Laat leraren beslissen over toekomst MBO

Ter info, het SP-persbericht over het MBO-onderzoek van de Tweede Kamer.

Update 14-2-09: zie ook dit interview op onze website www.sp.nl.

Link: www.sp.nl/onderwijs/nieuwsberichten/6451/090214-interview_voorkom_ramp_in_mbo.html

Laat leraren beslissen over toekomst MBO

11-2-09 – De invoering van het Competentiegericht Onderwijs in het MBO moet worden stopgezet. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het onderzoek dat de Tweede Kamer heeft laten doen naar deze onderwijsvernieuwing. Volgens het onderzoek verloopt de invoering van de onderwijsvernieuwing “onder de maat” en zijn docenten en studenten “een beetje vergeten.”

Staatssecretaris Van Bijsterveldt wil het Competentiegericht Onderwijs in 2010 opleggen aan álle MBO-scholen. Van Dijk vindt dat volstrekt onverantwoord. “Docenten en studenten worden opnieuw gedwongen mee te werken aan een onderwijsvernieuwing waar ze zelf niet bij betrokken zijn.”

De Commissie Dijsselbloem leert volgens Van Dijk dat vernieuwingen alleen door kunnen gaan als deze onderbouwd worden en als er draagvlak voor is. “De gang van zaken toont veel overeenkomsten met de Tweede Fase en het VMBO,” concludeert hij. “Aanvankelijk is er draagvlak voor de vernieuwing, maar na verloop van tijd gaat het mis, omdat docenten niet worden betrokken bij de invoering.”

Bij het Competentiegericht Onderwijs ligt de nadruk op het aanleren van de juiste houding en presentatie, wat ten koste gaat van de vakinhoud. Studenten worden geacht zelfstandig te werken en daarmee vertoont de vernieuwing overeenkomsten met het Nieuwe Leren, stelt ook de Commissie Dijsselbloem.

Van Dijk wil dat de invoering van het competentiegericht onderwijs wordt stopgezet. Hij bepleit breed onderzoek onder alle betrokkenen naar de gewenste inrichting en vernieuwing van het MBO. “Zonder draagvlak en onderbouwing geen vernieuwingen. Met behulp van experimenten is er genoeg ruimte voor bijstelling. Voor de niveaus 1 en 2 van het MBO moet worden gekeken naar de recente aanbevelingen van Pieter Winsemius en de WRR over intensief onderwijs in kleine groepen met veel structuur en begeleiding.”

6 Reacties

  1. CGL is er al lang: afgedwongen, dat wel!
    Beste Jasper,
    Natuurlijk heb ik veel sympathie voor je gedachte om de docenten te laten beslissen over de invoering van het CGO. Er zitten echter een hele hoop problemen aan, waardoor ik eerder denk aan een alternatieve oplossing:
    – Zeer veel docenten zijn, mede door de jarenlange propaganda, al ‘medeplichtig’. Ook zij kunnen niet terug (lees ‘vooruit’) zonder verlies van zelfrespect. Daarnaast hebben wij allemaal in onze vrije tijd de programma’s moeten aanpassen, want de extra beschikbare gelden gingen NIET naar de docenten (en nog steeds niet).
    – Een ROC is tegenwoordig een zeer hierarchische instelling, waarbij de managers en de directeuren hun wil opleggen (en daarvoor extra bonussen ontvangen). De meelopers in hun kielzog zijn talrijk aanwezig op school.
    – De afgelopen 5 jaar is het CGO ons opgelegd als ‘een feit, reeds beslist, discussie zinloos, we moeten gewoon mee!’. Het is voor veel van mijn collega’s al een bestaand feit en een bestaande praktijk.
    – Zelfs degenen die tot op het laatst verzet hebben geboden (waartoe ik mezelf reken) hebben geen keus gehad. We werden verplicht om (met functioneel analfabeten) POP’s te gaan schrijven, te reflecteren, zelf een leertraject uit te zetten etc. etc.
    – Er zijn kapitalen gaan zitten in de zogenaamde ondersteuningstrajecten, waarbij de schimmellaag rondom het onderwijs (Cinop, KPC, APS, Kenniscentra, uitgevers etc.) kapitalen kan verdienen aan het bieden van ‘nascholing’ en ‘ondersteuning’ aan reeds volledig bevoegde en vaak ervaren docenten. Die inkomstenbron raken ze niet graag kwijt
    – Kortom: op de ROC’s is de gehele infrastructuur al door en door vergiftigd.

  2. Niet terugdraaien, gewoon nieuwe MBO-scholen
    Mij lijkt het realistischer om de insteek te kiezen van het doorbreken van het monopolie van de ROC’s die gewoon allemaal gekozen hebben (of waarvan de diverse opleidingen gedwongen zijn) om over te gaan op CGL.

    Bied de mogelijkheid om nieuwe, kleinere beroepsscholen te stichten die een andere keuze kunnen maken dan CGL. Waarom kunnen ouders alleen kiezen op denominatie (geloof)? Een didactisch principe en een goede, gestructureerde leeromgeving zijn echt véél belangrijker.

    Daar komen ze aan: kleinere scholen voor Middelbaar Beroepsonderwijs op niveau 2, 3 en 4. Ze bieden een zeer gestructureerd les- en praktijkprogramma, bieden een goede begeleiding, waarbij vanzelfsprekend gelet wordt op een fatsoenlijke werkhouding en hebben bovendien het voordeel van een klein, faciliterend management. De stages kunnen eindelijk vanuit de school fatsoenlijk begeleid worden en alle docenten gaan weer met hart en ziel onderwijs verzorgen: gedreven door de toekomst van hun leerlingen, gedreven door hart voor hun vak!

    • nieuwe MBO scholen
      ref : Hinke, hierboven

      Beste Hinke,
      Ik ben er helemaal voor : nieuwe, kleine MBO scholen met structuur en kleur. Het zal vast niet mogen van de bobo’s, maar wat let ons om een werkgroep op te zetten en te verkennen hoe het moet : zulke scholen opzetten ?

      Wie wil mee helpen duwen ?

      maarten

      • Nou, ikke wel
        Een MBO-school voor niveau 2 Techniek, ergens in Midden Nederland. Mij lijkt het wel wat.

  3. De angst regeert
    De angst regeert. Ook onderwijsbestuurders zijn bang voor onderlinge verschillen. Als we allemaal hetzelfde doen m.b.t. CGO is het CGO geen wapen in de concurrentie. We maken allemaal dezelfde fout of doen het allemaal even goed. Tesamen met de beperkte bereidheid van de leerling om te reizen is er dus feitelijk geen concurrentie tussen de ROC ’s meer. Ook de leraren hebben wat het onderwijssysteem betreft geen keuze meer, dus ook voor hen is het stikken of slikken. De bestuurders hoeven alleen maar de gelederen gesloten te houden en ze hebben een mega-operatie tot stand gebracht. CGO als middel om het gebrek aan geld en docenten op te lossen. De onderwijsinhoud is in een beweging verkwanseld. Hiervoor hadden zij de absolute macht nodig en die hebben zij gekregen. De politiek heeft zich zeer naïef gedragen door lumsum zonder randvoorwaarden en outputeisen in te voeren.
    Ook de politiek blijkt nu erg laf. De macht terugpakken, de leraren en studenten weer keuzes geven is op dit moment schijnbaar een brug te ver. Vergeet hierbij ook niet dat de bestuurders beschikken over een goede lobby in Den- Haag. Tevens hebben zij daar ook alle tijd voor en het mag wat kosten ook want geld is geen punt in de bestuurskamer. Ze hebben toch geen verplichtingen.
    Wat de bestuurders niet in de gaten hebben is dat de studenten en de docenten veel te slim zijn om zich zo voor de gek te laten houden. De studenten merken en voelen heel goed dat ze veel te weinig leren en dat ze niet beroepsklaar zijn na het eindexamen. Een meerderheid van docenten die niet wil is ook niet te dwingen ook al geef je de bestuurder nog zoveel macht. Het wordt chaos in het MBO.

    • Aardig idee
      Een collega van mij opperde deze week een idee. We geven direct bij de introductie een diploma af. Dan is dat geregeld!
      We nodigen de leerlingen uit die echt van ons wat willen leren om te blijven, de rest heeft een papiertje en kan dus nu gaan doen waar-ie zin in heeft. Misschien wel: zelfstandig POP’s en PAP’s schrijven, googelen, etc. Kunnen ze fijn inspelen op hun intrinsieke leerbehoefte en kunnen wij gaan doen waar we goed in zijn: kennis en vaardigheden overdragen en laten oefenen.

Reacties zijn gesloten.