TROUW slaat de plank flink mis

De redactie van TROUW oordeelt vandaag in haar commentaar dat er geen reden is om de schoolbesturen op het gebied van personeelsbeleid verwijten te maken. Zij zouden niet hebben kunnen voorkomen dat er zo veel onbevoegde leraren zijn. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Systematisch hebben zij de aantrekkelijkheid van het leraarsberoep verminderd. Om te beginnen zijn de salarissen van de leraren “op de werkvloer” gemiddeld achteruitgegaan en genivelleerd. Je kunt van iemand met een universitair mastersdiploma niet verwachten dat hij zich nog 2 jaren gaat specialiseren om een vak uit te oefenen waarvan de honorering ver ligt onder die, welke hij op grond van zijn mastersdiploma zou mogen verwachten. De leraren is door het directiebeleid de regie over het klassegebeuren ontnomen en mede door het directiebeleid zijn de leraren overbelast. Er is daarom geen enkele reden om de schoolbesturen vrij te pleiten van een grote schuld aan het tekort aan bevoegde leraren.

7 Reacties

  1. niet willen zien
    Malmaison, ik denk dat ze het niet willen zien! De werkgevers mogen niet degenen zijn die schuldig zijn aan de misstanden, die hebben namelijk de sleutel tot de geldkast en dan moet je vrienden blijven. Maar kijk wat er volgens ANP in Amerika gebeurt (ook daar geen schuld aan management?) :
    Ontslag voor alle leraren wegens slechte cijfers
    De directie van een Amerikaanse middelbare school in de staat Rhode Island heeft alle docenten naar huis gestuurd, omdat de leerlingen steevast slechte cijfers haalden.
    Slechts 7 procent van de leerlingen scoorde tijdens de eindexamens afgelopen schooljaar een voldoende voor wiskunde. Ook behaalde slechts de helft van de eindexamenleerlingen een diploma, voerde het schoolbestuur aan als motivatie voor het ontslag van 93 docenten. Het massaontslag heeft tot grote verontwaardiging en lerarenprotesten geleid.
    Om herhaling te voorkomen verplicht de directie toekomstige leraren zich te laten bijscholen.
    Het ontslag gaat aan het einde van schooljaar in.
    Bron: ANP

    • Schoolbestuur in Amerika
      Het is mij niet duidelijk wat het ANP bedoelt met ‘schoolbestuur’ en ‘directie’. In Amerika bestaan er geen schoolbesturen zoals in Nederland. Scholen hebben een directeur en doorboven zit een ‘school board’ voor de hele regio, meestal democratisch gekozen. Het komt af en toe voor dat zo een ‘school board’ alle leraren en de directie van een falende school ontslaat, vaak als uitvoering van een campagnebelofte.

      • Dom…
        Is natuurlijk ook een beetje dom van die besturen: moeten ze de examens maar afschaffen, doen ze hier ook. Zijn er geen centrale normen, dan merkt niemand iets van die domme docenten en is iedereen blij… Wat Sjoerd kan, dat kan een amerikaan ook zou je zeggen…

        Die meneer van de Trouw weet niet beter: broer of zwager zit in een schoolbestuur en heeft de nijvere krantenman even bijgepraat… zo gaat dat natuurlijk… Kranten doen al lang geen onderzoek meer…

        • onderzoek
          Ik mag toch hopen dat de laatste opmerking van Simon niet klopt. Of ben ik dan naïef?

  2. Werkloze bevoegden
    Zou het een idee zijn om eens een BON-meldkamer van werkloze bevoegden te maken? Ik geloof die tekorten aan bevoegde docenten niet helemaal. Scholen hébben niet altijd graag volledig bevoegden. Ik denk aan vrijwillige zelfmeldingen voor de:
    – Lijst met werkloze bevoegden (graag met bevoegdheid en leeftijd, zodat oorzaak discriminatie duidelijk wordt)
    – Lijst met mensen die anders of onder of onbevoegd lesgeven, voor zover mogelijk met de redenen erbij.

    • Ja en nee
      Ik zie wel heil in het aanleggen van een lijst casussen, waarbij bevoegde leraren het in de sollicitatieprocedure aflegden tegen onbevoegde sollicitanten. Dat lijkt me een krachtig wapen in de strijd tegen onbevoegde beunhazerij.

      Onbevoegd lesgeven kan alleen een noodoplossing zijn, als de betrokken ‘leraar’ zich onverwijld meldt bij een opleiding, om daar de nodige vakkennis en vakdidactisch eknniis op te doen. De leraren wiskunde, of aardrijkskunde, of Engels, moeten de beroepstrots hebben om te staan voor hun eigen kwaliteiten en deze te beschermen tegen erosie.

      Geen heil zie ik in het aanleggen van een centrale, ellenlange lijst van namen van onbevoegd lesgevende personen. Als het om namen gaat, heb ik liever dat scholen verplicht worden jaarlijks aan ouders te melden welke van hun leraren voor welk(e) vak(ken) op welk niveau bevoegd is. De informatie hoort op dat niveau thuis.

      • maar
        Misschien is het wel een idee om een lijst aan te leggen. Zodat we aantallen kunnen melden. Niet gokken, maar zeker weten op basis van documentatie?

Reacties zijn gesloten.