Bekostingingsstelsel hoger onderwijs herzien

Op de website van het minsterie van onderwijs staat een stuk over herziening van het bekostigingsstelsel van het hoger onderwijs.

Zoals gewoonlijk heeft ons ministerie weer stevige ambities die echter niet goed gemeten kunnen worden. Enkele hoogtepunten

  • Het ministerie wil uitval in de bachelorfase halveren. Aangezien HBOs en universiteiten zelf diploma’s mogen afgeven moet dit geen probleem zijn…
  • HBOs en universiteiten zullen per ingeschreven student betaald gaan worden (geen diplomafinanciering meer, dat is mooi).
  • “Daarnaast is er een instellingsspecifieke onderwijsopslag, afhankelijk van extra kwaliteit en bijzondere prestaties van instellingen.” Maar dat gaat blijkbaar op instellingsniveau (instellingen van 30 duizend studenten ofzo), terwijl het de opleidingen zijn die wel of geen extra kwaliteit hebben en daarvoor beloont zouden moeten worden.
  • Het kabinet wil het promotiestelsel naar Amerikaans model omvormen: promovendi moeten bijvoorbeeld onderwijs gaan volgen. Erkent het ministerie hiermee dat het niveau van de Nederlandse opleidingen gedaald is naar Amerikaans niveau? In de wiskunde leerde je vroeger in Nederland in je 3e jaar wat ze in Amerika tijdens hun promotie aan onderwijs krijgen.