Berichtgeving parlementair onderzoek

Onderstaand de berichtgeving van 4 april 2007 uit 3 kranten over het parlementair onderzoek. Om schaken op 2 borden te voorkomen graag uw reactie hier.
===========================================================
Bron: NRC 4 april 2007

Er komt een parlementair onderzoek naar de basisvorming en de Tweede Fase in het voortgezet onderwijs. De fracties van CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer stemmen hier alsnog mee in.

De twee fracties gingen akkoord nadat gisteren was afgesproken dat het onderzoek zich zal beperken tot deze twee onderwijsvernieuwingen. De Kamer hoopt dat de conclusies bruikbaar zijn voor een vernieuwing die nog aan de gang is, het zogenoemde ‘nieuwe leren’, ook wel ‘competentiegericht onderwijs’ genoemd.

Over deze methode, waarbij leerlingen minder klassikaal les krijgen en meer zelfstandig moeten leren, komen veel klachten, onder meer van leerlingen. Een scholierenprotest was in januari de aanleiding voor Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) om voor te stellen een parlementair onderzoek in te stellen naar onderwijsvernieuwingen van de laatste twintig jaar.

SP, PVV, GroenLinks en D66 toonden zich in principe voorstander, maar lieten hun steun wel afhangen van de formulering van de onderzoeksvraag. Het CDA en de ChristenUnie reageerden in eerste instantie afwijzend, volgens woordvoerders van de fractie vooral wegens het moment waarop de PvdA met het voorstel kwam. De formatie was toen nog in volle gang, en bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet werd juist die week gepraat over onderwijs.

Hamer heeft gisteren haar onderzoeksvraag voorgelegd aan de vaste commissie voor Onderwijs in de Kamer, en vervolgens lieten de twee christelijke coalitiefracties weten dat zij nu wel kunnen instemmen met het onderzoek. “De onderzoeksvraag was eerst veel te breed geformuleerd, maar is nu bijgesteld”, zegt een woordvoerder van het CDA.
===================================================
Bron: Volkskrant 4 april 2007

Het CDA heeft dinsdag laten weten toch in te stemmen met het PvdA-voorstel om een parlementair onderzoek te voeren over het onderwijs. Eerder keerden de christen-democraten zich tegen het initiatief, waar al wel een Kamermeerderheid voor was. Aanleiding waren klachten van scholieren die vinden dat ze door het zogeheten ‘nieuwe leren’ te weinig les krijgen.

De PvdA kwam met het voorstel voor een onderzoek tijdens de formatie, toen het vorige kabinet-Balkenende nog aan de macht was. ‘Het is een goede zaak dat er een parlementair onderzoek komt naar vernieuwingen in het onderwijs’, zei minister Plasterk van Onderwijs. ‘Tijdens mijn gesprekken met het onderwijs heb ik al gemerkt dat er lessen te trekken zijn, bijvoorbeeld waar het gaat om de positie van leraren.’

============================================================
Bron: Parool 4 april 2007

Het is een goede zaak dat er een parlementair onderzoek komt naar vernieuwingen in het onderwijs. Dat zegt PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs).

“Tijdens mijn gesprekken met mensen in het onderwijs heb ik al gemerkt dat er lessen te trekken zijn, bijvoorbeeld waar het gaat om de positie van leraren,” aldus Plasterk

Het CDA liet gisteren weten toch in te stemmen met het onderzoek. Eerder hadden de christen-democraten zich gekeerd tegen het initiatief van de PvdA, waar al wel een meerderheid in de Tweede Kamer voor was. Aanleiding waren klachten van scholieren die vinden dat ze door het ‘nieuwe leren’ te weinig les krijgen.

De PvdA kwam met het voorstel voor een onderzoek tijdens de formatie, toen het vorige kabinet-Balkenende van CDA en VVD er nog zat. CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk stelt dat destijds nog niet helder was waar het onderzoek precies over moest gaan. Zijn partij zag weinig in een heel breed onderzoek naar twintig jaar onderwijsbeleid.

Nu het onderzoek zich meer zal richten op de vraag hoe beleid tot stand komt en wat daarvan voor de toekomst kan worden geleerd, gaat het CDA wel akkoord, zegt Van Dijk. Daarbij zullen de tweede fase en de basisvorming in het voortgezet onderwijs als voorbeelden dienen. Maar volgens initiatiefneemster Mariette Hamer van de PvdA-fractie is inhoudelijk niets veranderd aan de opzet van het onderzoek. Het was altijd al de bedoeling zowel naar het verleden als naar de toekomst te kijken.

Het onderzoek moet voor het eind van dit jaar klaar zijn. Minister Plasterk gaat intussen gewoon door met zijn beleid. “Het is aan de Kamer hoe lang het gaat duren. Maar ik neem aan dat tijdens de werkzaamheden de verkoop gewoon doorgaat.”