LWOO

hoi
Ik had even een vraagje.
Mijn dochter heeft een LWOO beschikking gekregen omdat ze niet zo prettig in haar velletje zat en wat faalangst had en een lichte achterstand op taalgebied. Ik heb haar op advies van de docente van de basisschool geheel vrijwillig laten testen.
De docente vertelde me dat LWOO gewoon VMBO was alleen met extra ondersteuning en kleinere klassen, nou wat wil je nog meer.
Ze kreeg advies gemengde leerweg.
Op de website van VMBO waar ze nu op zit stond (en staat nog steeds) vermeld dat LWOO in alle leerwegen te volgen is en dat er wordt getracht kinderen naar een zo’n hoog mogelijk niveau te brengen.
Maar op een ouder avond kreeg ik te horen dat kinderen van het LWOO allemaal doorstromen naar BBL.
Ze staat nu gemiddeld een negen op haar rapport omdat het te makkelijk is. Heeft iemand tips wat ik kan doen, ik heb al gevraagd of ze niet naar kader kan maar daar heb ik nog niets van gehoord, de uitdaging is weg voor haar.

10 Reacties

  1. Welkom Sandra
    Ik zie dat je nog maar pas op dit forum bent geregistreerd, en dan is een hartelijk welkom zeer op zijn plaats.
    Ik verwacht dat forumleden met specifieke kennis op het gebied van VMBO je wel advies kunnen geven. Zelf kan ik slechts opmerken dat het erg belangrijk is om als ouder alert te zijn op de kwaliteit van de school en de juistheid van hun adviezen en beslissingen. Het lijkt me duidelijk dat gemiddeld een 9 op het rapport op zijn minst een serieuze aanleiding is om te onderzoeken of je dochter niet verkeerd zit. Als de uitdaging weg is, dan stopt niet alleen het leren, maar is het zelfs mogelijk dat haar leerhouding, nu nog goed en positief, gaat veranderen. Het lijkt me de taak van de school om daar zo snel mogelijk serieus met je over te spreken. Dat de school op verschillende momenten verschillende informatie verstrekt over dit belangrijke onderwerp geeft me niet veel vertrouwen,

    Ik hoop dat collega’s met specifieke vmbo kennis dit kunnen aanvullen, of indien nodig corrigeren. In ieder geval: nogmaals heel hartelijk welkom!

    • Wat gaat er mis??
      Ik snap iets niet. Ik ben er tamelijk van overtuigd dat ik zowel de start van deze discussie als de reactie van ’45 al eerder heb gelezen. Of is dit nu een echte déjà vu?

      • Toch niet Hinke
        Of er is toch iets aan de hand met de ruimte-tijd en is er ben je back to the future.
        Sandra is nu (12 uur in de nacht) een dikke 5 uur geregistreerd, dus zij heeft een dergelijke vraag niet eerder gesteld.

        Aan de andere kant, het type vraag komt veelvuldig voor hier natuurlijk.

        Mijn conclusie: je bent te druk bezig met de voorbereidingen van rekenconferentie 🙂

        • Krekel
          In ieder geval stelde een zekere ‘krekel68’ ongeveer 4 weken geleden bijna dezelfde vraag. Ik kan Sandra dan ook aanraden om die draad even te bekijken.

          • lwoo
            Bedankt voor de reacties, heb het forum van krekel68 gelezen. Snap alleen niet wat hij bedoeld dat een leerling op hoger niveua voor 2 telt.
            Het onderwerp is niet helemaal hetzelfde, bij mijn dochter op school is het dus ongemogelijk om een hoger niveau te halen. Ongeacht je gemiddelde ga je naar BBL een enkele uitzondering is naar kader gegaan. Ze heeft bivoorbeeld ook nooit duits gehad, terwijl we wel duitse woordenboeken moesten kopen.
            N.a.v. de cito heeft ze GL als advies gekregen. Dus eigenlijk werd ze bij de 1ste schooldag al terug gezet naar BBL. Ze krijgt ook op dat niveau les, als ze naar het gewone VMBO was gegaan was dat misschien ook het hoogst haalbare, maar daar komen we niet meer achter. Natuurlijk al diverse gesprekken gehad met directie leraren enz. Een leraras zei: sorry dat je het niet wist maar LWOO is speciaal onderwijs, toen naar de directie gestapt om opheldering, die zei weer hoe komt ze daar nu bij, alle leerwegen zijn mogelijk. De teamleider zegt dat hij het niet weet. Dat is dus mijn punt

          • Telt voor 2
            Een school krijgt voor een LWOO leerling ongeveer 2 keer zoveel geld als voor een ‘gewone’ leerling, dit is onafhankelijk van het niveau. In de lage niveaus van het VMBO zijn de klassen kleiner en is dus duidelijk waar dit extra geld aan besteed wordt. Ik denk dat de opmerking van krekel68 erop slaat dat voor de hogere niveaus niet duidelijk is wat er met het extra LWOO geld gebeurd (de klassen zijn niet kleiner en vaak wordt de LWOO leerling hetzelfde behandeld -d.w.z. geen extra hulp- als de niet LWOO-leerlingen in zijn/haar klas).

  2. Jawel
    Er gaat wel iets mis. Dat bericht van sassoc dat eindigt met “een leerling duurt 14 jaar, niet 4 maanden” heb ik gisteren al gelezen, terwijl het volgens de forumklok 40 minuten geleden is geplaatst.

    • Nee…
      Er gaat niets mis. Als je een reactie plaatst dan kun je later nog wijzigingen aanbrengen (klik op “bewerken”). Doe je dat dan komt er een nieuwe tijd te staan. Heeft iemand gereageerd op die reactie dan kan het niet meer bewerkt worden.

  3. LWOO
    Beste Sandra,

    Een belangrijk criterium voor een LWOO-indicatie is dat een leerling minimaal anderhalf jaar leerachterstand heeft op 2 van de 4 leerdomeinen (technisch lezen, begrijpend lezen, spellen en inzichtelijk rekenen). Blijkbaar gaat het bij jouw dochter om meer dan “een lichte achterstand” zoals je zelf schrijft. Is er dan ook nog sprake van faalangst (dus de combinatie: leerachterstand-faalangst), dan is de filosofie van de school: laag inzetten en bij positieve ontwikkeling van het kind meer gaan belasten. Zo ken ik leerlingen die met LWOO-indicatie in BBL (Basis Beroepsgerichte Leerweg) beginnen en later overstappen naar KBL (Kader Beroepsgerichte Leerweg). Gezien jouw dochter hoog scoort, moet deze route mogelijk zijn.
    Iemand (op de ouderavond) die zegt dat kinderen van het LWOO allemaal doorstromen naar BBL, praat onzin. LWOO is geen leerweg maar leerweg ondersteunend onderwijs. Leerlingen uit alle leerwegen (BBL, KBL, GL of TL) kunnen een LWOO-indicatie krijgen. Wel is het zo dat de meeste leerlingen met een LWOO-indicatie de BBL volgen.
    Praat eens met de schoolleiding of de directie van de school over de gewenste route voor je dochter.
    Tenslotte nog dit: het niveau van een bepaalde leerweg verandert niet met een LWOO-indicatie. Wel is er meer aandacht voor de leerling, meer ondersteuning vanuit het zorgteam, enz.
    Ik hoop dat je met deze informatie verder kunt. Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust.
    Ton Jager

Reacties zijn gesloten.