Onlangs zijn de nieuwe kwalificatiedossiers gepresenteerd. De opleidingen binnen de ROC’s moeten hun opleiding vormgeven op basis van 25 competenties (opgesteld door SHL). Aan deze competenties worden kerntaken en werkprocessen gekoppeld passende bij de verschillende branches.
Zijn er al opleidingen die met deze 25 competenties, kerntaken en werkprocessen werken? En hoe geven jullie dat vorm? Door middel van HNL of wat natuurlijk ook kan (!) op een meer ’traditionele’ wijze?
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om het volgens HNL te doen of juist volgens de wat traditionele methoden?
Ik weet dat er veel druk geweest vanuit de MBO raad mbt tot de invoering van HNL. Dat men CGO (stiekum) gekoppeld heeft aan HNL.
Zijn er opleidingen, managers, docenten die het gevoel hebben dat je het onderwijs met de nieuwe kwalificatiestructuur ook traditioneel mag vormgeven en hier ook al ervaringen mee hebben???
Ik hoop het! En ik hoop ook dat op deze manier meer ROC’s , en vooral docenten, net als ik het idee hebben dat door de nieuwe kwalificatiedossiers men niet op de wijze van HNL het onderwijs hoeft vorm te geven en daar wat mee gaan doen. Vrijheid van onderwijs is nog steeds vrijheid van onderwijs. Power to the teachers :)!
Reacties zijn gesloten.
Competentieterrorisme
Competenties zijn niks het is een vage omschrijving van een eindterm die niet te controleren en meestal ook niet aan te leren is. Er valt feitelijk niet mee te werken, behalve door mensen die gewoon iets richting iets willen doen. De leerling kan samenwerken valt er ook onder. Dat is onmogelijk als algemene vaardigheid aan te leren, laat staan dat het te bewijzen is dat iemand dat in het algemeen (en in elke situatie) kan, Kortom het is een eindterm waar je niks aan hebt en leidt tot vaagheid en OH.
Het bomt mij echt helemaal niets op welke wijze we de competenties zouden moeten bereiken, al of niet zelfstandig of gestructureerd. Het maakt geen verschil, want je zult nooit aan kunnen tonen dat iemand een bepaalde competentie beheerst. Trouwens dat hoeft ook niet, als er maar ontwikkeling in zit. Brrrrrr…….
Vaagheid troef en road pricing
Hinke,
je hebt helemaal gelijk, het is vaagheid troef.
Maar die vaagheid is tevens de kracht van de organisaties en mensen die het opleggen.
Afkortingen en bijzonder vreemde woorden zijn altijd wel hun krachtigste wapens, niemand durft er iets over te vragen anders wordt je al snel voor dom versleten.
Ik herinner mij ergens in 1989, Hanja May Weggen was aan het bewind en zij lanceerde de term “road pricing”, ja rekening rijden is ook al een plan van bijna 20 jaar terug en er is nog niets !!
Ik moest een paar Amerikanen naar Schiphol brengen en zo langs mijn neus weg vroeg ik hen “Kennen jullie de term road pricing”, ze hadden er nog nooit van gehoord, ik heb de discussie maar snel afgebroken anders zou ik voor dom versleten worden.
Ik vermoed met een aan zekerheid grenzende stelligheid dat dit ook gaat gebeuren met CGO of welke afgkorting wij ook gebruiken, eigenlijk is het TZVW (Te Zot Voor Woorden).
En May Weggen ? Nou lees maar gewoon verder, zij is voor alles nog beloont ook, wij komen helaas nooit van dit soort mensen af vrees ik:
Minister van Verkeer en Waterstaat van 1989 tot 1993
Haar grootste project was de Betuweroute die in 1993 tot stand kwam.
Bijzonder aan het project was dat het met zowel overheids- als privaat geld gefinancierd zou worden.
Ze werd lijsttrekker van het CDA voor het Europees parlement zowel in 1994 als 1999.
Ze was fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement van 1994 tot 2003.
De grootste misser gedurende haar ministerschap was de carpoolstrook bij Knooppunt Muiderberg, die in 1993 door haar zelf is geopend. Het project heeft miljoenen gekost, maar uiteindelijk heeft het ministerie van verkeer en waterstaat, onder andere vanwege juridische argumenten, de functie van deze carpoolstrook moeten wijzigen in een wisselstrook.
Sinds 1 oktober 2003 is ze Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.
Bron: Wikipedia