Vandaag (za 19 dec. 09) een interessant artikel in de Volkskrant over een voorziening in Utrecht voor schooluitvallers vanaf ongeveer14 jaar. Er zijn drie mogelijkheden: schakelen naar een beroepsopleiding, schakelen naar een baan (via orienterende werkplaatsen en stages) en een begeleid traject om weer naar de algemene opleiding terug te keren.
Prachtig initiatief. Dit haalt een hele hoop niet-willers (of niet-kunners wegens gedragproblemen of beperkte intelligentie) uit het reguliere onderwijs. Ze krijgen een kleinschalige opvang, een persoonlijke aanpak en er is voldoende tijd voor persoonlijke begeleiding; allemaal zaken die het reguliere onderwijs nooit kan bieden.
Overigens: tot 1996 bestond het Vormingswerk voor Jongeren die exact deze zelfde zaken in de aanbieding had, met vijftig jaar expertise, een goede infrastructuur, mooie kleine eigen gebouwen, stevige en goed samenwerkende teams die onderdeel uitmaakten van een lokaal netwerk. Deze voorziening zou met behoud van ‘verworvenheden’ inclusief de financiering (VUWA) opgenomen worden in de toen nog nieuw te vormen ROC’s. Helaas, daar is nauwelijks iets van terecht gekomen. De AKA-opleidingen moeten dit nu (met de helft van de faciliteiten die het vormingswerk had) proberen op te vangen en óók nog een diploma af te leveren. Vooral dat is een probleem: het opleiden en het opvangen is een functie die onmogelijk te combineren is.
En waar is dat VUWA-geld
En waar is dat VUWA-geld naar toegegaan? Dat geld hebben de ROC’s toch heus wel ontvangen? Er lopen mensen met diepe zakken rond, daar op de ROC’s.