in de schoolvakantie. Hoeveel ouders met kinderen in het BO en VO zijn er onder de docenten? Ik vermoed toch snel 65%. Dus het verhaal gaat alleen op voor de docenten die zelf geen kinderen in het onderwijs hebben. Dat wordt een organisatorische klus van jewelste en levert dus niet het gewenste effect op. Of mis ik iets?

  8. Docenten haal je bij Randstad
    Bron: Vos/ABB

    Leden van VOS/ABB kunnen korting krijgen bij Randstad Nederland. Daarvoor is op 11 oktober 2006 een raamcontract gesloten. De kortingen kunnen oplopen tot 7,5 procent. VOS/ABB wil hiermee haar leden helpen om de komende jaren het voorspelde lerarentekort het hoofd te bieden. Daar komt bij dat schoolbesturen voorzichtiger worden met hun personeelsbeleid nu er geen declaratiebekostiging meer is. Tijdelijke krachten kunnen een oplossing zijn.

    Het raamcontract is aangegaan voor vijf jaar. Leden van VOS/ABB die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij het Randstad-kantoor in hun eigen regio. Zij kunnen verwijzen naar het contract met VOS/ABB.

    Zoals eerder op dit forum al vermeld: vlak voor de vakanties eindigen de contracten. Heel gunstig voor de scholen.

    • Klopt,
      .. toen ik laatst, 2 maanden geleden, eens binnenliep bij Randstad lagen daar wervende folders, varierend van congierge en onderwijsassistent tot echte inval-docentenbanen. Van kleuterklas tot universitair, Randstad heeft banen voor iedereen die in het onderwijs wil werken, jubelde de folder.

      • Toch
        Is dit een zorgelijke ontwikkeling. Als straks de economie weer eens terugvalt en de werkloosheid stijgt kunnen allerlei mensen die een uitkering aanvragen gedwongen worden om zulke banen te accepteren. Dat zal de kwaliteit van het onderwijs geen goed doen!

  9. Voor wie het wil weten
    In Trouw staat dat 58% van de Nederlanders vindt dat we vakantie kunnen inleveren. Geen wonder, tegen de achtergrond van de nauwelijks verholen minachting die veel ouders voor docenten over hebben. Tijd om te gaan solliciteren. Ik heb het bericht niet op het forum gezet: ik heb er geen trek in.

    • Als je gaat solliciteren
      Als je gaat solliciteren Fritzi… Ik houd mijn sectie aanbevolen! Houden we samen de moed erin! 🙂

      • Max
        Ik ben bang dat Fritzi van plan is buiten het onderwijs te gaan solliciteren….

        Werk jij overigens werkelijk op een school waar je andere leraren zou aanraden te solliciteren max?

          • om je heen kijken
            Ja, ik word ambtenaar, dan krijg ik in elk geval salarisverhoging!

          • CEVO
            Bij het CEVO is een vacature, dan heb je in elk geval invloed op de examens!

          • Wij grappen inderdaad ook
            Wij grappen inderdaad ook altijd dat we onze ziel maar eens moeten gaan verkopen aan een of ander geldverslindend onderwijsadviesbureautje, oid. Daarnaast kwam onder jonge collega’s van me onlangs het plan op een “kwaliteits-huiswerkinstituut” te beginnen. Nou heb ik altijd erg medelijden met kinderen die van hun rijke ouders koste wat kost VWO moeten halen en ben dus eigenlijk geen voorstander van dergelijke instituten. Maar ach, als wij het niet doen doet een ander het wel, niet? 😉

          • beter idee
            ik heb een website geopend met mijn mobiele nummer, daar kunnen leerlingen hun toetsopgaven heensturen. ik maak de toets en stuur hem terug. gegarandeerd een goed cijfer, want inmiddels heb ik voor de verschillende vakken al verschillende werknemers. verdient goed, want de leerlingen en hun ouders willen graag betalen voor een goed cijfer.

        • @mark79
          Veel van wat ik lees op deze site is herkenbaar, ook voor de school waar ik nu werk. Het docententeam is redelijk conservatief waardoor de schade wat betreft HNL leren nog meevalt, al komt het eerste openleercentrum er wel aan. Pluspuntjes: kleine locatie, zeer collegiaal team. Helaas geen gevoel van urgentie voor BON-standpunten bij de directie.

          Desondanks is het de poging waard Fritzi in het onderwijs te houden!

    • Ze hebben geen idee….
      Die 58% zijn misschien de mensen zonder kinderen of kinderen die lang geleden het onderwijs hebben afgerond of mensen wier kinderen nog maar net op school zitten. Ik denk dat dit aantal nog wel zal slinken wanneer
      1) Het steeds duidelijker wordt hoe stom onze nakomelingen zullen zijn
      2) Er vrijwel niemand meer voor de klas wil staan
      3) De beerput van wanbeleid, onkunde en hebberigheid overal gaat stinken
      De wal zal het schip keren, al zullen wij dat misschien niet allemaal meer meemaken.

      • Maanden gelden stond op de
        Maanden gelden stond op de cover van HP/De Tijd:

        “Wie brengt het onderwijs weer tot leven?”
        (Reken niet op de politiek)

        Plaatje: een leeghoofdige docent die zijn laatste druppels kennis in nog leeghoofdigere kinderen uitlekt…

        Treffend. Plasterk kan het onderwijs wel een duwtje in de rug geven, maar reken er niet te veel op, BON zal het grotendeels zelf moeten gaan doen.

        • De PvdA wil zo dringend
          De PvdA wil zo dringend 30.000 zielige asielzoekertjes een verblijfstatus geven. Dat kost een half tot 2 miljard Euro tot hun schrik. Dus is er geen cent voor verhoging van de lerarensalarissenn

      • Hebberds
        Ouders met betere inkomens zullen steeds meer voor privéscholen kiezen en dus niets merken van wanbeleid.

      • `Dat is meteen de..
        .. reden waarom het onderwijs itt de gezondheidszorg niet mag rekenen op warme aandacht van/ draagvlak onder de bevolking. Met onderwijs hebben alleen ouders te maken en dan slechts van 4 tot 16 jaar. Of nog korter, kinderen boven de 14 worden steeds meer geacht het zelf uit te zoeken. Tel daarbij op dat er gemiddeld 1.7 kinderen per gezin (of vrouw) zijn, en de betrokkenheid van ouders neemt in relatieve en absolute zin af. Mensen die geen kinderen hebben, hebben grosso modo weinig met onderwijs, en mensen wier kinderen al meerderjarig zijn of onder de 4 jaar zijn ook niet. De uitzonderingen zijn zij die in het onderwijs werken.Gezondheidszorg, daar hebben we meestal wel een heel leven mee te maken, en dat wordt in het electoraat ook wel tot uiting gebracht. No-claim, specialistengeeltje, medicijnenknaak ? Goed voor politiek vuurwerk !

        Maarrr… op de 8e dag schiep God BON, en werd alles anders.. (wishful thinking)

    • Brief van de dag
      In de Volkskrant van vandaag staat de Brief van de dag gepubliceerd, warin zelfs een ex-onderwijzer en schoolhoofd het eens is met de kortere vakanties.

    • 1 op 2 Nederlanders wil kortere vakanties voor docenten
      Bron: Trouw

      Eén op twee steunt Plasterk in lerarenkwestie

      Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat leraren werk kunnen verschuiven naar hun vakantieperiodes, om precies te zijn 58 procent. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond donderdag.
      Zij zijn het daarmee eens met minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA). Die wees dinsdag op de mogelijkheid om de werkdruk voor leraren over het jaar te spreiden door vakantiedagen in te leveren. Dat kwam hem op forse kritiek van de bonden te staan.

      Eén op de drie ondervraagden is het niet eens met Plasterk, zegt De Hond. Eén op de twee vindt dat de werkdruk in het onderwijs inderdaad te hoog is.

      Plasterk deed de suggestie bij de aankondiging van een onderzoek naar de werkdruk in het onderwijs. Dat onderzoek komt naar aanleiding van een noodkreet van CNV Onderwijs over de hoge werkdruk. Volgens Plasterk is de druk met 42 uur per week inderdaad hoog. Hij kondigde aan dat de onderzoekscommissie na de zomer met een rapport komt.

      • ruilen
        Ik wil best een poosje ruilen hoor met die lui die vinden dat mijn vakantie te lang is!

      • Logica
        Op de één of andere manier klinkt dit niet logisch.

        “Joh, wat zie je er bleek uit! Is jouw werkdruk soms te hoog? Weet je wat? Volgens mij komt die hoge werkdruk van al die vakantie die je hebt. Als we die van je afpakken, dan zal jouw werkdruk vast wel minder worden.”
        Zo, weer een probleem opgelost. En iets vragen aan degene die die werkdruk ondervindt, dat doen we natuurlijk niet; dat compliceert de zaken alleen maar.

  10. vakanties minister
    De vakanties van ministers zullen op sommige departementen wel regelmatig onderbroken moeten worden. Maar op onderwijs … De Tweede Kamer heeft in ieder geval deze recessen:

    Recessen Tweede Kamer

    * Krokusreces 2007
    Vrijdag 16 februari 2007 t/m maandag 5 maart 2007
    * Er zal níet plenair vergaderd worden op dinsdag 6 maart 2007 en op woensdag 7 maart 2007 (Provinciale Statenverkiezingen). Er zal wél plenair worden vergaderd op dinsdag 10 april 2007 (de dag na Pasen).
    * Meireces 2007
    Vrijdag 27 april 2007 t/m maandag 14 mei 2007 (Hemelvaart op donderdag 17 mei 2007)
    Er zal wél plenair worden vergaderd op dinsdag 29 mei 2007 (de dag na Pinksteren).
    * Zomerreces 2007
    Vrijdag 6 juli t/m maandag 3 september 2007
    * Herfstreces 2007
    Vrijdag 19 oktober t/m maandag 29 oktober 2007
    * Kerstreces 2007/2008
    Woensdag 19 december 2007 t/m maandag 14 januari 2008

    Dat lijkt me toch aardig met schoolvakanties overeen te komen …. als het niet méér is.

    • Dat is voor kamerleden en
      Dat is voor kamerleden en niet voor ministers. Maar het is behoorlijk meer. Natuurlijk doen die ook wat een leraar doet allerlei activiteiten om de deskundigheid te bevorderen buiten de vergaderperiode/schoolvakantie. En dat is bij hen en ons de norm. En zowel bij hen als ons zul je lamlullen hebben die zich drukken. Maar hebben die een lang bestaan in het vak?

      • Die kamerleden stellen die
        vragen toch aan ministers? Zouden de vakanties van ministers nog langer zijn? Dat waag ik te betwijfelen …

Reacties zijn gesloten.