Mandaatbelasting voor het onderwijs

Een antal landen zoals Duitsland kent een Kirchensteuer. Diegene die dat via de fiscus als een opslag op zijn inkomsten- en eventuele andere persoonlijke belastingen moet betalen mag bepalen aan welke erkende kerk of geloofsgemeenschap dat steuergeld gegeven wordt. In sommige landen kent men echter een mandaatsbelasting die niet aan de met de staat verbonden katholieke of andere kerk wordt verstrekt maar door de belastingbetaler ook voor culturele of humanitaire doelen aangewezenmag worden. De Italianen noemen deze opslag "otto per mille". Omdat onderwijs aan eigen kinderen, zoals voor alle burgers m.b.t. godsdiens, iets is dat in de eerst plaats de ouders zelf aangaat zou Nederland voor de bekostiging van het onderwijs mandaatbelasting moeten invoeren zodat de ouders weer kunnen en mogen beslissen welk type van onderwijs voor hun kind het beste is.

1 Reactie

  1. Door het verstrekken van een

    Door het verstrekken van een mandaat erkent de overheid dat opvoeden van  kinderen een eeuwenoud recht is dat de eerste plaars de ouders toekomt. Ik denk niet dat veel ouders van dat recht af willen hoe graag ze misschien ook aan andere ouders willen (laten) voorschrijven wat en hoe hun kinderen moeten leren. Alle ouders zijn tegenwoordig immers "gelijkwaardig" en hebben in elk geval sedert de Franse Revolutie gelijke rechten. Vroeger konden alleen welgestelde ouders hun kinderen onderwijs laten volgen en dat was onderwijs dat in overeenstemming was met de door hen gewenste opvoeding. Dat onderwijs moest ook voor andere kinderen mogelijk worden. Daarna ging het mis met de ouderrechten. De overheid veranderde stukje bij bij beetje de inhoud van het onderwijs en schreef vervolgens ook nog eens voor hoe er geleerd moest worden. Voor alle kinderen! En daarmee is het nog niet afgelopen want de overheid wil zich steeds meer met opvoeding in engere zin gaan bezighouden. De op hol geslagen overheid moet weer begrijpen dat onderwijs er in de eerste plaats is om ouders bij te staan bij het opvoeden van hun kinderen. Zo staat het ook in de internationale verdragen over de rechten van het kind. De rol van het onderwijs moet lijken op die van de kinderbijslag: de overheid laat ook daar de besteding ervan over aan de ouders. Verder is het onderwijs zoals de hevormers dat zien een geloof en traditioneel mogen ouders in Nederland hun kinderen opvoeden in overeenstemming met hun eigen geloof. En de "linkse kerk" moet het onderwijs niet gebruiken om een soort Koninkrijk Gods vol domme engeltjes op aarde te verwezenlijken. Mandaatbelasting komt ook met het vroegere innen van de AOW-premie overeen. Iedereen betaalde naar draagkracht maar profiteerde in gelijke mate. De overheid schreef geen enkele AOW-er voor hoe hij zijn uitkering moest gebruiken.
    Wanneer de regering mandaatbelasting voor onderwijs zou invoeren zou zij duidelijk kunnen symboliseren dat zij de ouders hun opvoedingsrecht terug geeft. Hopelijk krijgt Nederland een echte liberale partij die aan de verkleutering van ouders en leerlingen een einde maakt en die alle ouders eenzelfde jaarlijks bedrag oe kind geeft dat zij binnen ruime grenzen vrijelijk voor de scholing van hun kinderen mogen gebruiken.
    Dan zullen ook de meeste wensen van BON voor de meeste kinderen in vervulling gaan.

Reacties zijn gesloten.