Laagopgeleide onderbetaalde pispaal

Allereerst excuses voor mijn woordgebruik, maar ik kan onderhand geen fatsoenlijkere termen meer bedenken voor het beroep van leraar. Van de week was er het bericht dat zijinstromers voor de klas kunnen na één jaar PABO in deeltijd. Wat stelt de pabo dan nog voor? Wat weten deze mensen straks nog van ontwikkelingspsychologie, didactiek, pedagogiek, taal, rekenen en de overige vakken? De inhoud laat zich wel raden, vooral veel opdrachtjes inleveren over competenties en zelfreflectie. Heel Nederland coacht.

Het bericht dat mij helemaal woedend maakte kwam gisteren; het niveau van het onderwijs daalt. Ik dacht hoera! Eindelijk het begint op te vallen! Gelukkig was het niet de schuld van met ministerie, niet de schuld van de besturen, niet de schuld van de lumpsum regeling, niet de schuld van alle waanzin na de HOS, nee, godzijdank, het was onze eigen schuld! Het onderwijs heeft te weinig ambitie.

Hoe lang willen al die hardwerkende leraren die allemaal op hun eigen manier het hoofd boven water proberen te houden (waarvan 1 op de 4 burnout klachten heeft en waarvan 1 op de 3 startende leraren binnen twee jaar het onderwijs verlaat) zich nog als pispaal laten behandelen? Wie neemt ons nog serieus? Hoewel ik wars ben van alternatieve dingen als handlezen, homeopathie en waarzeggerij, zie ik in mijn glazen bol alweer het volgende ‘verbeterplan’ ‘uitgerold’ worden in het onderwijs. Het gepersonaliseerd leren en de herinvoering van differentiëren binnen klassenverband was nog niet helemaal rond, maar we gaan door! We moeten uit onze ‘comfortzone’ komen en ‘het beste uit onszelf en de leerlingen halen’ en ongetwijfeld nog een dozijn jeukwoorden waar Japke-d. Bouma een onuitputtelijke bron aan zou kunnen hebben voor nieuwe columns.

Elke keer als je denkt dat we het absolute dieptepunt wel bereikt hebben, vallen we nog wat verder; eenjarige opleiding en dan voor de klas, gebrek aan ambitie als oorzaak van verloedering van het onderwijs. Wat is het volgende?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter