Salaris en respect

Uit: “Geen school maar een dierentuin” van Alexander Weissink in de NRC van 17-03-09.
““Het regiem van president Mubarak laat onderwijzers al jaren in de steek” meent [leraar] Morsi. Gemiddeld ontvangt een onderwijzer een salaris van zo’n 70 euro per maand. “We zijn afgegleden tot armoedzaaiers” aldus de leraar. “Geen wonder dat we geen aanzien meer genieten. Kinderen weten dat ook, ze zien hoe wij erbij lopen en lachen ons uit””.
Wie in Nederland het verband tussen salaris en respect goed aanvoelen zijn de leden van schoolbesturen. Voor zichzelf zorgen ze voor hoge salarissen en goedopgeleide leraren betalen ze slecht.
En als men als leraar niet gerespecteerd wordt en toch geen chaos in de klas wil laten heersen moet hij wel hard optreden: “In oktober werd in Alexandrië een schoolkind doodgeschopt door zijn wiskundeleraar. De elfjarige Islam Badr had zijn huiswerk niet gemaakt en kreeg daarom tikken met de lineaal. Omdat de jongen nog altijd geen berouw toonde, trapte de leraar hem zo hard in zijn maag dat de scholier later in het ziekenhuis overleed. Leraar Abdel hamid (23) werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.
[leraar] Ahmed Bekaf houdt orde in zijn klas van 60 leerlingen (60 des voormiddags en 60 andere des namiddags) “door af en toe eens een klap uit te delen”. Of door een leerling met een stok een tik op de vingers te geven.
Seger Weehuizen

6 Reacties

  1. En voor wie het vergeten is…
    De onderwijzer ontstak misschien niet echt in woede, maar maakte sarcastische opmerkingen naar dit zesjarig kind. Hij legde zijn vlakke hand tegen de rechterkant van zijn gezicht, gaf zijn hoofd een zet naar links, ving met zijn linkerhand zijn wang weer op en gaf deze vervolgens een zet in tegengestelde richting. Zo ging dat enige tijd heen en weer onder het ritme van zijn woorden:’Wij maken geen vlekken op papier, wij maken geen vlekken…’
    Tranen welden op in zijn ogen en stroomden over zijn wangen; de klas bulderde van het lachen. Het was misschien een koddig gezicht, maar hij voelde zich diep vernederd.

  2. Inzake corrigerende tik
    Die corrigerende tik zou ik graag eens uitdelen; niet eens zo zeer aan leerlingen, maar vooral als aanvulling op het contact met degenen die ons leiding schijnen te geven. Gelukkig heb ik een héle lange lont.

  3. Boomerang
    Je kunt bij een te laag salaris ook geen respect onder leerlingen verdienen door vakinhoudelijk goed te zijn, want dat werkt als een boomerang tegen je. Je bent alleen maar een des te grotere sukkel in hun ogen, omdat je systematische onderbetaling accepteert.

    • Wél respect, géén respect…
      Misschien moeten we dat ‘verkeerde’ woordje respect, dat vooral door bepaalde zogenaamde nieuwe-Nederlanders te pas en vooral te onpas wordt gebruikt, maar eens schrappen en gewoon een beter salarsis eisen voor al het goede werk dat we doen.

    • Roemenië aan de Noordzee
      Dat idee dat ook leraren die goed les geven sukkels zijn wordt nog verder versterkt door het besef dat vrijwel iedereen die kon profiteren van het gebrekkig overheidstoezicht dat gedaan heeft.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.