Vader, dochter en salaris

Onderstaande ingezonden brief komt uit De Volkskrant van 5 april 2007.
============================================
Lerarensalarissen

In de Volkskrant is gelukkig altijd veel aandacht voor het onderwijs. De laatste tijd ook voor de salarissen. Maar laten we eens wat concreter zijn.

Ik hoor tot de (uitstervende) groep eerstegraadsleraren die over enkele jaren met pensioen gaat. Ik heb nog in schaal 12 (LD) terecht kunnen komen. Bruto ontvang ik 4.567 euro per maand. De top haalde ik pas toen ik 49jaar was. Nu worden leraren ingeschaald in 10, ook als je eerstegraads bent. Als je geluk hebt, kun je nog in 11 komen, maar dan moet je andere taken erbij gaan doen.

Mijn dochter heeft een universitaire opleiding en werkt bij de overheid, zij zit ook in schaal 12. Over enkele jaren verdient ze evenveel als ik, ze is dan 35 jaar!

Ik las dat de lerarensalarissen de laatste vijf jaar met 8 procent zijn gestegen. Dat klopt inderdaad, bruto. Mijn nettosalaris is sinds 2002 gestegen met 2 euro. Kortom: je zou wel gek zijn als je na de universiteit in het onderwijs gaat werken.

Jacques Smits, Brielle
=================================================

3 Reacties

  1. vader, dochter en salaris | kan het ook anders ?
    wie belang hecht aan (zeer) goed onderwijs (het regeerakkoord van balkenwende & vrienden beweert dat), kan wellicht op de gedachte komen dat een fundamenteel andere aanpak van de maatschappelijke plaats van leraren, hun status en salariering ertoe kan bijdragen dat die doelstelling dichterbij komt ;

    dat kan via salarisverhoging, maar dat is niet erg effectief ; een principieel andere fiscale behandeling lijkt me veel doeltreffender ; zo maar een suggestie ;

    maarten sev

    • Andere fiscale behandeling?
      Dat maakt natuurlijk niet uit. De overheid betaalt dan door minder belastinginkomsten in plaats van door meer uitgaven.

      Laten we vooral leraren niet als aparte categorie zien met andere arbeidvoorwaarden dan anderen. We zien bij de vakanties hoe dat uitpakt: mensen van buiten het onderwijs zien alleen de voordelen en niet de nadelen.

  2. “Mijn dochter heeft een
    “Mijn dochter heeft een universitaire opleiding en werkt bij de overheid, zij zit ook in schaal 12. Over enkele jaren verdient ze evenveel als ik, ze is dan 35 jaar!”

    … dit lees ik – ik beken – toch met enige afgunst als ik denk aan mijn universitaire opleiding en het LB-salarisstrookje (-je lijkt me gepast) dat ik ontvang…

Reacties zijn gesloten.