waarom mislukken zoveel mbo ers in het hbo

De leerlingen die ik spreek vertellen mij dat ze in het hbo heel hard moeten werken en lange dagen maken en dat zijn ze niet meer gewend na 4 jaar mbo onderwijs. In het laatste jaar van het MBO hebben onze leerlingen nog maar 8 contacturen en weinig huiswerk. Ook moeten ze boeken in het Engels lezen, niveau engels is in het MBO bedroevend. Er zijn maar weinig leerlingen, vaak allochtone, die de draad van hard werken weer kunnen oppakken.

1 Reactie

  1. Sommige MBO-opleidingen stellen niks voor
    Het is algemeen bekend dat sommige MBO-opleidingen niets voorstellen. De diploma-drukkerij van het ROC doet vooral goede zaken. Als ze maar met een papiertje van school komen en zich ‘ontwikkeld’ hebben. Er zijn natuurlijk ook nog steeds MBO-opleidingen die het vak dat ze aanleren wél heel serieus nemen. Die opleidingen hebben het moeilijk binnen de school en er wordt veel druk uitgeoefend om ‘niet zo moeilijk’ te doen.

    Volgens mij geldt hetzelfde verhaal ook voor HBO-opleidingen. Als je nog les geeft op een HBO die iets van de leerlingen eist, dan lijkt me dat een uitzondering. Hopelijk vergis ik mij.

Reacties zijn gesloten.