Aanbevolen: Jan van de Craats en Peter van 't Hof waren te gast bij "Meijs op zondag", de maandelijkse talkshow van BON bestuurslid Jeanet Meijs bij BredaNu
Reacties zijn gesloten.
Aanbevolen: Jan van de Craats en Peter van 't Hof waren te gast bij "Meijs op zondag", de maandelijkse talkshow van BON bestuurslid Jeanet Meijs bij BredaNu
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Sfeervolle talkshow, leuk
Sfeervolle talkshow, leuk interessant programma van BredaNu met Jeanet.
Peter van 't Hof legt nog eens helder uit waar het in het basisonderwijs in de eerste plaats om gaat: de basisvaardigheden met daaromheen een interessant pakket van overige lessen en activiteiten. En niet om een in mijn ogen idiote suggestieve keuze, in een stelling verpakt, die onlangs een "Lagerhuisforum" van INOS met Clairy Polak"werd voorgehouden: "Liever een zeven voor Grenzeloos Leren (met hoogfdletters, BV) dan een tien voor de Cito-toets". Jammer dat Van 't Hof voor zijn opvattingen tot nu toe nog niet zo veel steun krijgt in bestuurskringen. Die zitten bijna allemaal op de vernieuwingslijn richting 21ste eeuwse vaardigheden. Maar het kan verkeren. Want Jan van de Craats had dit keer een vrij optimistisch verhaal over de vorderingen in het verbeteren van het rekenonderwijs. Mooi zo.
Bekijk het zelf even als u er nog geen tijd voor gehad hebt. U zult u niet vervelen. Met nog aardig cabaret tussendoor ook.
Volledig eens met de beide
Volledig eens met de beide heren. Elk woord van Van 't Hof is alsof ik het zelf zeg. De ervaring geeft hem helemaal gelijk.
Met een aantekening: ik vind het best als scholen klungelend, trial and error, rekenonderwijs geven. Maar dan moet je tevens tevreden zijn met zeer gebrekkige vaardigheden aan het eind van de cursus. Als het 'ontdekken van van alles' het hoogste is, reken dan basisscholen niet af op beheersing van stof.
Het is het een of het ander. OF we doen aan degelijke trainingen, OF we vinden de zoektochten an sich het belangrijkst. Maar het vrolijk mogen zoeken en dwalen als voornaamste doel beschouwen, om daarna het verwijt te krijgen dat men Bach niet goed beheerst, dat is vals en gemeen en leugenachtig richting ouders en leerkrachten.
Peter van ’t Hof, reagerend
Peter van 't Hof, reagerend op 'Een kind moet zich volledig kunnen ontplooien':
"Je hebt een heel leven om je volledig te kunnen ontplooien, maar dat kan alleen maar als je een goeie basis hebt. (…) Die basis moet er zijn om jezelf te kunnen ontplooien, en dan kom je erachter wat jouw sterke kanten zijn en waar je wat mee wilt. Heb je die basis niet, dan ontneem je kinderen kansen."
Veel dank voor de link naar deze talkshow!
Op twitter werd gevraagd
Op twitter werd gevraagd waarom er geen tegengeluid was. Van deze professor in de club van Theo Wubbels bijvoorbeeld?
www.fisme.science.uu.nl/staff/marjah/download/VdHeuvel-Panhuizen_keynote_MERGA33co.pdf
Er zijn nog genoeg hoogleraren die er verstand van hebben:
benwilbrink.nl/projecten/debat.htm#18
Het is een uitzending die
Het is een uitzending die wijd gedeeld moet worden, want de belangrijke problemen worden helder en systematisch op een rij gezet. Dat is mooi, want al het onderwerp op de nationale tv komt dat moet dat in korte snelle items waar mensen niet kunnen uitpraten en de gedachtengang niet zorgvuldig kan worden opgemaakt.
Ik zal de link naar de uitzending zoveel mogelijk zelf verspreiden.
Een heel ander geluid
Een heel ander geluid
Fedor Cuppen, directeur van 2 basisscholen, vraagt zich af waarom we de kinderen nog spellen en rekenen leren.
"Want als je er goed over nadenkt, ons onderwijs is nog steeds geschoeid op de leest van het onderwijssysteem uit 1850. De tijd van de industriële revolutie. Kinderen moesten vaardigheden leren op het gebied van rekenen, taal, spelling en schrijven. Werden opgeleid voor een specifieke taak in een fabriek. En natuurlijk hebben moderne dingen als computers en digi-borden hun entree in de scholen gemaakt, maar in de kern is de manier van lesgeven nog steeds die uit 1850."
Een knappe prestatie van Sir Ken Robinson. Iedereen weet nu dat het onderwijs nog steeds gebaseerd is op de tijd van de industriële revolutie.
Bron: www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/renkum/onderwijs-moet-vernieuwen-niet-vasthouden-aan-1850-1.4905763 .
En hoe was het onderwijs,
En hoe was het onderwijs, voor diegenen die het konden betalen, dan in de middeleeuwen georganiseerd? En in de oudheid, meneer Cuppen?