Schoolse beleggers

Het reilen en zeilen van Arcus “het rijkste ROC van Nederland” dat Hans Duijvestijn in hoofdstuk 3 van de Onderwijsbubbel beschrijft, wettigt de verwachting dat er meer van deze financiële fiasco’s zitten aan te komen. Amarantis en Inholland, here they come?

Die onderwijsconglomeraten moeten grote bedragen beheren en hoe doe je dat? Laten we het eens zo stellen: u erft onverwacht 50 mille, leuk, maar u weet nog niet wat er mee te doen. Een spaarrekening openen en het hele bedrag over 20 jaar laten verdwijnen dankzij de inflatie? Alles tegen een hoge rente op een IJslandse bank zetten? Ik kende iemand die blij was dat hij net op tijd z’n geld bij Fortis had weggehaald. Het stond nu bij de DSB.
Goede raad is duur, u besluit uw geld door professionele beleggers te laten beheren.

Ik plukte Hier een bewerkt hoofdstuk uit het nieuwe bestsellende boek van Kahneman van internet (Thinking Fast and Slow, bij Atlas verschenen onder de titel: Ons feilbare denken) dat ook als bijlage meegaat. Kahneman beschrijft in dat hoofdstuk wat er met uw geld gebeurt. Het kan als volgt worden samengevat:
1. Financiële adviseurs leveren net zoveel op als niets doen, -maar zijn veel duurder.
2. Het is onmogelijk goede stijgers onder de aandelen te voorspellen.
3. We denken dat we goed kunnen voorspellen maar kunnen het niet.

“Few stock pickers, if any, have the skill needed to beat the market consistently, year after year. Professional investors, including fund managers, fail a basic test of skill: persistent achievement. The diagnostic for the existence of any skill is the consistency of individual differences in achievement. The logic is simple: if individual differences in any one year are due entirely to luck, the ranking of investors and funds will vary erratically and the year-to-year correlation will be zero. Where there is skill, however, the rankings will be more stable. The persistence of individual differences is the measure by which we confirm the existence of skill among car salespeople, orthodontists or golfers.
Mutual funds are run by highly experienced and hardworking professionals who buy and sell stocks to achieve the best possible results for their clients. Nevertheless, the evidence from more than 50 years of research is conclusive: for a large majority of fund managers, the selection of stocks is more like rolling dice than like playing poker. Typically at least two out of every three mutual funds underperform the overall market in any given year.”

Als volslagen leek kan ik niet beoordelen of K. helemaal gelijk heeft, maar het is uiterst boeiende leeswaar.

Moeten we nu enige compassie hebben met financiële blunderaars? Welnee, maar wel enig begrip voor de moeilijkheden. Het is manoeuvreren tussen de Scylla (lage rente, laag risico) en de Charybdis (hoge rente, hoog risico) en de beste stuurlui staan overal.

K. start zijn relaas overigens met een vermakelijke beschrijving van The leaderless group challenge, een test die in het leger werd/wordt? gebruikt voor de selectie van reserve-officieren. Het toeval wil dat ik die test ooit onderging en me altijd af ben blijven vragen of, en zo ja hoe die spoorbiels over die muur kon zonder dat de biels of iemand de muur raakte. Gelukkig maakt K. een einde aan vijftig jaren onzekerheid.