Internetvaardigheden “zorgwekkend laag”

Trouw bericht dat een promotieonderzoek van de Universiteit Twente heeft aangetoond dat Nederlanders slecht kunnen Googelen. Met name jongeren zijn hier slecht in, kunnen niet de goede zoekwoorden bedenken en controleren gevonden resultaten niet. Ouderen doen dit veel beter. Het zoveelste bewijs dat de generatie Einstein niet bestaat en dat onderwijs met veel computers zelfs geen bijdrage levert aan een beter gebruik van informatietechnologie, Niets nieuws voor iemand die wel met IT overweg kan en die ziet op welke manier jongeren met computers werken.

De oorzaak ligt, naast slecht onderwijs, in mijn ogen precies in het werken met computers. Van de (grafische) rekenmachine tot de iPad, ze komen altemaal binnen een paar seconden met een antwoord. Leerlingen hebben nooit hoeven nadenken, er wordt alleen informatie gezocht. Dat veroorzaakt een oppervlakkige en ongeduldige “leerstijl”.

3 Reacties

  1. Oplossing en probleem
    Dit verhaal heeft ook een positieve kant: het probleem is makkelijk op te lossen!
    We hoeven maar een paar dingen te doen:
    1. De leerlingen verbieden op school een rekenmachine te gebruiken (minstens t/m klas 3 op havo en vwo).
    2. Slechts bij hooguit één of twee vakken toestaan dat er opdrachten gegeven worden waarbij leerlingen Google kunnen gebruiken.
    3. Leerlingen wel opdrachten geven waarbij logische denkstappen gezet en opgeschreven moeten worden. En hen vervolgens kritisch naar de eigen en andere redeneringen laten kijken en verbeteringen laten aanbrengen tot het goed is (niet tot het voldoende is).

    Probleem is, dat dit op geen enkele school zal gebeuren. Daarvoor hebben de onderwijsverbeteraars en -opleukers te veel invloed.

  2. Dat wist ik als
    Dat wist ik als wetenschappelijk informatie specialist al lang. Mijn vak is ook gewoon een vak waar je aanleg voor moet hebben en (lang) leren. Ze missen taalkundige kennis, booleaanse logica en kennis van verzamelingenleer om succesvol een geavanceerde zoekactie te doen.
    Daarnaast plukken ze vaak ook nog onzin van het net en roepen :”‘het staat op het internet dus het is waar”.

    • En …
      begrip van de Recall en Precision van een zoekopdracht.
      De Booleaanse inzichten hoeven niet veel verder te gaan dan de woorden en/of/niet.

Reacties zijn gesloten.