Haarkrapsessie

Al eerder schreef ik over de onderwijs-vernieuwingsdrift die nu ook het agrarisch onderwijs in zijn ijzeren greep houdt. Nooit echt een bolwerk van vernieuwing, maar àls er dan toch gemoderniseerd moet worden, dan gaat het ook gelijk hard. Waar overal het competentie-leren inmiddels als onwerkbaar en ongewenst wordt afgeschaft of afgezwakt, wordt hier zwaar ingezet.

Dat gaat gepaard met veel hippe kretologie, liefst in het Engels: “Make your own peanutbutter!”, juicht een kleurrijke folder van een MBO-voedingsmiddelenopleiding ons toe. Iedereen doet daar aan “Working apart 2gether!”, het W.A.T.-concept. Zoiets doet het altijd goed, zo’n sms-woordje in je reclame-uitingen. De jeugd stroomt toe.

Vooraan in de groep van juichende pleitbezorgers en enthousiastelingen staan de onderwijs-adviesbureau’s en het management van de opleidingsinstituten. Zolang je maar je hoofd boven het wolkendek blijft uitsteken schijnt altijd de zon en is er geen vuiltje aan de lucht.
Om nog wat extra cachet aan die zonneschijn te geven worden onderwijsbureau’s en managers in het agrarisch onderwijs uitgenodigd voor een fijne conferentie over “De Groene Standaard“, die “van ons allemaal is”. Bedoeld voor locatie-overstijgende managers, locatie-managers, afdelings-managers, ja, dat gaat nog druk worden daar, en alles “om het gevoel te versterken en te kunnen uitdragen”.

De middag zal garant staan voor een frisse kijk op de examinering. Dat is wel nodig ook, want de instantie die toezicht moest houden op correcte vraagstelling bij die examens, het KCE, is door de onderwijs-inspectie ernstig op de vingers getikt en naar het schijnt van haar taak ontheven, wegens blijkbare incompetentie.
Het kernwoord is echter “vertrouwen” en dan komt alles vast wel goed. En daar komen dan nog ambitie en creativiteit bij. Er zijn natuurlijk ook enkele workshops, die allen vertrouwen als basis hebben. De laatste is het meest intrigerend:
Vertrouwen in het creatieve proces van de implementatie. En dat zal gebeuren – nu komt het – door middel van een “HAARKRAPSESSIE, waarmee het creatieve proces een impuls wordt gegeven.”

Een haarkrapsessie…. daar krab ik me toch even van in de haren, die dit nieuwe cursusjaar in versneld tempo grijs worden. Wat zou dat zijn? Zou men krabben bedoelen? Zit men krap aan de top? Het zal in elk geval erg creatief zijn. Zó creatief, dat dit alleen maar door een onderwijs-adviesbureau bedacht kan zijn. Geheel in de stijl van het competentieleren.
Ik heb ongelooflijke spijt dat ik geen onderwijsmanager ben. Ik mag niet mee. Gauw solliciteren.

2 Reacties

  1. haarkrapsessie
    Een haarkrapsessie is een bijeenkomst van managers in het onderwijs. Thema is het steeds uitdijende waterhoofd van bestuurders van een school. Hierdoor gaat “het haar wat krap zitten”. Het is de bedoeling om al “brainstormend” (omdat dat onder het haar zit) een oplossing te bedenken. Niet zozeer om de groei van het hoofd te belemmeren, maar hoe kan het haar wat minder krapper worden gemaakt. Bijvoorbeeld door enige haren te laten vallen. Het o zo beroemde kale kruintje waar veel bestuurders mee gezegend zijn. Of misschien door het haar te laten groeien en een nieuw kapsel te geven. Meestal worden haarkrapsessies afgesloten met de goeie raad om niet naar buiten te gaan als het hard vriest, zou jammer zijn voor het waterhoofd of met de mededeling dat men heel lang moet zijn om met je hoofd in de wolken te lopen en met je benen op de grond te staan.
    Haarkrapsessie, het moet niet erger worden.

    • Haarkrabsessies Flemish Style
      Jeronimoon schreef: “Een haarkrapsessie is een bijeenkomst van managers in het onderwijs. Thema is het steeds uitdijende waterhoofd van bestuurders van een school. Hierdoor gaat “het haar wat krap zitten”.”

      Deze etymologische verklaring vind ik zo overtuigend dat, als er nog niet zo’n haarkrapsessie bestaat, deze per onmiddellijk ingevoerd moet worden.

      Gegoogle (Gegooglel? GeGooglel?) levert trouwens weinig meer op dan vermelding van een wel zeer onbetamelijke activiteit door een zekere Vlaming, genaamd Bjorn Willemse. Wie niet direct begrijpt waarom het gaat, wordt aangeraden zich er niet verder in te verdiepen. Je wilt niet weten in wat voor ‘sessies’ de Haarkrab en zijn vrienden puntjes scoren (archief.ffclub.be/printthread.php?t=21&page=6).

Reacties zijn gesloten.