IK (NRC)

Het Ikje vandaag van NRC kan ik niet onbesproken laten.

Met collega’s bespreken wij onze ervaringen met de eerstejaars hbo-studenten. In de eerste les vragen we aan de studenten wie er een krant leest. We zijn er inmiddels wel aan gewend dat op een groep van dertig studenten maar een paar studenten een krant lezen. We benadrukken de noodzaak van het lezen van kranten en het bijhouden van nieuws.

De volgende vraag van een student aan een van de docenten hadden we nog niet eerder gehoord:

„Waar koop je een krant?”

12 Reacties

  1. Bij de slager
    dom dat een hbo-‘student’ dat niet weet. Ligt gewoon naast de karbonaadjes en het biefstukje. Maar ja dat komt er van als de kleine middenstand uit de dorpen verdwijnt, dan moet je weten dat de krant ook verkrijgbaar is op de kaasafdeling van elke supermarkt. Daar ligt hij tussen het schap van de Franse kazen en de ouwe Leidse, niet te verwarren met oude Klare want dan zit je op de drankenafdeling en daar hebben ze geen kranten alleen Glossy’s en andere troep is daar te krijgen. Er zijn supermarkten die geprobeerd hebben de kranten naast het WC papier te leggen, maar dat bleek geen succes. De verkoop van WC papier daalde drastisch. Heerlijk dit soort ‘kennis’.

  2. Ik googlede eventjes om de
    Ik googlede eventjes om de bron van dit tekstje te vinden.
    Wat zie ik tot mijn verbazing?

    Citaat van www.frg.eur.nl/informatie_voor/nieuwe_studenten/
    Rechtssociologie

    Voltijdstudenten Rechtsgeleerdheid moeten zich voor het vak Rechtssociologie abonneren op NRC/Next.

    ” In het vak rechtssociologie wordt de verhouding tussen recht en samenleving behandeld. Een van de manieren waarop de studenten zich hierin kunnen verdiepen, is het lezen van een kwaliteitskrant. Op basis van de berichtgeving in de NRC Next wordt tijdens colleges en werkgroepen ingegaan op actuele kwesties van recht en samenleving. Als je die krant goed leest sla je twee vliegen in éen klap: je bent geïnformeerd over ontwikkelingen in de maatschappij en je bereidt je voor op het studieprogramma van die week”.

    Speciaal voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam kun je tegen gereduceerd tarief (€ 15,75) een abonnement van 9 weken afsluiten.

    Laat dit abonnement ingaan aan het begin van blok 1 op 6 september en je bent verzekerd van het juiste studiemateriaal. ”
    Einde citaat

    Van een MBO-school kan je zoiets nog verwachten.
    Als ze dan toch een krant verplicht stellen, waarom dan niet direct een buitenlandse kwaliteitskrant?

    • Nederlandse krant nodig
      Ik begrijp wel dat men kiest voor een Nederlandse krant. Rechten lijkt me een studie waarin het NL recht toch een bijzondere plaats inneemt. Een Duitse of Franse krant pas dan toch minder goed.

    • Krant en recht
      Bart,

      De rechtenstudie gaat vooral over Nederlands recht. Internationaal recht is een waanzinnig complex vak.

      Ik was verrast te zien dat een kwaliteitskrant wordt gebruikt bij het onderwijs. Dat is iets waar ik altijd voor heb gepleit. Het rechtenonderwijs kan heel makkelijk blijven hangen in abstracties waarvan studenten wel dènken dat ze die kennen, maar er bij confrontatie met concrete gevallen niets mee weten aan te vangen. Het gekke is dat er in de krant van gisteren meestal wel een gebeurtenis staat die als illustratie of oefenmateriaal kan dienen bij de vandaag te behandelen stof. Althans voor de rechtenstudie. Dat is soms ook beter dan bekende casus uit een ver verleden tot en met de Hoge Raad uitgeprocedeerd. De krant geeft ook de gebeurtenissen waarmee je als jurist in de praktijk wordt geconfronteerd. Er zijn maar weinig juristen die zaken voor de Hoge Raad brengen.

      • Krant als hulpmiddel voor een rechtenstudie?
        Ook @ Mark

        Ik snap dat een Nederlandse krant meer voor de hand ligt indien je daadwerkelijk het Nederlands recht wil bestuderen met behulp van die krant.
        In hoeverre leent een krant zich er echter voor om een geschikt hulpmiddel hiervoor te zijn? Daarvoor zijn die berichtjes in de krant meestal toch veel te oppervlakkig? Als je veel geluk hebt dan kom je wat te weten via een interessant interview met een goede jurist.
        Misschien ben ik te argwanend maar ik had en heb sterk de indruk dat het doel niet zo zeer is om de krant als didactisch hulpmiddel te gebruiken maar dat het doel van dit didactisch team is om de student aan te zetten tot het lezen van een krant in welk geval de universiteit haar studenten aan het opvoeden is in plaats hen academisch te vormen. Indien het doel is om hen aan te zetten tot het lezen van een krant, dan weet ik niet ofdat dat doel met een Nederlandse krant het best wordt bereikt, hiervoor vind ik de kwaliteit van onze kranten te gering. Ik vind het een verademing om de betere buitenlandse kranten te lezen.

        Voor het nieuws heb je als gewone burger de krant eigenlijk niet nodig, via het internet, het journaal en de babbelprogramma’s (De wereld draait door, Pauw&Witteman) vang je de belangrijke actuele ontwikkelingen wel op. Wanneer ik een krant lees dan lees ik die voor de interviews, de populair-´wetenschappelijke` artikelen, lifestyle-artikelen etc.
        Wellicht is het probleem van die leerlingen niet zo zeer dat ze geen krant lezen maar dat ze wat weinig ´maatschappelijk engagement` hebben. Is dat zo erg? Bij de meesten komt dat later alsnog. Al zou ik het toejuichen wanneer de leerlingen met maatschappijleer (wat ze vaak toch krijgen) zouden leren welke staatsvormen en rechtstelsels er mogelijk zijn, waarom het belangrijk is dat we een rechtstelsel hebben, waarom het belangrijk is dat er een scheiding van machten is, waarom vrijheid van meningsuiting belangrijk is etc.

  3. Politiek
    En van de 30 masterstudenten Bestuurskunde (vooral gericht op overheid) is er één lid van een politieke partij………..

  4. Lees die krant?
    Nu ik zelf sinds 1 juni geen enkele krant meer lees kijk ik anders aan tegen jongelui die dat ook niet doen.
    Er is meer over te zeggen maar 1 oorzaak wil ik wel noemen. Nieuwsfeiten in de kranten maken sinds ongeveer 10 jaar steeds vaker plaats voor commentaren, vaak geleverd door columnisten. Wat heb ik aan al die verhaaltjes en interpretaties? Niks, ze beklijven niet, dus sla ik ze over, op 1 of 2 goedgeschreven stuks na. Zo kwam het dat ik de krant steeds sneller uit had, tot die 10 minuten de 350 euro p.j. niet waard waren.

    Geen feiten? dan ook geen meningen. De kranten vroeger waren veel informatiever. De media zijn nu gevuld met human interest. Zelfs in het journaal zie je al toevallige passanten lullen over de kredietcrisis en de formatie. Wie wil dat zien? Als je de werkelijkheid wilt begrijpen, en dat wil ik, dan heb je steeds minder aan de media.

    Willem Smit

  5. Geen krant lezen, niet raar…
    …en niet kopen al helemaal niet.

    Kwaliteitskranten bestaan eigenlijk niet meer. De nieuwsfeiten zijn in alle kranten hetzelfde. Wat de kranten nog doen is, zoals iemand al opmerkte, de nieuwsfeiten interpreteren of – in vele gevallen- er een politiek tintje aan geven. Daar zitten we echt niet op te wachten. De jonge generatie leest wel de krant op internet. Die is gratis en kost dus niets. En de treinreiziger leest de gratis kranten op het station.
    Het antwoord op boven gestelde vraag was dus zo gek nog niet.

    • jullie spreken in raadselen
      Ik ben vol verbazing over de mening die hier over kranten gegeven wordt. Ik lees de krant niet in de eerste plaats om mezelf van de gebeurde feiten op de hoogte te brengen maar om ze m.b.v. commentaren te duiden. De voorkant van een krant sla ik vaak geheel of gedeeltelijk over om direct naar de commentaren te gaan. Daaruit kunnen vaak de feiten gereconstrueerd worden. En juist die feiten onthoud ik vaak niet, ook als ik de eerste baldzijde wel zou lezen. De interpretaties die er aan gegeven worden vaak wel. Dat is soms wel eens lastig als je gevraagd wordt om je mening te verdedigen maar ik kan nu eenmaal gemakkelijker een samenhang van dingen onthouden. Doordat ik de samenhang onthoud die ik in een commentaar heb gelezen vergeet ik feiten die niet relevant lijken of ken ik ze niet omdat de commentator ze irrelevant vond. Dat kan me als later blijkt dat er mensen zijn die die feiten wel belangrijk vinden behoorlijk opbreken maar in het algemeen ervaar ik deze methode van kranten lezen als efficiënt en betrouwbaar.
      Seger Weehuizen

      • Groot gelijk Seger
        Natuurlijk heb je groot gelijk Seger! De kwaliteit van de informatie in kranten is per definitie uitgebreider en beter dan die van (zélfs) het NOS-nieuws en zéker dan dat van internet.
        Natuurlijk is het zaak om meerdere nieuwsbronnen naast elkaar te gebruiken en ook bij het lezen van commentaren je eigen visie en verstand niet buiten de deur te laten.

        Naast dagelijks TV- of radionieuws en een dagelijkse krant zou ik zeker een opinieblad met achtergronden en (eigen)wijze opinies willen adviseren. Ik ben zelf erg dol op de Groene, maar er zijn vast meer verstandige bladen die bereid zijn om niet met de kudde mee te blaten.

Reacties zijn gesloten.