lumpsum

Hallo,

Ik ben erg benieuwd hoe veel geld een school nu eigenlijk van de overheid ontvangt, voor een bovenbouw leerling die techniek op het vmbo doet. Het lumpsum bedrag dus. Ik kan hier niets over vinden via google.

Vriendelijke groet

3 Reacties

  1. Het VMBO onder de loep van Onderwijs in Grafieken
    Geen antwoord op de vraag, maar wel interessant: de gastblogs (nrs. 382 en 383) van Ruud van Leeuwen op de weblog Onderwijs in Grafieken van Reinout van Brakel over o.a. ontwikkelingen (aantallen) in sectoren van het VMBO.

    • Belangrijke gegevens waarom

      Belangrijke gegevens waarom ik zat te springen (zittend springen gaat moeizaam) in dat kostenoverzicht per leerling, per jaar en per schoolyype. Deze gegevens maken het voor opleidingen waarvoor een afsluitend staatsexamen bestaat mogelijk een organisatie op poten te zetten die de overheid kan aanbieden om voor minder geld leerlingen op te leiden voor een extern toelatingsexamen tot vervolgonderwijs of voor een extern af te sluiten examen voor een beroepsdiploma. De regering kan het beste bezuinigen door niet meer te betalen voor flauwe kul. In het onderwijs betekent dat dat de regering moet afzien van onverifieerbare doelstellingen zoals leren leren, leren zelfstandig werken, leren samen te werken en beter leren door competentiegericht onderwijs. (met “onverifieerbaar” wordt bedoeld dat resultaten ‘in’ of ‘dankzij’ slecht vast te stellen of te meten zijn). De overheid zou tot prestatiecontracten verleid moeten worden met organisaties die beloven dat voor € 35.000 per leerling 80% van de aan hen toevertrouwde en door hen geaccepteerde leerlingen na maximaal 6 jaar een staatsexamen VWO kan halen. Hoe het door de organisatie verzorgde onderwijs  er dan uit gaat zien is irrelevant en de overheid moet er zich niet mee bemoeien. Een lerarencollectief kan een school starten, een groep ouders kan een school starten en een bijlesinstituut kan zo’n school starten en naar eigen uitgangspunten draaiende houden.

      Ondanks de financiële besparingen zal het moeilijk zijn om politici mee te krijgen want het politiek-educatieve complex is een aantrekkelijk banenmachine waar uitgerangeerde politici terecht kunnen.

Reacties zijn gesloten.