Vrij Nederland over het Calvijn
met Junior College

In VN van 20-06-2009 staat een verslag van Margalith Kleijwegt over het Calvijn
met Junior College (onderdeel van koepel Amarantis met 59 scholen) dat door een diep dal ging en daar door vereende inspanningen weer uit kwam. Lees het hier.

Als ik dit lees denk ik: Hoe kan één bestuur ooit 59 scholen besturen? Geen wonder dat het op een gegeven moment en plaats mis gaat.

Citaat:
“Felix Rottenberg hamerde erop dat een veranderingsproces alleen kans van slagen had als de directeur van het Calvijn geen verantwoording schuldig zou zijn aan de regionale groepsdirectie van Amarantis. ‘Er heerst daar een gelijkheidscultuur,’ beaamt Amarantis-voorzitter Molenkamp. De uitzonderingspositie van het Calvijn werd door anderen niet op prijs gesteld.”

En vervolgens:
“Molenkamp is blij met de financiële steun van de gemeente maar niet met ‘de toenemende bemoeizucht’ van de lokale overheid. Hij beseft dat ze zullen moeten samenwerken, maar wat hem betreft alleen op basis van gelijkwaardigheid. ‘En daar heeft de gemeente Amsterdam wat moeite mee, is mijn ervaring. De gemeente wil politieke macht over het onderwijs. Die houding is onwenselijk en bemoeilijkt de samenwerking. Wettelijk zijn wij nu eenmaal verantwoordelijk.’ De gemeente, vindt Molenkamp, moet zich met haar kerntaken bezighouden: ‘De werkgelegenheid, de demografische ontwikkeling, ruimtelijke ordening. Laat ons maar zorgen dat de scholen op orde zijn. En spreek ons daarop aan.’”

Driewerf DUH!
Eerst zakt de school onder verantwoordelijkheid van Amarantis helemaal in de stront, wordt daar vervolgens door derden uit gehaald, en dan is Amarantis niet gediend van “bemoeizucht”.

Mis ik hier iets?

4 Reacties

  1. wat je mist….
    Wat je mist is dat elke bemoeienis van de gemeente Amsterdam met elk project een garantie voor falen lijkt te zijn. We noemen NZ-lijn, de inburgering, Marijke Vos en de corruptie bij de deelraden. Dus ik kan geen enkele school aanraden zich iets gelegen te laten liggen aan de gemeente Amsterdam. Helaas is het in dit geval kiezen tussen twee kwaaien: mag het schoolbestuur de zaak naar de verieling helpen of gunnen we dat aan de gemeente Amsterdam. Wie het weet mag het zeggen.
    Terzijde nog: Als het Calvijn iets tegen gelijkheidsdenken heeft dan is het ook bij de gemeente Amsterdam bepaald niet aan het goede adres.

    • Elkaar het licht in de ogen niet gunnen
      Ik had begrepen dat volgens Molenkamp de gelijkheidscultuur een kenmerk van de regionale groepsdirectie van Amarantis was en dat die niet op uit een verstikkende gelijkheidsideologie voortkwam maar uit banale jaloersheid. Dat laatste speelt, denk ik, bij de Gemeente Amsterdam geen rol.

    • Asscher anders heel goed bezig
      Niet zo generaliseren ’89! Ik hoorde onlangs een interview met Lodewijk Asscher. Hij brengt prima verbeteringen in het basisonderwijs door oud-inspecteurs in te huren die er gewoon bij gaan zitten in de klas en de onderwijzers voorzien van goede tips. Ouderwets, degelijk én succesvol.
      Goeie gozer die Asscher én volgens mij doet ie iets in de gemeente Amsterdam.

      Ik zal jouw onderwijsinstelling ook niet afrekenen op die paar luie docenten (of CGL-adepten) die er ongetwijfeld zijn.

      • Asscher
        Ik heb inderdaad mooie woorden van Asscher gehoord en wil hem best het voordeel van de twijfel geven. En hij zal ook de enige niet zijn. Dat neemt niet weg dat het Amsterdams bestuur aan alle kanten tekort schiet.

        Die discrepantie: tussen de mensen die in een organisatie werken en het functioneren van de organisatie is er bijna altijd en in grotere organisaties is de kans daarop groter.

Reacties zijn gesloten.