Motivaction: “Ouders voeden niet meer op”

“De onderzoekers vinden dat ouders de regie weer in handen moeten nemen. Scholen moeten aangeven waar ze voor staan en wat ze verwachten van leerlingen en hun ouders.”

“Ze willen niet als volwassenen met hun wijsheid en levenservaring jongeren benaderen, maar het vooral tof hebben met hun kinderen. En dat is echt wat anders dan vroeger”

Voor hele verhaal zie website BNR Nieuwsradio:
www.bnr.nl/artikel/13716088/ouders-voeden-niet-meer

20 Reacties

  1. ‘Huiswerk is een deugd’
    Uit het radio-interview dat op de BNR-site te vinden is (vanaf ongeveer 2:15):

    “[…] dat neemt niet weg dat die ouderwetse deugd – je moet je huiswerk maken – is daarmee niet waardeloos. ’t Is een te simpele opvatting over hoe de veranderingen zich afspelen. ’t Is niet waar dat in deze tijd het in alle opzichten anders is dan vroeger. Huiswerk maken blijft erbij horen. […] Deugden zijn nooit ouderwets, deugden zijn een manier om het leven voldoende kwaliteit te geven. Daar moet je altijd in oefenen.”

    • huiswerk
      Ik moest huiswerk doen in de tijd dat juist de televisie intrede had gedaan in het gezin. Zat de hele familie fijn televisie te kijken, moest ik huiswerk gaan doen. Ik had er werkelijk een grondige bloedhekel aan.
      Ik was eens op bezoek bij een Duits gymnasium: na ongeveer 14.00 uur was de hele school verlaten; iedereen naar huis. Kijk, dan heb je als leerling alle tijd huiswerk te gaan doen.
      Ik zie liever een intensieve training op school, met daarna weinig huiswerk, dan veel tijd verlummelen op school, waarna thuis het intensieve werk moet gebeuren!

      • ontzeggen
        Huiswerk maken is investeren en jezelf iets anders ontzeggen en d aarmee leer je keuzen maken en vol te houden. Deugden die jezelf veel opleveren. In deze tijd is dat ook geen slechte oefening! Alles hoeft niet vanzelf te komen. Eisen stellen is ook geen verkeerde houding.

        • huiswerk=schoolwerk
          Als het woordje huiswerk wordt vervangen door het woordje schoolwerk, ben ik het met je eens.
          Er bestaan oeroude en wijze woorden: er is een tijd voor alles.
          Er is dus een tijd om te leren, maar er is ook een tijd om lief te hebben, een tijd om te ontspannen, en een tijd om zich met andere interessante zaken bezig te houden.
          Grote les: school is niet alles.
          Laat de school de school, en belast verder niet onnodig het prive-leven van de leerling.

          • Mooi ideaal
            Bij de huidige inrichting van scholen geldt voor docenten en leerlingen:
            “Op school kan ik niet werken”!

            De opmerking dat je het privé leven van leerlingen niet onnodig mag belasten is onzinnig. Opvoeden en onderwijzen is een noodzakelijke ingreep in het privé(?) leven van leerlingen.

          • huiswerk2
            Komt misschien omdat ik zelf iemand ben met een grote voorliefde voor ‘il dolce far niente’. Om die reden ook ben ik een groot voorstander van dwang in het onderwijs. De leraar volgt niet, maar leidt, plant en overhoort.
            En het klassikale onderwijs heeft bewezen goede resultaten te kunnen behalen. Daar hoorde ook huiswerk bij.
            Ik vind het echter verwerpelijk als veel tijd op school wordt verspild aan ‘lucht en leegte’, waarna thuis het echte werk zou moeten gebeuren. Dat moet andersom in mijn ogen.
            Overigens schijnen de huidige studenten ook meer sturing en dwang te willen.
            Kortom, wat willen die vernieuwers dan eigenlijk? Want dat onderwijs dat zich bewezen heeft, wordt door hen voortdurend laatdunkend bejegend.

          • We
            zijn het helemaal eens. School is verworden tot een sociale werkplaats waar kennis en kunde onder het juk van het nu en het leuk en het goedkoop liggen.
            Ik vind het een schande dat uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 40% van onze jeugd zichzelf wel redt (ondanks het onderwijs); dat 40% vraagt om meer hulp en sturing; dus dat ons onderwijs slechts op 20% van de jeugd gericht is.
            Afschaffen die onderwijs-zooi; maak iedereen maar autodidact.

          • Reportage Ferry Haan in Netwerk
            Ik herinner aan de reportage van Netwerk waarin columnist Ferry Haan en zijn leerlingen aan het woord kwamen. Nu weten we natuurlijk niet in hoeverre de mening van de klas is gevormd door leraar Ferry Haan maar toen een aantal jongens in die reportage aangaf dat de leraren strenger zouden moeten zijn enz. knikten de overige leerlingen instemmend.

            Zelf had ik ook geen moeite met een wat strengere leraar zolang hij fair was. De regels moeten redelijk zijn en de leraar moet altijd consequent handelen. In dat geval weten alle leerlingen waar ze aan toe zijn en dat geef rust en ‘veiligheid’.
            Een leraar moet vooral niet tijdens de les gaan discussiëren met een leerling zogauw hij een regel toepast en als gevolg hiervan de leerling protesteert. Niets anders vond ik zo ergelijk op mijn mavo, havo en VWO: alle lestijd die hierdoor verloren ging (met als gevolg dat ik mezelf thuis moest onderwijzen), de onrust die dat weer in de klas veroorzaakte. De eerste paar keer dat ik het als leerling meemaakte vond ik het nog wel grappig, daarna werd het al snel een saai en voorspelbaar ritueel: leraar wijst op regel, leerling overtreedt nog een keer de regel, leraar dreigt met straf, leerling overtreedt nog een keer de regel, leraar waarschuwt nog een keer, leerling overtreedt weer de regel, leraar vertelt de leerling de les te verlaten, leerling weigert en start discussie, paar minuten later dreigt de leraar naar de conrector toe te stappen, leerling blijft zitten, klas lacht en keet terwijl de leraar weg is om de conrector te halen, de conrector vertelt de leerling mee te komen, soms gaat de leerling direct mee, soms gaat hij eerst nog wat discussiëren met de conrector, de leraar is zijn gezag kwijt en de rest van de ls blijft het onrustig, de volgende keer is dezelfde leerling er weer en start het ritueel opnieuw…
            De absurditeit hiervan hoef ik niet toe te lichten.

          • re. Bart
            Helemaal mee eens.
            Zelf heb ik eens een ordeloze bende weer in het gareel mogen brengen, en dat gebeurde op de traditionele manier: helder, consequent, bestraffend zonder agressie, en belonend.
            Het werd ook door de leerlingen zeer gewaardeerd (hun bedankjes bewaar ik nog steeds). Eigenlijk is die ervaring mede voor mij de grootste hinderpaal geweest om tal van ‘vrije’ en vrijblijvende vernieuwingen in te voeren.

  2. Niet gecharmeerd van CGO
    Citaat uit Spits van 1 december 2009:

    Van de invoering van het competentiegericht leren, dat uitgaat van de vaardigheden van de leerlingen, zijn de onderzoekers weinig gecharmeerd. “Veel leden van de grenzeloze generatie hebben juist stevige ondersteuning nodig om te ontdekken wat ze kunnen”

    De Generatie Einstein komt in artikel in Spits ook nog aan bod:

    […] Een deel daarvan, ruim 40 procent, verdient die titel ook zeker, stellen de onderzoekers op basis van ruim tien jaar waardenonderzoek onder 22.000 Nederlanders. Deze jongeren zijn vol levenskracht en netwerkend via en gebruikmakend van de nieuwe media vinden ze uitstekend hun weg. Maar met een even groot gedeelte gaat het helemaal niet zo goed, blijkt uit het onderzoek.

    Lees het hele artikel HIER

    • Zo’n artikel doet me
      Zo’n artikel doet me deugd.
      Ja, jullie lezen het goed. Alvorens deze problemen kunnen worden opgelost moet het eerst voldoende in de media worden geuit hoe groot de problemen zijn.
      Een aantal decennia lang zijn al die vernieuwingen aan het volk ‘verkocht’ met het argument dat ze fantastsich zijn, nu horen we eindelijk ook eens wat tegengeluid.
      Hetzelfde zag je bij het weblog Lieve Maria en hetzelfde zie je bij BON.
      Het geluid dat veel veranderingen negatief hebben uitgepakt wordt steeds luider, aangezien onze politici hun oordeel in sterke mate laten beïnvloeden door de media geeft dat hoop dat de politici vroeg of laat de nodige vernieuwingen gaan terugdraaien.
      Begrijp me niet verkeerd, wanneer scholen in een bepaalde filosofie geloven dan moeten ze vrij zijn om die te implementeren, zelfs als dat de iederwijsfilosofie of iets dergelijks is. Alleen, het moet geen verplichting zijn zoals nu het geval is. De inspectie moet zich niet bemoeien met de pedagogische filosofie en traditioneel onderwijs niet als slecht onderwijs bestempelen. De inspectie van onderwijs moet enkel in de gaten houden dat een voldoende groot deel van het gegeven geld wordt besteed aan de leerlingen en de inspectie moet de resultaten van de centrale examens in de gaten houden. Niets meer dan dat.

      Wat betreft die vrijheid van onderwijs, is het niet mogelijk voor BON om eens een BON-school op te richten, geheel volgens de BON-filosofie. De vrijheid van onderwijs maakt dit toch mogelijk? Ik heb er geen kijk op hoeveel leden BON heeft maar ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld genoeg leden zijn om in een stad als Amsterdam een school te starten.

      • School starten
        Seger Weehuizen heeft veel werk verzet in het onderzoeken of een nieuwe school starten op BON uitgangspunten mogelijk is. Je hebt gelijk dat de vrijheid van onderwijs zoals vastgelegd in de grondwet dit mogelijk zou moeten maken. Helaas beschermen de huidige schoolbesturen hun monopoliepositie en helpt de politiek hen hierbij. Het opstarten van een echt nieuwe school lijkt in de huidige tijd onmogelijk.

        Wellicht dat Seger hier meer over kan zeggen.

    • haha
      Die is goed inderdaad. Misschien voordat we ‘de’ jeugd gaan beschuldigen ook maar eens naar ‘de’ volwassenen gaan kijken?
      Verder heb ik wat moeite met die algemene verzuchtingen dat ‘de’ jeugd niet in orde is, of dat ‘de’ ouders verkeerd opvoeden.
      Met ‘de’ jeugd is altijd wat aan de hand geweest, vandaar dat iets als opvoeden, belonen en straffen is bedacht.
      En volwassenen blijken evenmin volmaakt te zijn, vandaar dat er iets als justitie en strafrecht bestaat.
      Laat de school zorgen voor degelijk onderwijs. Redenen om hieraan te ontsnappen zijn altijd wel te vinden, maar daar hoeft een school zich m.i. weinig van aan te trekken.
      En verder bestaat er ook nog iets als vrijheid van onderwijs, dat wil dus zeggen dat ouders de vrijheid hebben een Iederwijsschool b.v. te stichten. Waar andere ouders, en leerkrachten, tevens zouden moeten kunnen kiezen voor traditioneel onderwijs, zonder dat de inspectie aanmerkingen heeft op het traditionele klassikale onderwijs met prima resultaten.

      • @moby
        Maar als “de volwassenen” zelf niet ht goed voorbeeld geven en nu blijken hoge politiemensen er weer een potje van te maken, wat willen we dan met onze opvoeding?

        • @Gems
          Ik zou in deze gefragmenteerde samenleving werkelijk niet weten wat ‘we’ willen.
          Wel weet ik ongeveer wat ik als leerkracht zou willen.
          En verder zijn het toch echt de ouders die verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. Ik wil dus zeggen: er zijn blijkbaar ouders die het Nieuwe Leren geweldig vinden, of die Iederwijsscholen of Vrije Scholen aan hun idealen vinden beantwoorden.
          Moet ik mij gaan bemoeien met deze ouders als ik er anders over denk?

          • we
            Wat ik wil zeggen, dat we als docent of wie dan ook in de school een voorbeeld functie hebben. Dat het goed zou zijn als we mensen die het bont maken daarop zouden kunnen aanspreken. Met respect. Maar ja als docenten de enige zijn die daarvoor moeten opdraaien dan is het toch onbegonnen werk, toch? gelukkig zijn er ook leerlingen die nu zelf vragen om…………..gelukkig!

    • De jeugd van nu
      Is precies hetzelfde als die van vroeger; ze pakken de ruimte die ze krijgen.
      Een fraaie opmerking in het rapport vond ik “sex is de hoeksteen van de samenleving”. Dat maakt het ook begrijpelijk dat er aan de VU een leerstoel stringtheorie bestaat.

Reacties zijn gesloten.