Plasterk: belangstelling bèta en techniek stijgt

Er is sprake van hogere instroom in bèta- en techniekvakken in het hoger onderwijs sinds 2003. Dit hebben minister Plaster en Van der Hoeven gisteren laten weten aan de Tweede Kamer bij hun voortgangsrapportage over het Deltaplan Bèta Techniek. De bijbehorende stukken staan hier en hier.

7 Reacties

      • Zie ik niet
        In deze cijfers zie ik toch echt geen toename van de belangstelling voor beta en techniek. Wel zie ik dat er steeds meer leerlingen naar HAVO, VWO, HBO en WO gaan. Soms leidt dit tot een toenamen van het aantal leerlingen/studenten in de natuur en techniek richting (soms ook niet). Het percentage dat kiest voor natuur en techniek lijkt echter over de gehele linie te dalen.

        Hoe was het ook al weer: lies, damned lies and statistics….

      • Bellen blazen
        Een stukje tekst:
        [
        Figuur 3 laat zien dat het aantal vwo-leerlingen dat het profiel Natuur & Techniek kiest de afgelopen jaren wel is toegenomen. Deze toename blijft echter achter bij die van de totale instroom in vwo 5.

        Terwijl de totale instroom de afgelopen vijf jaar met meer dan 18% is toegenomen, is de instroom in het profiel Natuur & Techniek slechts met 9% toegenomen tot ruim 5.000.

        Het aantal leerlingen dat het profiel Natuur & Gezondheid kiest, is daarentegen met maar liefst bijna 48% gestegen tot ruim 10.000.

        Het totaal van jongeren in een bètatechniekprofiel is daarmee de laatste jaren gestegen van 12.500 naar 16.500 (=32.0%)
        ]
        Ondanks alle mooie verhalen: de NT-stroom droogt op.
        Gelukkig hebben universiteiten hun toelating voor de zware vakken (wi,na,sk) ook voor NG-profielen mogelijk gemaakt. Statistisch zitten we dus weer op rozen. Kwaliteit speelt immers geen rol, alleen de doorstroming telt.

        • Gelukkig ?
          “Gelukkig hebben universiteiten hun toelating voor de zware vakken (wi,na,sk) ook voor NG-profielen mogelijk gemaakt.” Is hopelijk cynisch bedoeld, want daarom heeft N&T nooit een faire kans gekregen. Die universiteiten waren bang voor hun instroom. Nu zitten ze met de gebakken peren.

          • Bellen blazen (2)
            [
            Wat doet het Platform?
            Het Platform Bèta Techniek wil zorgen voor goede beschikbaarheid van bètatechnici. Het doel: structureel 15% meer leerlingen en studenten in bètatechnisch onderwijs en een betere benutting van bestaand talent in bedrijven en onderzoeksinstellingen. Daarom is een aanpak over de hele loopbaanketen nodig: van primair naar voortgezet en beroepsonderwijs tot en met hoger onderwijs en de arbeidsmarkt.
            ]

            Universiteiten vullen dit op hun manier onder een heel andere agenda in…

            Het rapport uit dit circus moet natuurlijk verbloemen dat het actieplan: de lange “klap”(2005-2007) meer een storm in een glas water is. Bedenkelijk dat Plasterk op dit soort mooi weer verhalen ingaat.

Reacties zijn gesloten.