de Volkskrant bericht:
Het bestrijden van segregatie in het onderwijs is niet langer rijksbeleid. ‘Zwarte scholen zijn een feit’, zegt CDA-minister Marja van Bijsterveldt vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant. ‘Het gaat om kwaliteit van het onderwijs. Wit of zwart is minder belangrijk.’
De uitspraak van de minister van Onderwijs betekent een ingrijpende koerswijziging. Bij vorige kabinetten stond het onderwerp steevast op de agenda. Van Bijsterveldts eigen CDA was zeven jaar geleden in Rotterdam nog voortrekker bij pogingen etnische groepen op scholen te mengen.
Lijkt me een verstandige beslissing: integratie is niet langer doel van het onderwijs, leren is doel van het onderwijs. Ook was de practische uitvoerbaarheid en de effectiviteit van verplicht mengen van scholen dubieus.
Amsterdam-West
Maar stadsdeel Amsterdam-West ontneemt ouders juist nu de vrije schoolkeuze om zwarte scholen tegen te gaan (al zeggen ze dat het is om de verdeling tussen populaire en impopulaire scholen in balans te brengen), volgens de Telegraaf.
nuchtere en ware woorden
Verstandige zinnen.
Degelijk onderwijs maakt dat er min of meer vanzelf op een of andere manier ge-integreerd gaat worden. Of niet. Dan hebben we altijd nog de gemeenschappelijke wetgeving.
Was er niet een ‘zwarte’ (ik heb steeds een afkeer gehad van zo’n benaming) school in Arnhem die goed presteerde dankzij ‘ouderwets’ goed onderwijs? Die school is op dit forum wel eens als voorbeeld gesteld.
onze loze grondwet
De vrijheid van onderwijs beperkte zich tot de vrijheid van de integratie van de levensovertuiging (confessionele scholen) in een door de overheid voorgeschreven programma van kennis en vaardigheden (leerplan) en de vrijheid van lesmethode (Montessori, Dalton, Vrije school etc.). Dat de ouders zo weinig over het leerplan te zeggen hadden kwam omdat de staat de prioriteit legde bij het belang dat de staat/gemeenschap van onderwijs zou moeten hebben en niet bij het recht van het individu om zich te ontplooien. Ik versta onder vaardigheden hier rekenen en taal en onder kennis der natuur en vaderlandse geschiedenis. Zowel de Nederlandse taal als de vaderlandse Geschiedenis maakten deel uit van onze nationale identiteit. Maar was het nu belangrijker: dat Den Briel de eerste bevrijde Nederlandse stad was of juist de gruwelijke moord op de priesters van Gorichem?
Met de invoering van SOCIALE vaardigheden, integratie, emancipatie en pestprotocollen en ook leren leren en studiehuis heeft de overheid het domein van de ouders betreden, namelijk de levensovertuiging en de onderwijsvisie. Het is in Nederland helaas niet mogelijk met een beroep op de grondwet de overheid via de rechter terug te fluiten. Het recht van de individuele ouder om een school naar zijn eigen wensen te kunnen kiezen heeft altijd minder belangstelling gehad dan het recht van een groep mensen om een eigen school te stichten. (Je hoorde altijd bij een zuil). Maar ook dat recht wordt tegenwoordig met voeten getreden.
Wat in de Amsterdamse deelgemeenten gebeurt is een strijd tussen de belangen van de individuele ouders en de maarschappijvisie van de locale overheid. Ik wil dat de ouders die winnen.
Seger Weehuizen
Leerzaam filmpje over een succesvolle ´achterstands`school
uitgesproken.vara.nl/Nieuws-detail.7674.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=39038&cHash=2e03ceaf5b06890555a25c16be65471d
Dit is blijkbaar een van die scholen die laat zien dat er veel meer uit die kinderen te halen valt wanneer er maar een beetje wordt gewerkt met een goede structuur, wat discipline, rust en regelmaat en wanneer de nadruk op de basis (taal en rekenen) ligt.
Ook het betrekken van de ouders bij de scholing van de kinderen lijkt mij van niet te onderschatten belang. Een belangrijk verschil tussen Vlaamse en Nederlandse lagere scholen is dat ze in Vlaanderen vanaf de tweede klas (groep 4) huiswerk geven, opbouwende van twee keer per week een paar minuten tot vaker per week meer dan een uur.
Op deze manier leren de kinderen vroeg genoeg om thuis ook aan hun scholing te werken. In Nederland wordt pas laat huiswerk opgegeven en als dat gebeurt dan is het weinig, gebeurt dit onregelmatig en zonder dat de ouders worden geïnformeerd. pas vanaf het eerste leerjaar van het middelbaar onderwijs, op de lagere school wordt het vaak zelfs verboden om de boeken mee naar huis te nemen!. Hoe vroeger je leert om gestructureerd huiswerk te maken hoe gemakkelijker dat een sterke gewoonte wordt.
Voor dat huiswerk geven de scholen een huiswerkkaart mee die de ouders moeten ondertekenen, zodoende worden de ouders betrokken bij de scholing en weten ze wat het kind wel en niet al goed kan. De ouders kunnen dan wat extra oefenen met het kind op die zaken die hij nog niet goed kan.
Er zijn nog meer belangrijke verschillen: meer nadruk op inhoud en meer oefenen met de tafels door rekenkaartjes mee te geven bijvoorbeeld.
Ook in Vlaanderen zijn de leraren voor de lagere school overigens relatief laagopgeleid met drie jaar hogeschool en niet de slimste populatie hogeschoolstudenten. www.arteveldestudent.com/forum/showthread.php?t=6829