Een kwart van alle eerstejaarsstudenten aan de pabo moet van school af omdat ze te slecht zijn in rekenen. Dat liet de HBO-raad woensdag weten. De studenten aan de lerarenopleiding moesten dit schooljaar voor het eerst een verplichte rekentoets afleggen.
Aan het begin van het schooljaar zakte bijna de helft van de studenten voor de test. Na twee herkansingen, heeft een flink percentage van die studenten de toets nog altijd niet gehaald. Zij moeten hun opleiding hierdoor afbreken. ,,Er moet nog een groep studenten een rekentoets afleggen. Maar we gaan ervan uit dat uiteindelijk ongeveer een op de vier studenten de toets niet haalt”, aldus de voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra.
Tragisch
voor de betreffende studenten, maar wellicht een blessing in disguise voor de basisschoolleerlingen.
Goed onderwijs moet ergens beginnen.
Een prima aktie
Daarmee is het begin gemaakt met het serieus omgaan met basisvaardigheden en vakinhoud.
Daarmee is tegelijkertijd een begin gemaakt met de inhoudelijke verbetering van Basisonderwijs en docentenopleidingen.
Rekentoets
Op tt staat ook: “De vereniging van schoolleiders en de HBO-raad vinden het teleurstellend dat zo veel studenten zelfs na een jaar bijspijkeren afvallen. Volgens hen laat dat zien hoe ernstig het middelbaar onderwijs tekortschiet.”
Dat is een opvallende uitspraak.
– kennelijk ligt het niet aan het basisonderwijs dat deze studenten ooit genoten hebben;
– er wordt erkend dat het middelbaar onderwijs tekortschiet: op zich altijd goed;
– Maar het raarst: kennelijk moet het middelbaar onderwijs scholieren naar een voldoende rekenniveau kunnen scholen terwijl het ze op de pabo niet lukt ze met een jaar bijspijkeren op dat niveau te krijgen.
Is het geen onontkoombare conclusie dat het niveau van de instroom gewoon te laag is als het na een jaar bijspijkeren en harde sancties nóg niet lukt?
Zelf vind ik het verder niet zo tragisch voor die studenten: op die manier komen ze sneller op een opleiding/werkplek waar ze wél thuishoren; daar worden ze nu toe gedwongen om over na te denken.
Verder kan dit op termijn zorgen voor (extra) krapte op de arbeidsmarkt in het BO, waardoor weer eerder duidelijk wordt dat kwaliteit een prijs heeft. Als je kwaliteit wilt, ontkom je niet aan de wet van Baumol.
Geen hokuspokus
Is er in Nederland wel voldoende talent aanwezig voor voldoende instroom naar een aanvaardbaar HBO-niveau? Men klaagt vaak over arbeidsmarktfrictie omdat er onvoldoende hooggeschoolden zijn voor de aangeboden banen.
Talent
Die vragen kun je je wel stellen, zeker nu ook de vergrijzing steeds meer voelbaar zal worden, maar het lijkt me voor het bedrijfsleven door de bank genomen nog altijd een stuk gemakkelijker om talent uit het buitenland te halen of het werk daarheen te verplaatsen, dan voor bijvoorbeeld basis- en middelbare scholen.
Het onderwijs kan niet anders dan híer concurreren op de arbeidsmarkt. Te weinig broodnodig talent binnenhalen betekent dat je pakket aan arbeidsvoorwaarden (werkbaarheid, salaris) kennelijk niet aantrekkelijk genoeg is. En wil je het talent dat er wél is zoveel mogelijk tot ontwikkeling laten komen, dan zul je toch hoog moeten inzetten op onderwijs.
beter salaris en grotere markt (EM70)
Het verband tussen talent, opleiding en honorering is op deze site eerder ter sprake gekomen toen geprobeerd werd de ongelijkheid van honorering van scientists en economen te verklaren. Bedrijfsleven en overheid maken zich zorgen omdat veel te weinig jonge mensen voor een een studie in de exacte richting kiezen.
Betastudies zijn bovendien moeilijker dan de meeste economische studies. Maar toch verdienen de economen meer. De gehaaidheid van economen zou een reden kunnen zijn. Een andere reden kan zijn dat er international gezien genoeg beta’s worden opgeleid. Als die en masse voor weinig geld in Nederland komen werken is het goed voor Nederland en slecht voor onze beta’s. Bij outsourcing heb ik wat het eerste betreft mijn twijfels. Ik vrees dat wij om weer goed onderwijs te krijgen niet alleen meer moeten betalen en voor betere arbeidsvoorwaarden moeten zorgen maar ook moeten overstappen op Engels als onderwijstaal voor het VWO. Zo kunnen wij voor het VWO getalenteerde leraren importeren. Voor het PO komen dan leerkrachten vrij die anders op het SO werk gevonden zouden hebben.
Engels in het VWO: geen goed plan
Nee Seger, Engels in het vwo is om meerdere redenen geen goed plan. De nadelen die me nu zo even te binnen schieten:
– Leerlingen moeten ook op het vwo gewoon goed Nederlands leren. Ik vind het uit cultureel oogpunt sowieso link om je eigen taal in het onderwijs overboord te zetten;
– Door te rekenen op docenten uit het buitenland ontwricht je ook de samenlevingen waar deze docenten vandaankomen;
– Ik denk verder niet dat er veel niet-Nederlandstalige buitenlandse docenten goed zullen functioneren in het Nederlandse onderwijs met mondige leerlingen;
– Je jaagt er nog meer Nederlandse docenten mee het onderwijs uit. Ik spreek vrij goed Engels en heb zelf een half jaartje in het Engels lesgegeven, maar ik vond het, juist omdat je leerlingen ook gewoon Nederlandstalig zijn, een gênante vertoning en ben ermee gestopt.
Maar om bij jouw probleempunt te blijven, namelijk gewoon een acuut gebrek aan docenten: “vroeger” waren er in principe genoeg mensen die les konden en wilden geven; ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn als de omstandigheden gewoon goed zouden zijn. Veel in principe gemotiveerde en getalenteerde zitten nu verstopt op allerlei plekken bij overheid en bedrijfsleven, waar het qua werkinhoud misschien niet zo interessant is, maar waar het qua arbeidsvoorwaarden goed toeven is. Als je op lange termijn de wet van Baumol wilt “ontvluchten”, dan staan er, ik noem maar wat, over vijftig jaar Engelstalige au-pairs uit Bangladesh voor de klas in het basisonderwijs. Dan geef ik persoonlijk toch liever de voorkeur aan hogere belastingtarieven. Maar liefst eerst even de managementlaag saneren voordat we daaraan beginnen.
Ik vraag me af
hoeveel 1e jaars Pabo er werkelijk van het voortgezet onderwijs afkomen en hoeveel van het MBO. Daar moeten harde cijfers over bestaan. (wie o wie?) En dan heb je een heel ander verhaal, want MBO scholen verplichten leerlingen voldoende rekenvaardigheden bij te brengen, pff, hou maar op. De route VMBO-kader-MBO-PABO (bestond paar jaren geleden nog, nu nog steeds?) is voor mij altijd onbegrijpelijk geweest.
Aanvulling
.. MBO onderwijsassistent blijkt zonder VMBO diploma toegankelijk, hangt af van je competenties, vaardigheden, werkervaring en zo nog wat vage zaken. En dan kun je dus na 3 jaar door naar de Pabo. Misschien wel eerlijker tegenover die Pabo 1e jaars en tegenover de basisscholieren om die route af te sluiten, worden ze niet blij gemaakt met dode mussen.
@konijn
Bij de rekentoets, begin dit schooljaar voor de onderwijsassisstenten was 74% van onze leerlingen niet geslaagd. ( niveau groep 8) Ik heb toen geopperd om rekenen aan te bieden als verplicht vak. Hoongelach was mijn deel. “we doen hier wel aan CGO” was het antwoord, “het is hun verantwoordelijkheid”. Na een klacht van een ouder heeft men voor de schijn een “workshop” rekenen ingelast. Facultatief natuurlijk. Een workshop van 10 lesuren verspreid over 10 weken waarvan 3 lesuren niet doorgingen door ziekte van docent en 6 lesuren “zelfwerkzaamheid”. Het eerste lesuur was voorbehouden voor een instaptoets om het niveau van de deelnemers te bepalen. Ik zou wel eens willen weten wat dat jaartje “bijspijkeren” heeft voorgesteld.
Vooropleiding pabo
Vooropleiding pabo
Volgens de wet ben je toelaatbaar tot de lerarenopleiding basisonderwijs als je beschikt over één van de volgende diploma’s:
vwo
havo
mbo: bve-diploma met niveau 4
Toelatingseisen met profielen havo/vwo
C en M E en M N en G N en T
havo-profiel + + + +
vwo-profiel + + + +
+ = zonder meer toelaatbaar
Toelichting tabel:
C en M: Cultuur en Maatschappij
E en M: Economie en Maatschappij
N en G: Natuur en Gezondheid
N en T: Natuur en Techniek
Toelating en verkorte trajecten voor mbo’ers
Mbo-studenten worden toegelaten op de pabo als ze een middenkaderopleiding of specialistenopleiding (kwalificatieniveau 4) hebben gevolgd. Onderwijsassistenten niveau 4 hebben recht op vier jaar studiefinanciering en mogen net als andere voltijdstudenten vier jaar over hun studie doen. Dat geeft ook extra mogelijkheden om op een uitstekend niveau de studie af te ronden en als startbekwaam leraar basisonderwijs aan de slag te gaan. Natuurlijk hebben deze studenten tijdens de opleiding onderwijsassistent al de nodige ervaring opgedaan in het basisonderwijs en blijft een verkorting van de studie op de pabo mogelijk. De mogelijkheid bestaat dan om een eigen route te bepalen naar het hbo-niveau waarbij wordt voortgebouwd op wat aan kennis en ervaringen zijn opgedaan in de vooropleiding. Als je hiervoor in aanmerking denkt te komen kun je contact opnemen met de Studenten-servicebalie,
Dat betekent dat aan mbo-ers
er dus eigenlijk lagere eisen gesteld worden dan aan Havisten. Vreemd, in het hoger onderwijs doen lang niet alle onderwijsinstellingen dat.
Zo is er een samenwerking tussen HvA en Uva, waar je als hbo bachelor mag doorstromen naar een pre-master jaar, en daarna naar de master. Maar de VU begint daar niet vaak aan: hooguit een aantal vrijstellingen in de bachelor.
Nu is hoger onderwijs wellicht niet vergelijkbaar met mbo, maar toch.
Ik pleit voor het afschaffen van de doorstroom mbo-pabo. of hooguit toelating tot een kleuterklasbevoegdheid. Of we dat dan KLOS, of iets anders gaan noemen, zal me een zorg zijn.
Trouwens op de Rocva site zie ik dat er nu ook onderwijsassistenopleiding voor het vo zijn. Is dat wat vroeger een amanuensis was? Sorry voor de vraag, maar ik zie ze niet meer zo vaak in het wild rondlopen. En zijn dat ook diegenen die straks met de leraar op loopafstand om de hoek, voor de klas mogen? Dus weer mbo-ers voor de klas in het vo…
Nee hoor
de amanuensis van toen en ik heb het voorrecht om er één naast me te hebben, die zelfs nog door de inspecteur bevoegd tot het individueel begeleiden van leerlingen en groepen in het vak scheikunde is verklaard. Dat is makkelijk als ik eens op cursus ben, hij neemt altijd mijn lessen over.
Tegenwoordig het het een Technisch Onderwijs Assistent. TOA. Een onderwijs assistent kan in andere gevallen inspringen en wordt ook als oppas gebruikt, wanneer een docent ziek is.Doet strafklas en het inhaalproefwerk moment.
Overigens bestaat de oude ammanuensis opleiding al jaren niet meer. De Nvon doet meen ik samen met de APS een poging om een nieuwe TOA opleiding op te zetten.
Doorstroom mbo-pabo
De doorstroom mbo-pabo afschaffen is me wat kort door de bocht. MBO geeft gewoonweg recht op hoger onderwijs. Met de vroegere MTS kon je toch ook naar de HTS, bijvoorbeeld. En hoevelen zijn daar niet succesvol mee geworden.
Er moeten gewoon zwaardere eisen aan de mbo-ers gesteld worden. Wiskunde in een eindexamenpakket was een eis om van de mts elektro naar de hts elektro te mogen. Zulke eisen zullen er voor de overstap mbo-pabo toch ook wel te vinden zijn?
MBO-wiskunde? Passé
Neem een wiskundeboek, LTS C-niveau, wat gebruikt werd door tweedejaars leerlingen (11-12 jarigen) van pakweg dertig jaar geleden. Vraag vervolgens aan 4e-jaars studenten (sorry, deelnemers) van een willekeurige hedendaagse technische BOL-4 opleiding om een aantal vragen uit dit boek te beantwoorden, b.v.:
– bereken de uitkomst van: 2 tot de macht min3
– los de vergelijking op: 4-(6-x)=40
– teken de grafiek met de functie: x–> 6/x
– tel de breuk op: 3 1/3 + 2 1/5
Niet zo verwonderlijk dat ze u met lede ogen zullen aankijken. Wiskunde wordt alleen nog in het eerste en tweede jaar gegeven, althans op papier. In de praktijk zal meestal blijken dat men in het eerste jaar bij lange na niet door de lesstof komt, laat staan het tweede jaar.
Voor wie nog denkt dat er hedendaags op het MBO (niveau 4) nog wiskunde wordt gegeven, droom lekker verder.
Tja …
… misschien wil ik wel de mavo van vroeger terug 🙂
Maar dan nog, het gaat om de inhoud van de opleiding. Van VMBO kun je naar MBO, van MBO naar HBO. Die route ligt er nu eenmaal en moet wat mij betreft zeker blijven. Dus zul je wat aan de inhoud/eisen moeten doen.
Overigens, in “mijn tijd” waren er genoeg havisten die instroomden in 2 MBO (MTS). Maar ja, roepen “we” al niet langer dat je nu een mts-er moet hebben waar je vroeger een lts-er neerzette, en net zo met hts – mts?
Maar voorlopig zijn die
Maar voorlopig zijn die zwaardere eisen er niet. En er zijn heeeeel slechte niveau 4 opleidingen. En dat wordt alleen maar erger indien overal het CGO wordt ingevoerd. Zolang die strenge eisen er niet zijn – en dan kan pas getoetst worden d.m.v. landelijke examens – mag het niet mogelijk zijn dat MBO-ers naar de Pabo gaan.
MBO-ers op de Pabo
Studenten op de Pabo met een MBO-vooropleiding hebben een achterstand op vakinhoudelijk gebied m.n. in taal, rekenen/wiskunde en wereldoriëntatie.
Er is ook een verschil in leerstijl en studievaardigheden tussen studenten die via de havo en die via het MBO binnenstromen.
Zie dit rapport
Ruzie onder de bonzen
Ik kan die uitspraak wel verklaren Em70. De ‘vereniging van schoolleiders’ zijn de bonzen van de basisscholen, de HBO-raad van de PABO’s. Het probleem ligt natuurlijk niet bij hen… En dus leggen ze het maar bij de middelbare scholen neer. Het middelbaar onderwijs valt veel te verwijten, maar rekenen is toch echt een taak van de basisschool en de PABO.
Blijkens dit bericht van Sander stelt dat bijspijkeren op de PABO niets voor.
Doekle’s verklaring
Doekle Terpstra beweerde op het journaal dat de slechte rekentoetsresultaten op de PABO te wijten zijn aan het feit dat wiskunde op HAVO niet meer verplicht is in alle profielen.
Toch had hij kunnen weten dat dat niet veel uitgemaakt zou maken, want tijdens een toespraak, hier, vertelde hij:
“Tijdens het huiswerk wiskunde zijn ze aan het sms’en en tegelijk zappen ze langs de verschillende televisiekanalen.”
maar dat is toch juist de kracht
van de einstein generatie?
Ik begrijp werkelijk niets meer van hoe de Terpstra’s van deze wereld denken.
Einstein generatie is vast en zeker al weer verleden tijd.
Het zit natuurlijk zo: vroeger rekende men voor een generatie pakweg 10 jaar. Tegenwoordig gaat alles veel sneller: de generaties volgen elkaar per maand op. We hebben inmiddels, sinds de de Einstein generatie, alweer vier andere generaties versleten. Daar zit er ook een tussen, de zgn. Parmenides generatie, die helemaal niet van verandering houdt. Weer een andere generatie, dat was die van verleden maand, houdt juist heel erg veel van verandering. Dat is de zgn. Heraclitus-generatie. Het kan verkeren nietwaar? Daartussendoor hadden we dan nog de Cantor-generatie, die denken dat alles oneindig is- een beetje een zielige generatie, staren meestal wezenloos in de verte…
Het is wel belangrijk dat jij je literatuur bijhoudt, want het is de bedoeling dat jij straks, als de loopstal-didactiek haar beslag krijgt, al deze generaties op maat bedient. Bij de Parmenides-generatie moet je er rekening mee houden dat je wat verstard spreekt, langzaam, krakerig. Doe je dat niet, heb je iets vliedends in je doen en laten, dan snappen ze niet waar je het over hebt.
Ben benieuwd wat we zometeen in juli krijgen. Het reclameburo, hier op de hoek, had het over de teddy-beer generatie. Dat zijn kinderen die zo moe zijn van alle veranderingen, dat ze alleen nog maar willen wegkruipen en ontkomen aan deze lawaaiige wereld. Duim in de mond, teddybeer op schoot. Wie weet, kun je zulke kinderen er weer toe bewegen om ook gewoon wat leuke, soms troostrijke boeken te lezen.
eindelijk weet je het…
ik ben een kruising (kan dat?) tussen de teddy beer en de cantor generatie.
Dank voor dit inzicht, dan kunnen mn pillen de shrink aan de kant gezet worden. door peer reflectie (bestaat dat ook?) ben ik tot mezelf gekomen. De cantor beer!
Prachtig gevonden!
Ik ben dol op zulke tegenspraken. Deze is wel heel spits. Jij bent bij de pinken! (Vraag me niet hoe ze aan die uitdrukking komen: is een pink niet een minderjarig kalf? En zijn die misschien zo slim?)
Een stier ..
… bij de pinken zal zeker op scherp staan 😉
twijfel
Ik ben er niet van overtuigd dat de afgewezenen voor de onderbouw (kleuterklassen; groep 1 en 2) ongeschikt zouden zijn.
KLOS
Precies! Daarom moet er ook weer een aparte opleiding voor kleuterleidsters komen. Anders gaat er weer talent verloren. Een kleuterleidster hoeft geen ster in rekenen te zijn.
Fout
Als iemand het niet lukt om in één jaar met begeleiding van de pabo en een duidelijke stok achter de deur de sommetjes van groep acht zelf goed genoeg te maken dan zegt dat veel en veel meer dan alleen iets over de rekenvaardigheid van de student. Het zegt heel veel over hoe goed deze student kan leren.
Matig dus, uitermate matig.
Zo iemand heeft onvoldoende cognitieve vaardigheden om als basisschool leerkracht of kleuter leerkracht te werken. Zo simpel is het. En daar is geen remedie voor. Simpelweg te dom. Ik wil het niet mooier zeggen.
Verwar dit niet met iets als “te min”. Ik ben te dom om wiskunde onderzoeker te worden. Iedereen heeft zn grens, iedereen is te dom voor bepaalde dingen. Er blijft dan nog meer dan genoeg ander buitengewoon zinvol en respectabel werk over. Niks mis mee.
Overigens kunnen de ouderwetse kleuterjuffen die ik ken uitstekend rekenen.
Foei 1945,
Je mag niet
Foei 1945,
Je mag niet zeggen dat iemand dom is, dat is nog erger dan dat je zegt dat iemand corrupt is (die noem je een handige jongen). Iemand met beperking; die heeft gewoon een uitdaging.
In de moderne jeugdwereld hebben we allemaal ongekende talenten en aan jou om die te ontdekken met de leerling/student.
Als je ze niet allemaal laat weten dat ze voor een kwartje geboren zijn dan raken ze gedemotiveerd. Dat zou je de tere kinderziel toch niet willen aan doen. De moderne mens is onbegrend in zijn mogelijkheden. 🙂
Dat het in de grote mensenwereld (waar ze pas zol aat in terecht komen) anders is vertellen we ze lekker niet. Jammer dat dat dan tegenvalt….
Vormgeving
Waarom gaapt er nu zo’n grote witte leegte onder de artikelen? Toch niet symbolisch, hoop ik?
Van Bijsterveldt zelf de mist in bij rekenvraag op de radio
Zojuist, op BNR Nieuwsradio, vraagt een journaliste aan Van Bijsterveldt of ze even 55 x 120 wil uitrekenen. Ze slaat aan het rekenen. “55 keer 100 is 5500, en dan, eh, 55 x 120, eh, nou ja, u overvalt me er een beetje mee”.
www.bnr.nl, de stream oppakken op rond 17.35 uur tot 17.41 uur zo’n beetje.
Rekentoets
Het is natuurlijk heel vervelend voor de betreffende afgewezen studenten, maar het is toch echt noodzakelijk om intellectuele kwaliteit terug te brengen in het onderwijs. En dat proces dient te beginnen op het meest basale niveau.
Nu kiezen leerlingen uit de zwakste populatie van de HAVO (CM met wiskunde A1) voor een baan in het basisonderwijs. Daar moet echt een einde aan komen.
Maar het kan nog zotter: wat heeft iemand met een VMBO-diploma in hemelsnaam in het onderwijs te zoeken?
Simon van der Salm
Docent wiskunde
VMBO
Toen ik van de lagere school naar de middelbare school ging, moest ik afscheid nemen van ’n jeugdvriendje. Hij ging naar de LTS. Hij wilde gewoonweg de techniek in, en dat kon na de lagere school op z’n snelst door naar de LTS te gaan.
Jaren later liep ik hem in mijn studie-stad plotsklaps tegen het lijf. “Hey P., wat doe jij hier?” “Ik doe nu een kopstudie werktuigbouw aan de TUe.”
Deze jongen had zich via lts-mts-hts op weten te werken en studeerde nu aan de TUe.
Met opmerkingen als ‘wat moet … enz’ moet ik ook altijd aan Rob de Wijk (eerst Clingendael en nu hoogleraar) denken. Ook ooit begonnen op … de MAVO.
Ik mag toch hopen dat BON zich er ook sterk voor maakt laatbloeiers, spijtoptanten etc de mogelijkheid te blijven geven zich via het onderwijs op te werken. VMBO is geen eindonderwijs voor iederéén.
Door middel van voldoende zware eisen aan programma en studenten te stellen moet je zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel in je organisatie komt te werken. Niet door ’n soort predestinatie te hanteren.
Intellectuele kwaliteit…
…. terugbrengen in het onderwijs, dat willen we toch allemaal!
We kennen allemaal wel een dozijn mooie uitzonderingen, geschiedenisleraar, maar de huidige staat van het onderwijs in ontbinding is de boze droom waar we mee te maken hebben.
rekentoets
Tja, uitzonderingen kennen we allemaal.
Helaas is intelligentie normaal verdeeld (gemiddelde 100 en standaardafwijking 15) en zie ik de minst begaafde leerlingen massaal verdwijnen naar de PABO.
Waarom kunnen we toch zo moeilijk accepteren dat iemand, die na een jaar bijspijkeren nog niet kan rekenen op het niveau van groep 8, gewoon onvoldoende intelligentie bezit en niet thuishoort in het onderwijs (dat wil zeggen voor de klas)?
Simon van der Salm
Docent wiskunde
Nu zeg je iets anders
Ik reageerde op je stelling “wat heeft iemand met VMBO in ’s Hemelsnaam in het onderwijs te zoeken”? met het aanhalen van voorbeelden dat dat soms nog best wel eens een succesvolle route kan zijn.
Er is niets mis mee om gaandeweg een selectie te maken. Dat kan een rekentoets zijn, maar net zo goed een bindend studieadvies in het propeadeuse jaar of whatever. Ik heb er geen moeite mee te accepteren dat niet iedereen dat kan; ik heb er wel moeite mee wanneer stapelmogelijkheden verdwijnen.
Rekenen en spellen
Is het in de rest van Nederland anders dan hier in het Gooi?
Hier proberen ouders met alle macht te voorkomen dat hun kinderen na de basisschool naar het VMBO moeten. Gevolg is een enorme druk op de HAVO en een uiterst laag niveau van de gemiddelde instroom in het VMBO.
Via MBO en het fenomeen van onderwijsassistent zie je betreffende uiterst zwakke leerlingen weer terug als onderwijzer op een basischool.
Waarom vragen we ons nog af hoe het komt dat leerlingen die de basisschool verlaten zo slecht rekenen en spellen?
Simon van der Salm
Docent wiskunde
Zie ook de reactie van je naamgenoot
Je zou je ook af kunnen vragen waarom ouders toch zo hoog mogelijk in willen zetten. Wellicht juist omdat het stapelen zo moeizaam gaat?
Het is niet de stapelroute die er voor zorgt dat er zwakke docenten voor de klas staan. Het is het gebrek aan ruggegraat in de vervolgopleidingen (denk bijvoorbeeld aan de outputfinanciering in het hoger onderwijs).
Nogmaals: Ik ben het er hartgrondig mee eens dat er aan kwaliteitsverbetering gewerkt moet worden. Maar dat mag niet ten koste gaan van van stapelmogelijkheden. Niemand is onfeilbaar, velen maken foute keuzes en ons onderwijssysteem moet niet zo in elkaar zitten dat na de basisschool de rest van je leven al vast ligt.
Dus zul je moeten zorgen voor harde eisen. Rekentoets, propeadeuse met bindend studieadvies etc.
Maar met het nakende lerarentekort zal het stellen van eisen aan de studenten eerder een utopie, dan werkelijkheid zijn vrees ik. Hoewel de rekentoets een hoopgevend begin is.
Langs elkaar heen
Jongens, jullie praten langs elkaar heen. Volgens mij zijn jullie het gewoon met elkaar eens. Simon zegt dat aan docenten echte eisen gesteld mogen en moeten worden; geschiedenisleraar vindt het belangrijk dat leerlingen die een VMBO-opleiding afronden kunnen doorstromen naar HAVO, VWO, of (uiteindelijk) ander hoger onderwijs – mits ze daarin succesvol zijn. Allebei is mogelijk, zolang er heldere eisen zijn voor examens op elk niveau, en toegang tot de examens in redelijkheid geregeld is.
Eens/oneens
Ik ben het met je eens Mark: in principe maakt het mij niet uit via welk traject iemand in het onderwijs belandt, dat wil zeggen zolang er maar harde kwaliteitsnormen voor toelating gehanteerd worden.
Maar denk eens in statistische termen (tja, wiskundeleraar), neem dus in je beoordeling mee dat momenteel de cognitief zwakste groepen leerlingen kiezen voor de PABO (dus HAVO CM en traject VMBO-MBO), neem in je beoordeling mee de wijze waarop hogescholen worden gefinancieerd, heb je dan nog fiducie in het intellectuele niveau van toekomstige onderwijzers?
Ongetwijfeld zullen er gunstige uitzonderingen zijn, maar de grootste groep mist vermoedelijk de kwaliteiten om tot goede onderwijzers uit te groeien.
Enfin, de rekentoets is in ieder geval een goed begin.
Nu nog een toets voor spelling.
Simon van der Salm
Docent wiskunde
huidige en gewenste structuur
Dag Simon, ik ben blij dat we het met elkaar eens zijn 🙂 Maar we praten weer over verschillende dingen. Er is een discussie over de gewenste structuur (voorlopige conclusie: ‘stapelen’ moet mogelijk zijn) en eentje over de huidige populatie, die een product is van de huidige structuur. Wat die huidige structuur betreft, ik deel je zorg over het niveau. Als je mij de vraag stelt hoe een samenleving haar talenten het beste kan verdelen over de beschikbare klussen, dan heb ik daar een bijzonder eenvoudig antwoord op: op de de lange termijn wil je dat de meest getalenteerde, de scherpste, de meest intelligente mensen het onderwijs ingaan. (Je kunt hier een voorspelbare discussie voeren langs de lijnen van ‘maar genieën zijn niet altijd goede docenten’ – dat hangt simpelweg op een goede definitie van talent en intelligentie, en die discussie voer ik daarom maar even niet). Om terug te komen bij jouw en mijn zorg: ja, wanneer het onderwijs een oninteressant perspectief is voor de meest getalenteerde medeburgers dan maak ik me ernstig zorgen.
Maar de interessante vraag is wat je daar op dit moment het beste aan kunt doen. Je hebt één punt al genoemd, namelijk goede handhaving van het niveau. Salaris speelt uiteraard ook een rol. Eveneens de verantwoordelijkheid en daaraan gekoppelde bevoegdheid om je onderwijs naar eigen inzicht in te richten.
En de nog interessantere stap is om deze drie punten, en zovele andere, te zien als praktische kanten van een centraal doel: status van het docentschap. Geld, verantwoordelijkheid, bevoegdheid, niveaugarantie, ze dragen allemaal bij aan de status van een ambt. Zonder die status gaan de getalenteerden iets anders doen.
structuur
Dag Mark,
Dat is een duidelijke analyse.
Natuurlijk helemaal mee eens.
Ik zou niet weten wat ik nog kan toevoegen.
Simon van der Salm
Docent wiskunde
Laatbloeiers, prima.
Maar
Laatbloeiers, prima.
Maar hier gaat het over leerlingen waar geen knopje aan zit en ook niet gaan bloeien op de PABO.
Ik ben een aantal jaren mentor geweest van 4 VMBO-klassen geweest en het waren steeds de allerzwakste (echt niet kunnen spellen, geen tientallen op kunnen tellen en zwakke examenresultaten) leerlingen die verder gingen met onderwijsassisente als opstapje naar de PABO.
Ze vonden steeds kinderen zo leuk en lief. Toch maar iets anders met kinderen gaan doen dan onderwijzen s.v.p. Er zijn ook beroepen met kinderen die minder cognitieve eisen stellen.
Je vertelt niets nieuws
Ook ik heb m’n vmbo-klanten die naar het mbo willen (onderwijsassistent) en dan nog het liefste naar de pabo.
Schatten van meiden, maar geschikt om zelf les te geven?
Maar zoals ik hieronder ook schrijf, wil ik juist temidden van het geweld “kwaliteit” weer in het onderwijs te brengen, wel ’n lans breken voor diegenen die wel het niveau hebben, maar b.v. de verkeerde keuzes hebben gemaakt of pas later het licht zien.
Ben ik het roerend mee eens.
Houd er rekening mee dat in ons schoolsysteem een aantal leerlingen op de verkeerde opleiding terecht gekomen is (hetzij te hoog, hetzij te laag). De fout is: wij, docenten, zijn niet onfeilbaar in het determineren. Afkomst, zelfvertrouwen van de kinderen zelf, of domme pech kunnen roet in het eten gooien (denk eens aan kinderen die veel verhuizen). Hoe vaak heb ik zelf niet met de handen in het haar gezeten omdat ik een leerling niet duidelijk wist te plaatsen? En iedere docent moet weet hebben van fouten die hij gemaakt heeft op dit gebied (of andersom: dat je gelijk had, maar bent weggestemd door de vergadering). Dat sommige leerlingen verkeerd terecht komen, is volgens een aantal onderwijsvernieuwers het grootste probleem van ons huidige onderwijssysteem. Want op deze manier ontneem je mensen hun kansen. En daar zit iets in. -En dus pareren we hun kritiek.
Wat is er op tegen om ruimte te bieden voor herstel? Wie op het VMBO zit, moet naar de universiteit kunnnen, als zij dat aankan. -Nogmaals: het probleem is dat we niet over waterdichte middelen beschikken om iemands capaciteiten te beoordelen. Vergelijk het met ons rechtsysteem: het veroordelen en straffen van mensen is mensenwerk. Daar worden fouten bij gemaakt. Herstel moet dus mogelijk zijn, het moet ingebakken zijn in het systeem zelf.
We hoeven iemands capaciteiten niet waterdicht te beoordelen
Stel je doet MBO en wil naar de Pabo. Misschien is het MBO niet helemaal in staat om je goed te adviseren. Kan zijn. Maar als de Pabo gewoon vanaf het begin de lat daar legt waar die moet liggen, dan merkt de student dat vanzelf en heeft het geprobeerd, maar ingezien dat het niet kan.
Een basisschool docent hoeft helemaal niet perse de potentie van een leerling tot aan universiteit aan toe in te kunnen schatten. De leerlig moet in staat worden gesteld om zelf te bewijzen dat hij dat kan. Simpelweg door het te doen.
Voorwaarde is wel dat alle instellingen gewoon hun normen handhaven. Zo simpel is het denk ik werkelijk.
Als dit een waterdicht systeem is,
dan zie ik natuurlijk ook geen probleem. Maar ons schoolsysteem is geen waterdicht systeem, en zal dat wellicht ookniet worden.
Je kunt de redenering ook omdraaien, natuurlijk: als een bepaalde leerling de capaciteiten wel heeft, en zich opwerkt van vmbo tot hoogleraar (iedereen kan er natuurlijk in zijn omgeving wel een aanwijzen ;-), dan merken wij dat vanzelf, dan heeft de leerling het geprobeerd en laten zien.
Ik heb te vaak meegemaakt dat het determineren van leerlingen, tijdens rap.verg. een grote puinhoop is, ondanks de goede wil van alle leraren. Stem er bij of stem er af, dat bepaalt dan het verschil tussen een cariere op de draaimolenschool of HAVO.
Er is niets op een school-systeem tegen: maar als elk systeem moet een systeem ook op systematische wijze zijn fouten kunnen opvangen.
Maar dit zegt niets over het niveau van de opleiding, hoor: dit zegt alleen iets over de wijze waarop wij ons onderwijs inrichten. Hoe sluiten de niveau’s op elkaar aan? Hoe vang je missers op? -Welke kunde er dan per niveau moet worden verlangd, is een discussie die er wel mee heeft te maken, maar er niet bepalend voor is.
spaggetti eten
In de grote steden (waar veel leerlingen zijn) moeten overbruggingsklassen komen die laatbloeiers snel naar een hoger niveau brengen. Omdat zulke klassen niet vallen onder een bepaald schooltype moet daar ook een wettelijke basis voor gemaakt worden. Dit is het juiste alternatief voor de basisvorming waarmee politici het probleem laatbloeiers hoopten te voorkomen.
VHBO
Vroeger had je VHBO, een soort HAVO in 3 jaar. Daar zaten leerlingen die te laag waren ingeschat en op het LBO terecht waren gekomen en daar als een speer door heen waren gegaan. De leerlingen waren dan al wat ouder, gemotiveerd en kregen speciaal op hun onderwijscarriere gerichte aandacht.
Zou zo iets niet een betere oplossing zijn dan via het MBO? Op het VHBO kregen ze toch een een basis van algemene vorming. Dat biedt de route via het MBO ook niet. Van een onderwijzer verwacht ik toch, heel ouderwets, dat het een ontwikkeld mens is.
VHBO
@historica:
Zo is dat! De VHBO was dan ook opgericht als vooropleiding voor de lerarenopleiding, niet direct voor het basisonderwijs maar voor de N-aktes die een bevoegdheid gaven om les te geven op huishoudscholen.
Bij de invoering van de mammoetwet is de VHBO vrijwel gelijkgeschakeld met de HAVO en het examen had ook hetzelfde niveau als de HAVO, op de vakken gezondheidskunde ne huishoudkunde na.
Helaas is deze nuttige tussenschakel tussen LBO en HBO bij de omzetting van MBO naar BVE en ROC’s door het ministerie geschrapt, met de valse redenering dat het onderwijssysteem nu zo goed zou zijn dat niemand meer op een te laag niveau voorgesorteerd zou worden (o arrogantie). Alsof er ook geen laatbloeiers meer zouden zijn.
Journaal van 8 uur
Dat betekent dat 2500 studenten de school moeten verlaten.
Kan je nagaan, Hals
hoeveel leed daarmee voorkomen wordt …
Tranen van verdriet,
Fritzi.
Radio 1: standpunt café
In dit programma kwam het onderwerp ook nog even (op de bekende gehaaste en gefragmenteerde manier) langs. Heel leuk werd het toen iemand van de scholierenbond aan het woord kwam, en na kort heen en weer gepraat de vraag stelde: ‘Maar als zo veel leerlingen die rekentoets onvoldoende maken, wat is dan eigenlijk nog de waarde van een HAVO diploma?’ Pal daarop kwam de reclame erin, uiteraard véél en véél belangrijker dan het antwoord op de gestelde vraag.
Maar toch. Al deze lieden hebben een HAVO diploma, en kunnen niet rekenen op het niveau van groep 8. Ik vond het dus een erg goede vraag, die daar gesteld werd.
Niet waar
De meeste zakkers hebben geen HAVO diploma. Zie hier voor de cijfers na de eerste poging.
Maar toch….
ook op mijn school komt de meeste animo voor de PABO van HAVO-meisjes met een CM profiel. Dat betekent natuurlijk niet dat ze geen van allen kunnen tellen, maar er is wel een soort van anti-exact selectie.
Vergelijkende cijfers
Ik zou graag willen weten hoeveel studenten vroeger de pabo moesten verlaten.
Het verschil is dus al die jaren kennelijk doorgestroomd en heeft een diploma gekregen.
Stel dat er nu 1000 extra van de pabo af moeten.
Die 1000 die zouden anders gemiddeld 20 jaar voor de klas staan, met gemiddeld 25 kinderen in de klas. Een kind zou van die slechte basisschooljuf gemiddeld zo’n 50 jaar last hebben. Moi… maak de vermenigvuldiging en kijk hoeveel ‘kinderjaren” hierdoor negatief beinvloedt worden
Juffie
Het Journaal laat dan een meisje aan het woord dat tranen met tuiten huilt. omdat ze voor de rekentoets is gezakt. Jammerend zegt ze dat ze al van kleins af aan de wens had om (let op dames en heren!) JUFFIE te worden! JUFFIE? JUFFIE? “Maak dat je weg komt, dom schaap!”, kan ik ineens niet onderdrukken.
Waarom zo fel, waarom er zo bovenop? Omdat we potverdikkie niet zitten te wachten op leuk, gezellig en zo lief voor de kideren (tegenwoordig kids, nee nog beter: kidz), maar om mensen die in staat zijn onze nieuwe generatie OP TE LEIDEN! Sorry meisje, het was niet persoonlijk bedoeld, maar ik hoor je het nog zeggen, “juffie”…grrrrrrrrrrrrrrrrrr.
juffie wilde schooltje spelen
Mag best hoor. Ok het grasjveldje in de buurt met de peuters van de buren.
Laat juffie vooral schooltje spelen.
Maar het onderwijs zelf is al poppenkast genoeg om schooltje spelen er ook nog bij te halen.
Reken je rijk!
Vroeger hadden we aparte leerkrachten voor de kleuterschool (nu groep 1 en 2) en de basisschool (nu groep 3 t/m 8). Dat is ooit op één hoop gegooid, met één opleiding leerkracht PO.
Van de instroom in de Pabo nu haalt 25% de rekentoets niet. Die moeten de opleiding verlaten. STOMSTOMSTOM, dus. Aanemende dat ze uit overtuiging hebben gekozen voor een baan in het onderwijs en dat ze verder aan de beroepseisen kunnen voldoen, leid ze dan op als leerkracht onderbouw, dus voor de groepen 1 t/m 3. Of kun je geen uitstekende leerkracht zijn voor deze groepen als je niet weet hoeveel procent 7/13 is? Kortom: Maak weer aparte opleidingen op de PABO voor leerkracht onderbouw en leerkracht midden/bovenbouw.
Nee natuurlijk niet
Iemand die niet in staat is om, na 8 jaar basisschool, een aantal jaren VO en/of MBO en één jaar gerichte training op de pabo dergelijke sommetjes te maken, is niet alleen slecht in rekenen, maar is ook niet zo heel erg goed in denken. Niks mis mee, misschien kan hij goed voetballen, timmeren, muziek maken, winkels bedienen, fietsen repareren, en wellicht treinen en bussen besturen en weet ik wat allemaal nie meer.
Maar helaas zijn deze mensen te dom om onderwijs te geven. Net als dat ik te houterig ben im trainer van lokale atletiekvereniging zijn, niet goed genoeg kan tekenen om schildercursussen te geven.
Onderwijs geven eist een goed denkraam. Analyseren wat er eventueel mis is met ontwikkelingen van een kind, zien of een kind iets sneller zou kunnen, een fatsoenlijke rapportage over de afgeloepn 4 maanden opstellen, praten met ouders, tegenwicht bieden aan hotemetoten die het onderwijs willen vernieuwlen en weet ik al niet meer.
Misschien dat deze leekracht inderdaad mindervaak hoeft te rekenen dan de meester van groep 7, maar een onvoldodende denkraam is simpelweg rampzalig voor de kwaliteit.
Dat ben ik met je eens 1_1
Er zijn andere beroepen op mbo-niveau waar je kinderen kunt bezighouden: peuterleidster of crècheleidster.
Kleuterleidsters
En hoe zit het dan met de kleuterleidsters van vroeger? Alle kleuterleidsters die mijn zoon in groep 1 en 2 heeft gehad waren ouderwets opgeleide vrouwen die ooit de MBO-opleiding voor kleuterleidsters hadden gevolgd, en daar was niets mis mee!
Inderdaad
En die hadden geen van alle moeite met rekenen of taal.
Maar het MBO van vroeger en het MBO van nu zijn echt niet te vergelijken. Evenals de basisschool inet met de lagere school is te vergelijken.
Dus die kleuterjuffen hebben toen ze zelf op de lagere school zaten al meer geleerd dan de mbo-er van nu aan het einder van zijn “studie” weet.
Basis moet je leren in het basisonderwijs
Toch heb ik het idee dat je het schrikbarend niveau van studenten (allemaal, niet alleen PABO) bij rekenen en Nederlands niet aan het voortgezet onderwijs moet wijten. Dit hadden ze allemaal op de basisschool erin geramd moeten hebben. Dit is basiskennis.
Op het voortgezet onderwijs (welk niveau dan ook) had men dit moeten bijhouden of uitbreiden.
Niemand gelooft me als ik zeg dat een groot deel van mijn leerlingen (met VMBO-diploma) werkelijk functioneel analfabeet is. ‘Ze hebben toch de basisschol doorlopen?’ ‘Ze hebben toch een diploma van het VMBO?’ Helaas, helaas, dat is zo, maar ze kunnen het echt niet!
Het basisonderwijs faalde hier op een vreselijke manier. De Pabostudenten kunnen er niets aan doen. Dat wil niet zeggen dat ze daarom toegelaten moeten worden. Jongeren uit Malawi kunnen er ook niets aan doen dat ze geen school hebben gehad. Da’s geen reden om ze waar dan ook maar toe te laten.
Basisschool en politiek
Dus Hinke, de basisschool is de hoofdschuldige? Ik dacht dat dat toch echt de poltiek was. Je werkt je, op “mijn” school werkelijk de pleuris in een combinatieklas, waarin de niveau’s nog niet geschift zijn, zoals in het VO! Alles bij elkaar van type speciaal onderwijs tot en met type hoogbegaafd in een veel te klein hok, dat lokaal moet heten, een zeer slechte luchtkwaliteit (wat is een airco?), met ADHD, PDD-NOS en Tourette, met dyscalculie en dyslexie, met allochtonen die nauwelijks Nederlands spreken maar zonder de formatie daar wat aan te doen, geen klassenassistenten, een lijst adaptief van hier tot Tokio etc etc etc. Kortom, het vingertje wijzen is wel een erg simplistische manier van reageren, want immers DE basisschool bestaat niet. Maar bij de discussie blijvend: dat men op de PABO niet kan rekenen heeft helemaal niets met de basisschool te maken, maar met de veel te lage toelatingseisen. Als allerhande MBO-ers en SPW-ers een kansje wagen op de PABO kun je verwachten dat daarvan een heel roedel door het ijs zakt. Daar horen geen bijwerktrajecten bij om een toets te halen. Maar een goed salaris en arbeidsvoorwaarden, waardoor je mensen lokt met een hogere vooropleiding.
Niet enkel de Pabo instroom kan niet rekenen
En niet spellen en nauwelijks lezen.
Het probleem is er bij zo goed als alle HBO opleidingen. Ik heb het persoonlijk gezien bij informatica opleidingen en bj heao’s (en inderdaad bij de pabo’s).
Op AL die opleidingen kan de instroom minder goed rekenen dan ik vroeger in de vijfde klas.
De vraag “wie is de schuld” is lastig, Je hebt gelijk met al je opmerkingen over de randvoorwaarden JanW.
Maar ik ben er van overtuigd dat er met dezelfde randvoorwaarden gemiddeld beter onderwijs in het PO mogelijk is. Dat dat niet gebeurt is overigens ook niet “de schuld” van de leerkrachten en wellicht zelfs niet van de directies. Maar het kan wel degelijk anders.
Op de eerste plaats zijn er werkelijk te veel leerkrachten die zelf niet voldoende vakkennis hebben.
Op de tweede plaats is er bij rekenen een didactiek voorgeschreven die faalt. Die faalt bij alle kinderen, maar die het meeste faalt bij kinderen uit achterstandsgroepen. Een didactiek die faalt bij alle leerkrachten, maar die het meeste faalt bij zwakke leerkrachten. Kortom: het slechtste van drie werelden.
Op de derde plaats wordt er gekozen voor allerlei varianten van adaptief onderwijs. Dat is een onderwijsfilosofie die faalt. Die faalt bij alle leerkrachten, maar die heel erg faalt bij zwakke leerkrachten. Een filosofie ook die faalt bij grotere groepen en mn bij zwakke leerlingen in grotere groepen. Een filosofie die in het kwadraat faalt bij heterogene groepen en combinatieklassen. Kortom het slechtste van drie (tel ik goed?) werelden.
Dus: onder dezelfde condities kan het basis-onderwijs gemiddeld beter.
Maar ik ga de zwarte piet niet bij het PO leggen. Exact hetzelfde verhaal geldt voor het VO, het MBO en het HBO. Wellicht minder voor de universiteiten, maar ook daar is de richting van het onderwijs de verkeerde kant op als ik de signalen goed beluister.
DAT alles maakt dat BON een vereniging voor beter ONDERWIJS is. en niet enkel een vereniging voor beter HBO of VO of wat dan ook.
Dat alles maakt dat de analyse van Ad Verbrugge generiek voor het hele nederlandse onderwijs is.
Als BON KUNNEN we enkel dingen veranderen als we erkennen dat onze eigen organisaties, waar we zelf lesgeven en ons het vuur uit de sloffen lopen slechte onderwijs instellingen zijn.
Dat er externe redenen zijn…
waarom de basisschool faalt (lees: de politiek) zal niemand bestrijden, JanW, maar de rekentest waar we hier over praten is toch echt stof die op de basisschool geleerd zou moeten zijn. Niet op het VMBO of het MBO.
Dus ja, dat heeft wel degelijk met de basisschool te maken.
Die ‘allerhande MBO-ers en SPW-ers’ zouden deze test gewoon moeten kunnen maken! Los van verdere geschiktheid voor de PABO of welke andere HBO-opleiding dan ook.
Niet de leraren, maar het instituut
Beste JanW,
Kan goed begrijpen dat je je aangevallen voelt. Ik zie absoluut de enorme belemmeringen in het basisonderwijs om het voldoende te doen. Ik wijs dan ook niet de onderwijzers aan, maar het instituut. Daarmee bedoel ik vooral de voorwaarden waaronder gewerkt moet worden, de druk van buiten om al die bijzaken te behandelen, de dwang dat het leuk moet zijn, weer samen naar school enz. enz.
Eén van de factoren is echter wel degelijk ook de mentaliteit van veel onderwijzers (m/v) dat rekenen en spellen niet echt belangrijk zijn. Helaas ken ik er een aantal die dat ook letterlijk zegt. Ook de bekende brieven met spelfouten vanuit het basisonderwijs bewijzen letterlijk dat men dit niet (altijd) belangrijk vindt. Ik geloof echt dat het basisonderwijs niet echt doordrongen is van het feit dat in het basisonderwijs aan iedereen (onafhankelijk van het niveau) de basis geleerd moet worden: lezen, rekenen, schrijven, geschiedenis, aardrijkskunde.
Spelling in BO en VO
Dag Hinke,
Nee, ik zou me alleen aangevallen voelen als ik van mezelf wist dat ik in mijn vak steken zou laten vallen die aan mijzelf te wijten zijn. Dat nu, is niet het geval. Mijn reactie wijst juist op het feit dat de basisschool te vaak met te korte riemen moet roeien. Van hogerhand wordt verwacht dat je een duizendpoot bent, maar de benodigde facilitering blijft uit. Het heet immers ook geen lesgeven meer wat je doet, maar klassenmanagement.
Dat men op de basisschool brieven de deur uit laat gaan met spelfouten, ik moet het maar van je aannemen. Ik heb, via mijn schoolgaande kinderen, evenwel ervaren dat het VO nou ook niet bepaald foutloos is op dit punt. Maar wat erger is in het VO, is dat mijn kinderen nauwelijks in staat waren een bespreking met een leerkracht te regelen. Dat Basisvorming en Studiehuis door de dames en heren van het lerarenkorps te veel en te vaak werden opgevat als “zoek het zelf maar uit”. Nee, dit is geen theorie, maar de harde werkelijkheid waar mijn eigen dochters verschrikkelijk op afknapten, daar zij nogal van het leergierige soort zijn en dat daar op geen enkele manier aan werd tegemoet gekomen. Zelfs nu nog zegt mijn jongste (op haar Lio na straks lerares Nederlands!); “Ik ga straks doorstuderen, want ik voel dat ik theoretische kennis te kort kom”.
Terugkomend op je stelling dat basischoolleerkrachten te veel aansturen op “leuk”, in plaats van op “leerzaam”; die lui zullen er zeker zijn in het BO. Net als in het VO overigens. En je hebt in die zin gelijk: dat mag niet mogen! (om in mooi Nederlands te eindigen 😉
Nogmaals over rekenen…
Zie op deze site het onderwerp “Kranten over de PABO rekentoets”. Daar wordt nogal gerept over het feit dat juist in het VO niet meer gerekend wordt, waar dat in het BO juist nog wel wordt gedaan. Uit het hoofd dus en niet met een rekenmachine!
Omdat het in de krant staat
is het nog niet altijd waar.
Maar inderdaad: afschaffen die rekenmachine in het VO.
Heeft u er 20 cent bij?
Met het afschaffen van die rekenmachine (of in elk geval de GRM) voorkom je ook het aandoenlijke tafereel dat we afgelopen zondag meemaakten. Voor koffie met gebak moesten we € 7,80 afrekenen. Ik geef een biljet van 10 Euro en het alleraardigste meisje vraagt “Heeft u er 20 cent bij?”. Die heb ik en ze geeft me 2 Euro wisselgeld ……… Het duurde even voordat we haar ervan hadden overtuigd dat haar rekenmethode – die ze echt niet met opzet toepaste – niet klopt. Uiteindelijk lukte het. Haar commentaar: “Tja, op het VWO heb ik altijd met de grafische rekenmachine gewerkt. Maar over vier jaar heb ik in mijn baan dat rekenen gelukkig niet nodig!”. Desgevraagd bleek het te gaan om een eerstejaars juriste! We hebben haar aangeraden om niet zelf de facturen te schrijven 🙂
Maar Marten, dat was toch heel slim van het meisje?
Onopzettelijk in je eigen voordeel rekenen: dat is typisch voor die slimme kinderen van het vwo. De leerlingen van het vmbo kunnen ook niet rekenen, maar die rekenen altijd in hun eigen nadeel (zie het vermakelijke verhaal, ik weet niet meer van wie, van iemand die hout kocht en na een machtige berekening van de bediende de helft van de planken gratis kreeg).
En jullie raad is dan ook niet terecht: dit meisje kan met een gerust hart haar eigen facturen schrijven, dat zal beslist niet verkeerd uitpakken.
Maar Marten, ik heb enorm om je anecdote gelachen. Wat zullen jullie een napret gehad hebben om dit voorval.
Juristen c.s.
Juristen moeten behalve kunnen rekenen, ook het Nederlands enigzins beheersen. In een querulante periode van mijn leven trof ik er een die zinnen van de volgende kwaliteit produceerde:
Cliënt zit het niet zitten, dat….. en Cliënt heeft zoiets van…. Na twee van dergelijke brieven, die peperduur waren, kwam ik tot de slotsom dat ik mij niet moest laten vertegenwoordigen door deze stijlkunstenaar. Ik vraag me af of de taalkundige golf van de generatie Einstein de juridische wereld al heeft bereikt, en wat daar tot nog toe de gevolgen van zijn geweest.
Ook geen goede conclusie, natuurlijk
Waarschijnlijk ook niet geheel serieus bedoeld.
Natuurlijk beide: én de rekenmachine én rekenen en hoofdrekenen.
Dan ook nog taal; denk aan de komende taaltoets (valt weer een kwart af).
Het begin van de restauratie is gemaakt.
Videocommentaar Elsevier
KLIK HIER voor het videocommentaar op de site van Elsevier, m.b.t. de rekentoets.
Elsevier
Wel aardig, maar voor “kenners” geen nieuws.
Volgens mij heeft ze het stuk niet zelf geschreven, gezien de onlogische klemtoon op studenten in de laatste zin, i.p.v. op spelling.