9 Reacties

  1. Interessant, ga verder
    Kunnen ze in het kader van de openheid meteen een overzicht van de bevoegdheden geven.

    • risico
      Het lijkt zo simpel: laat ze een overzicht geven van de bevoegdheden van de docenten. Maar ik voorzie twee mogelijke problemen:
      Op de eerste plaats moet volslagen duidelijk zijn dat het gaat om LESSEN in een bepaald VAK. Ook al zijn al je docenten bevoegd, dan nog kan het zijn dat een groot deel van de lessen onbevoegd gegeven wordt. Ook kan het zijn dat bevoegde docenten coordinator zijn of iets mennesjen. Die mogen NIET meetellen.

      Op de tweede plaats bestaat er geen bevoegdheid voor ANW-achtige vakken (science of zo). Ik verwacht dat elke leraar bevoegd wordt verklaard om dat “vak” te geven. Of dat een bevoegdheid voor een aanliggend vakgebied als bevoegdheid gaat worden geteld voor science. Of iemand die ooit naar twee nascholings avonden is geweest wordt bevoegd verklaard.

      Als scholen daarmee weg komen, is dat een op zichzelf staande extra reden om in de waanzin van vakkenintegratie te springen: integreer de hele bliksemse boel en iedereen is bevoegd en je scoort boven de 100% op die lijstjes.

      • Bevoegdheid ANW
        Er bestaat wel degelijk een bevoegdheid voor ANW-achtige vakken, althans voor het vak ANW.
        In de periode dat dit vak ingevoerd werd, waren er officiële, door de universitaire lerarenopleidingen verzorgde cursussen, alleen toegankelijk voor docenten die reeds in het bezit van een eerstegraads bevoegdheid waren voor een verwant vak, met name biologie, natuurkunde, scheikunde of (fysische) geografie.
        Deze cursus duurde een jaar, een- of tweewekelijks een middag, benevens en aantal hele dagen.

        Dat de cursus alleen toegankelijk was voor docenten die reeds een eerstegraadsbevoegdheid bezaten was maar goed ook, want:
        – inhoudelijk stelde het heel weing voor
        – de toetsing bestond slechts uit een zekere aanwezigheidsplicht, benevens het inleveren van een aantal groepsopdrachten en reflectieverslagen.

        Er zal dus niemand met deze cursus ten onrechte een eerstgraadsbevoegdheid hebben verkregen, alleen een extra bevoegdheid naast een bstaande.

        Overigens doet dit er onder de huidige omstandigheden weinig meer toe, aangezien de schoolbesturen gelegaliseerd de hand mogen lichten met bevoegdheidseisen.

  2. Niet zo negatief Simon
    In *Magazine 4, jrg 2* op blz 20 lezen we dat de VO-raad uit eigen beweging een onafhankelijke commissie instelt die in opdracht van de VO-raad een voorstel doet voor een beloningleidraad voor bestuurders.

    • Hoera JL, dat is pas goed nieuws!
      De rapporten die in de opdracht van de VO raad worden geschreven zijn het toonbeeld van onafhankelijk. We kunnen nu dus gerust slapen? Fijn.

  3. Zou de VO-raad het BON forum soms lezen?
    En daar onder meer de actie van Em70 hebben bespeurd? Dan moet je ze toch de credits geven dat ze snel schakelen …..

    • Couzijn
      De eer voor het ‘gezeur’over bevoegdheden komt ook vooral Couzijn toe. Laten we hopen dat de VO-raad dit plan niet verkracht.

      • Vakkenintegratie
        Maar 1945 heeft natuurlijk gelijk: in de onderbouw blijft er bij scenario 3 en 4 niets over van losse vakken, dus op die manier wordt onbevoegdheid gewoon gemaskeerd. Treinen die niet rijden kunnen ook geen vertraging hebben.

        En ze krijgen ook nog hun Dutch Teachers College. Moet je eens zien hoe snel hun docenten bevoegd zullen zijn, en er natuurlijk op “zéér hoog niveau” lesgegeven zal worden.

        Nog een geluk trouwens dat Van der Hoeven de aparte vakken in de lerarenopleiding niet wilde integreren; dat was voor haar toch weer nét een brug te ver. Hoe ze toch nog iets goeds deed door dingen te laten zoals ze waren.

        Overigens heb ik voorgesteld om het de Scholen Transparant Index (en niet de docentenbevoegdheidsindex) te noemen. Of index de goeie term is weet ik niet, maar in de eerste plaats gaat het om transparantie. Als er dus voor scenario 3 of 4 gekozen is, maakt dat de zaak minder transparant en scoort de school daardoor dus automatisch lager, zou de bedoeling zijn. Eigenlijk moet de lijst twee dingen doen: transparante scholen schiften van intransprante, en de transparante met elkaar vergelijken.

Reacties zijn gesloten.