Aanval op de uitval contraproductief

Nog een vraag die mij hoog zit. Hoe werkt bij jullie de ‘Aanval op de Uitval’? Bij mij op school betekent dit alleen maar dat leerlingen die vaak absent zijn, steeds te laat komen, zich slecht gedragen of geen prestaties leveren, niet meer van de opleiding verwijderd worden. Ongelooflijk: onze afdelingsleiding heeft nu een leerling tot drie keer toe een ‘laatste kans’ gegeven.
Ook ik maak me ernstig zorgen over de hoge uitval in het MBO. Leerlingen gewoon ingeschreven laten (met behoud van studiefinanciering) lijkt me de allerslechtste aanval op de uitval denkbaar.

3 Reacties

  1. Dit is bij ons toch wel
    Dit is bij ons toch wel anders geregeld. Sinds vorig jaar is er een zorgteam, waarin decanen en leerlingcoordinatoren zitting hebben. (Deze staan ook voor de klas). Iedere week worden probleemgevallen ingebracht, besproken en er wordt aktie ondernomen. Veelvuldige absentie – ook door ziekte of prive-omstandigheden wordt onmiddellijk gemeld bij de leerplichtambtenaar. Leerlingen die echt niet willen of kunnen worden in samenwerking met de traject/loopbaanbegeleider en leerplichtambtenaar naar een andere school verwezen. Indien wij aan onze zorgplicht voldaan hebben en niets lukt met een leerling, neemt de leerplichtambtenaar het over. Bovendien hebben we 1x per maand overleg met externe leden: de wijkagent, jeugdzorg, maatschappelijk werk en leerplichtambtenaar.

    • En de niet leerplichtigen?
      Hoi Kafka,
      – Wat gebeurt er met de niet-leerplichtigen?
      – Wij hebben ook zo’n zorgteam. Het is echter een hele bureaucreatie. Je moet van alles opschrijven en dan duurt het bij een beetje pech nog een maand voordat het ‘geval’ besproken wordt. Meestal is dat dan al ruimschoots te laat.
      – Als een leerling geen (niveau 2) diploma wil of kan halen, wordt hij dan begeleid naar de arbeidsmarkt? Juist dat laatste zou volgens mij een even hoogwaardig doel van de school kunnen zijn als een diploma.

  2. aanval op de uitval
    Ik werk zelf op een niveau 4 opleiding, dus als leerlingen tussendoor de opleiding verlaten, hebben ze vaak toch niveau 2. Ze hebben dan aan bepaalde criteria voldaan en een BPV van 20 weken. (de opleiding waar ik nu werk heeft gelukkig goede, redelijk “conservatieve” opleidingsmanagers). De leeftijdsgroep van 17+ tot 23 jaar is een probleem: niet meer leerplichtig, toch vaak geen diploma. We doen eraan wat we kunnen, ook samen met de trajectbegeleider. Als het echt niet gaat, houden we ze echter niet op school. De leerplichtambtenaar vindt ook dat dat geen zin heeft en zeer slecht is voor de motivatie van de andere leerlingen in de klas. We melden deze leerlingen bij haar en bij het Centrale Meldpunt (LAS) in Amsterdam. Deze geven de gegevens door aan Maatschappelijk Werk of aan de leerplichtambtenaar in hun woonplaats. De bedoeling is dat ze gevolgd worden: studeren ze, werken ze, zo niet: hoe komen ze aan hun geld. In Amsterdam krijgen jongeren tot 24 geen WW meer, ze moeten werken of leren.

Reacties zijn gesloten.