De kronkelingen van de VO Raad worden gelukkig breder bekritiseerd.
In tegenstelling tot wat ik dacht, bleken een aantal bonden de afgelopen jaren wel enige actie te hebben ondernomen. Een klein voorbeeld:
De CNVO heeft in de rechtszaal gestaan, de Aob heeft vorig jaar alle besturen aangeschreven met het verzoek de financiële jaarverslagen op te sturen. Het resultaat is dat “de minister en de staatsecretaris verbaasd zijn over de onwil van schoolbesturen om dergelijke informatie te verstrekken”.
Wat kunnen we hier uit afleiden.
- Er zijn dus wel degelijk initiatieven genomen.
- Het is niet maar 1 bond die in beweging komt.
- De bonden hebben blijkbaar geen idee hoe ze hun informatie kunnen bundelen om de minister en haar staatssecretaris elke smoes te ontnemen en actie af te dwingen.
Zodra er duidelijke zaken overlegd worden, moet er door de politiek gereageerd worden. Het lijkt er een beetje op, dat de bonden door tegenvallende resultaten te bedeesd zijn geworden. Ze moeten leren om zichzelf en hun eigen kracht serieus te nemen. Elke docent weet: als je zelf heel erg onzeker bent, loopt een klas al babbelend over je heen. Straal rust en zelfvertrouwen uit en je bent al stappen verder. De verbazing is nu uitgesproken, maar volgens mij is het een kwestie van stevig door blijven gaan.
Aangezien ik overal word afgeketst, is het dringende verzoek om het zelf te doen:
Mail je bond of mail een bond. Het maakt niet uit of je lid bent ( behalve blijkbaar bij de Abvokabo) , het gaat er nu om dat de boodschap overkomt dat er problemen leven onder de docenten, dat er met de mails aangetoond kan worden dat ze leven, zodat onze staatssecretaris en minister over hun verbazing heen zullen moeten stappen.
Schrijf het voor jou belangrijkste probleem dat je afgelopen jaren tijdens je werk bent tegengekomen èn schrijf dat je wilt dat de bond niet met te lage eisen instapt bij de onderhandelingen. Schrijf als je wilt, eronder dat je het nodig vindt dat er een onderzoek komt naar de praktische uitvoering van de CAO.
Dat moet apart, omdat de toepassing van taakbeleid niet onder de CAO zelf valt. Daarom is het ook zo moeilijk te vangen. Zolang elk bestuur de ruimte krijgt om elke docent die piept de lange weg naar de rechter op te sturen, gebeurt er veel te weinig. Ontneem de besturen die ruimte door een onafhankelijk onderzoek te eisen.
Doe het vandaag. Neem eens 5 minuten voor jezelf. Letterlijk en figuurlijk.
Ik vraag dit niet omdat de bonden mij opeens als gesprekspartner zien. Ik ben en word overal afgewezen.
- De CNVO heeft mij gemeld de lijst met besturen bij de VO Raad te vragen en geen enkele informatie over gevoerde en te voeren rechtszaken wil verstrekken. ( een collega heeft me gewezen waar de lijst op DUO staat, dus ik heb ze al)
- De Aob laat helemaal niets horen.
- De Abvokabo wil alles per post en bungelt er bij mij een beetje bij.
- geen enkele docent wil via mij aangeven dat er een onderzoek moet komen.
Ik vraag het, omdat het doel niet is om mij blij te maken, maar om ervoor te zorgen dat er nu eens echte CAO onderhandelingen komen en dat het afgelopen is met de houding van: alles wat de VO raad doet, is eerlijk en oprecht en goed. Dwing alles en iedereen om kleur te bekennen. Het is belangrijker DAT er iets gebeurt dan dat ik het doe.
Ik verstuur vandaag brieven naar besturen met het verzoek om een kopie van hun gangbare taakbeleid. Het lijkt me wijzer het per post te doen dan per mail. Mails belanden nogal eens in een spamfilter en post wordt nog altijd met de hand geopend.
Ik vind het ook prima als een bond het doet, maar zoals ik zei hoor ik helemaal niks behalve afwijzingen. Dan ga ik gewoon rustig door.
@Denise
@Denise
Is de website Onderwijsgeschillen bij u bekend?
Bekend zal Rechtspraak zijn.
ik snap de vraag niet. Ik ken
ik snap de vraag niet. Ik ken allebei en gebruik alles wat ik vind.
… bleken een aantal bonden.
… bleken een aantal bonden……
Het aantal = enkelvoud, net als 'een groep'
Ik herken hier de mentaliteit
Ik herken hier de mentaliteit van onderwijsgevend Nederland in het feit dat men wel reageert op een taalfoutje maar niet op de dramatische misstanden in onderwijsland die in het bericht doorklinken.