Horizon College: leidinggevende en dus niet de arts, bepaalt werkzaamheden zieke werknemer

De redactie kreeg een bericht afkomstig van de website van het Horizon College toegestuurd waaruit blijkt dat men van plan is de rol van de arbo-arts in de beoordeling van ziekteverzuim van werknemers te marginaliseren. In plaats van de arbo-arts bepalen de leidinggevende en een verder door de werkgever aangewezen “deskundige” wat de zieke werknemer aan werkzaamheden wel en niet kan verrichten.

Kennelijk vindt het Horizon College dat de leidinggevende en de deskundige voldoende artscompetent zijn, is een rol van een onafhankelijk deskundige arts in het geheel niet nodig en is deze flagrante schending van iedere fatsoensnorm voor het HC geen enkel probleem.

Bijlage: artikel van de website van het Horizoncollege

4 Reacties

    • Bah
      Daar gebeurt precies waar wij bang voor waren. Niet de universitair geschoolde leraren en de HBO-geschoolde eerstegraadsleraren krijgen daar een extra beloning. Nee, diegenen die minder lesgeven en zich met allerlei projectjes bezighouden krijgen een extra beloning (daar kunnen natuurlijk ook eerstegraders tussenzitten). De uitstekende wiskundeleraren of de natuurkundeleraar die warempel een goede wiskundige onderbouwing geeft krijgt niet de beloning die hij verdient.

      Resultaat: veel geld over de balk gesmeten. De tweedegraders worden al min of meer marktconform betaald en zullen dus, in ieder geval niet omwille van het salaris, afhaken wanneer ze niet die extra beloning krijgen. De eerstegraders die zich voor honderd procent willen toeleggen op het lesgeven (toch de kerntaak van een leraar) worden te weinig betaald en zullen blijven afhaken. De hooggeschoolde studenten die graag les willen geven zullen verder ontmoedigd blijven worden.
      Goed werk, overheid. Bah, betaal toch eens naar opleidingsniveau. Dat werkt tenminste.
      Ze denken zo marktgericht in het onderwijs maar dit simpele marktprincipe wat elk commercieel bedrijf hanteert, geen pinda’s betalen tenzij je apen wil, wordt niet toegepast.
      Het is zo gemakkelijk voor de minister om dit te regelen. Ofwel verplicht het via een wet ofwel laat elke school een contract ondertekenen alvorens die haar geld krijgt en zet in dit contract welk percentage van het geld van de overheid aan wat besteed moet worden (minimaal X% aan salarissen, maximaal Y% aan bestuurders, cursussen etc. , … , bij opleidingsniveau A schaal ..)

      Ik laat dan nog even buiten beschouwing dat het eerstegraads zijn tegenwoordig ook geen garantie meer is voor vakinhoudelijke kwaliteit wanneer je via een HBO-school een eerstegraadsleraar wordt.

    • Zweefteverij, luchtfietserij en andere onzin
      Uit datzelfde internetblaadje blijkt dat de docenten van de sector techniek ( Beta’s naar ik vermoed) geindoctrineerd worden met zweefteverij, luchtfietserij en ‘lepeltjes van henzelf’. Maar het resultaat is het BCL keurmerk. Alweer een obscuur advies- en trainingsbureautje dat claimt ‘in samenwerking met wetenschappers en experts’ ( wie dan wel wordt niet genoemd) het ‘breinleren’ te hebben ontwikkeld. Breinleren???? ooit al gehoord dat je met je grote teen ook kan leren? Zal dan wel het grote teen leren heten. Zal wat kosten zo een keurmerk.
      Waar dat ROC zich allemaal mee bezig houdt, en zijn docenten mee lastig valt.
      Och zoals mijn opa zaliger al zei. “Waar ons Heer allemaal zijn goed eten aan geeft, terwijl er zoveel paardenvijgen verloren gaan”
      Voor wie geinteresseerd is, hieronder de link.

      www.bclinstituut.nl/centraalleren.html

      WAARSCHUWING: Het lezen van BLC instituut én de website van de gelukszoekers kort na elkaar kan onherroepelijke schade toebrengen aan het gezond verstand van de bevoegde en ietwat ‘normale’ docent.

  1. Zo is het overal….
    Redactie schreef: “In plaats van de arbo-arts bepalen de leidinggevende en een verder door de werkgever aangewezen “deskundige” wat de zieke werknemer aan werkzaamheden wel en niet kan verrichten.”

    Ik zeg niet dat ik het goed vind! Maar met de kennis van mijn (echtgenote = personeelsfunctionaris in grote zorginstelling) weet ik, dat de ARBO-dienst (of een concurrerende instelling: ook daar sloeg de marktwerking toe!) door een werkgever wordt ingehuurd. Afhankelijk van het afgesloten contract “doen” ze bepaalde dingen wel/niet. Ze werken dus in dienst van de werkgever en hebben bijvoorbeeld een adviserende rol of de werkgever besteedt bepaalde deskundigheid (begeleiding van ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid keuring e.d.) uit.

    Je kunt het ook onomwonden zo zeggen: De werkgever beslist of als je ziek bent je wel of niet moet komen werken en wat dan je taak is. Punt. Zo is dat in Nederland geregeld!

Reacties zijn gesloten.