De OESO over het wereldwijde zittenblijven…

In september 2011 het antwoord van minister op vragen van Çelik (PvdA) over zittenblijven:
[20112012 – 424]

  • Vraag 3
    Hoe verklaart u dat het percentage zittenblijvers op gemiddeld sterke en gemiddeld zwakke scholen niet verschilt?
    Antwoord 3
    Allereerst wil ik hier opmerken dat het in het artikel genoemde percentage zittenblijvers in het basisonderwijs (22%) aan de hoge kant is;
    de inspectie komt in het eerder genoemde Onderwijsverslag tot ongeveer 18%.
    Het artikel stelt dat op gemiddeld sterke en gemiddeld zwakke scholen het percentage zittenblijvers vergelijkbaar is, maar volgens het Onderwijsverslag 2009/2010 zijn er juist wel verschillen in zittenblijven tussen scholen. Bovendien blijkt dat meer zittenblijven in ieder geval niet leidt tot hogere eindopbrengsten (eindtoets, centraal examen).

Maart dit jaar wordt duidelijk dat genoemde cijfers uit een OESO-onderzoek komen. [OnderwijsInspectie]

  • Een op de zes basisschoolleerlingen (circa 17 procent) doet langer dan acht jaar over de basisschool. Op 94 procent van de basisscholen blijven leerlingen zitten. Op enkele scholen loopt meer dan de helft van de leerlingen vertraging op. Op zwakke en zeer zwakke scholen doet ongeveer een op de vijf leerlingen langer over de basisschool dan acht jaar. Er lijkt een verband te bestaan tussen het aantal vertraagde leerlingen op een school en de resultaten op de Eindtoets Basisonderwijs.
    Naarmate scholen meer vertraagde leerlingen hebben, scoren ze lager op de eindtoets. Het is dus niet zo dat scholen die veel leerlingen laten zitten tot beter presteren komen dan scholen die minder leerlingen laten zitten.

Voor onze media een vette kluif als het zittenblijven zwaar boven het Europese gemiddelde ligt. Alleen RTL maakt er werk van…

In dossier 33000 VIII de leeswijzer die de minister schreef [172 – 14 februari 2012] voor
Equity and Quality in Education: Supporting Disadvantaged Students and Schools [bijlage a] en
SPOTLIGHT REPORT: NETHERLANDS [bijlage b]

In bijlage b op pag 8 de cijfers die RTL opspoorde. [Fig 2.1]
Nu met de meerkosten…