Succesvol bestuurder worden? Wees hondsbrutaal en schaamteloos

Een column van Bert Wagendorp in De Volkskrant. Gaat weliswaar niet over bestuurders in het onderwijs, maar het zou over ze gegaan kunnen hebben.

6 Reacties

  1. Inzake bestuurders
    Het gaat over de metro in 020; degene die de beslissende stoot daartoe heeft gegeven was de opgewekte VVD-wethouder Geert Dales, die sindsdien burgemeester van Leeuwarden was en nu aan het roer staat van Hogeschool Inholland. Er is dus wel degelijk een relatie met het onderwijs.
    Hoewel, je kunt ook het tegenovergestelde beweren. Als de carrière van Dales exemplarisch is voor bestuursland (wethoudertje, burgemeestertje, onderwijsinstellinkje, etc. etc.) en dat denk ik, kan je er eigenlijk van uit gaan dat er aan het hoofd van elke grote onderwijsinstelling nooit meer iemand zal komen die ooit zijn sporen voor de klas heeft verdiend. Ik vrees dus, dat bijna geen enkele bestuurder in het onderwijs ook werkelijk een relatie met het onderwijs onderhoudt. Of het nu een koekjesfabriek, een politieke partij, een school of een vakbond is, dat maakt ze echt niets uit. Als er maar veel onderdanen zijn.
    Overigens is er in 1997 wel een referendum gehouden over die metrolijn; men heeft het dus kunnen wegstemmen, maar dat is niet gebeurd. Ik weet niet of de opkomst te laag was of dat men in meerderheid vóór was.
    Interessant is dit artikel in de Volkskrant uit 1997 waarin de vloer wordt aangeveegd met de argumenten om die Noord-Zuidlijn aan te leggen. Profetische woorden, waar geen aandacht aan werd geschonken.

    • Dales
      Vergeten dat Dales nu onderwijsbestuurder is…. Dat krijg je als je al bijna drie jaar weg bent uit Nederland, het uitdelen van petten onder bestuurders is niet meer bij te houden. Overigens: bij dat referendum kwamen 123.198 mensen opdagen waarvan 79.861 tegenstemden en 42.961 voor stemden. De eis was dat de helft van de stemmers bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen +1 tegen moesten stemmen.

      • Dales … denkt groot!
        Toen Dales de boedel van Inholland van Jos Elbers overnam, toen was die instelling bijna dagelijks in het nieuws vanwege ontevreden studenten. Een jaartje eerder of zo was er een uitgebreide reportage op NOVA geweest over studenten die de eerste maanden van hun studie af en toe een uurtje les kregen. Ouders dreigden met advocaten, docente klapten (anoniem) uit de school.

        De topbestuurder Dales komt binnen en in het eerste interview dat ik van de man lees (of zie/hoor, ik weet het niet meer), komt hij met megaplannen om Inholland (what’s in a name) te internationaliseren. Samenwerkingen met diverse buitenlandse universities and colleges stonden hoog op de agenda. Op in de vaart der volkeren. Je denkt toch niet dat hij enige aandacht zou hebben voor zo iets lulligs als de kwaliteit van het onderwijs?

      • Dales afgedroogd
        In het programma Buitenhof kreeg Dales de gelegenheid om de financiële onderbouwing van het metro-plan toe te lichten. Hij vond dat Amsterdam zelf het risico voor dat project moest dragen omdat de verzekeringspremies veel te hoog werden. Verder vond hij een post onvoorzien van 4% ruim voldoende.
        Jeroen ter Veer, scheidend voorzitter van Shell, zei desgevraagd dat voor een dergelijk project zo’n risicocalculatie bij zijn bedrijf onbestaanbaar was, en veel hoger zou zijn vastgesteld.
        En Geert hoorde het aan, en … kreeg een rood hoofd.

        Komen zulke jongens nu overal mee weg?

        • ..voor 95 procent prima…
          Volgens Dales in NRC/Handelsblad van gisteren gaat het met de aanleg van de noord-zuidlijn voor 95 procent prima. Die ingezakte huizen is maar 100 meter. Wat is dat nu genomen over een traject van 9,6 kilometer, aldus Dales.

  2. Elsbeth Etty in de NRC
    Naar aanleiding van de steun van de krant “De Telegraaf” aan pogingen om t.b.v. het conservatieve en neoliberale volksdeel (bedoeld zijn de telegraaflezers) de omroepzuil Wakker Nederland” te verwezenlijken heeft Etty nog eens op de gevaren gewezen van het niet ter aarde bestellen van dode lichamen. Eén van de voorbeelden die zij noemt zijn de woningbouwverenigingen. De voorheen gereformeerde en sociaaldemocratische woningbouwverenigingen laten “zich soms maar moeilijk onderscheiden van de vastgoedmaffia”. Zij vervolgt: “In het onderwijs beschouwen de schoolbesturen zich als een soort feodale leenheren. Ideële motieven hebben bij de nazaten van de verzuiling onstuitbaar plaats gemaakt voor marktdenken, commerciële belangen en persoonlijk gewin”. Bij de omroepen verhaalt zij de schelmenstreek van GeenStijl.nl “dat zich als een nieuwe omroep presenteert ‘omdat wij ook wel eens een greep willen doen in de 500 miljoen die jaarlijks over de slagboom van het Mediapark wordt gekieperd’”. Haar stelling lijkt te zijn: als er een maatschappelijk of politiek vacuüm is ontstaan, dan lopen, als niemand anders dat vult, onherroepelijk avonturiers en profiteurs binnen.
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.