Tegoed- -tentamina en -examina

BON heeft niet de mogelijkheid om in de Tweede Kamer der Staten Generaal een initiatiefwetsvoorstel in te dienen. Via een omweg, namelijk door dat door een bevriende politieke partij in het parlement te laten doen zou dat natuurlijk wel kunnen. Ik zie op dit moment twee gevallen waarin dat zowel wenselijk als haalbaar is.

Het eerste betreft het internationaal gezichtsverlies dat Nederland lijdt doordat VWOers vlak voor hun eindexamen nog een examen in rekenen moeten afleggen. Dat examen zou te allen tijde afgelegd moeten kunnen worden en bovendien vervangen moeten kunnen worden door een niet-multiple-choice examen rekenen waarvan het karakter meer overeenkomt met de voorstellingen die door BON op het gebied van rekenonderwijs en rekentoetsen vertegenwoordigd worden. Als zo’n examen aanvaardbaar is voor de universiteiten zou de politiek daar geen moeite mee moeten hebben.

Het tweede betreft het voor studenten verminderen van het risico van een verkeerde studiekeuze. Het verdwijnen van de basisbeurs heeft dat voor hen nog belangrijker gemaakt. VWO-leerlingen zouden de mogelijkheid moeten krijgen om na zelfstudie voordat zij zich op een universiteit inschrijven tegen kostprijs tentamens die deel uitmaken van een bepaalde studie af te leggen. Zo zouden zij vóór ze met een bepaalde studie beginnen kunnen vaststellen of die studie niet te moeilijk voor hen is en beter kunnen uitzoeken of ze in een bepaalde studie voldoende geïnteresseerd zijn. De universiteiten zouden syllaboi voor de betreffende tentamina moeten verstrekken die samen met bijbehorend oefenmateriaal voldoende voor een student in spe zijn om zich voor te bereiden op het betreffende tentamen. Daar zouden eventueel video-opnames van het hoorcollege aan toe gevoegd kunnen worden.