Mijn eigen portfolio!

Afgelopen week goede resultaten behaald met de klankbordgroep op de school van onze kinderen. Voor het is in jaren wordt op deze school echt gepraat met leerkrachten over het vernieuwingstraject en worden zaken die te ver zijn doorgeschoten teruggedraaid. Ook het totaal terugdraaien van alle onderwijsvernieuwing is als extreme optie genoemd! Dat doet erg goed.
Tevreden zit ik dan ook op mijn werk en krijg een emailtje met de wekelijkse nieuwsbrief. Het blijkt dat op mijn eigen werk (een ziekenhuis gespecialiseerd in hartoperaties) op bepaalde afdelingen al een tijdje wordt gewerkt met portfolio’s. En nu dan, tot grote vreugde van een of andere vage managementafdeling krijgt iedereen zijn eigen portfolio! Hoi! Wat zal ik daar nu eens gaan instoppen? Misschien mijn POP? Het verslag van mijn jaargesprek? Euhhh…Hebben jullie nog ideeën?

7 Reacties

    • Nee
      Nee, Topondernemers is niet van de baan. De klankbordgroep is ingesteld voor groep 1 en 2. De schoolleiding heeft wel gezegd dat Topondernemers iets extra’s is. Dus niet in plaats van. De schoolleiding heeft zich ook expliciet uitgesproken voor behoud van inhoud. Tevens zijn er afspraken gemaakt om de effecten van de ingevoerde onderwijsvernieuwingen te toetsen aan o.a. de CITO scores. Deze CITO scores moeten minimaal gelijk blijven aan de scores van voorgaande jaren. Het was uiteindelijke een zeer vruchtbare bijeenkomst. In de dagen erna heeft de schoolleiding in een bijeenkomst met de leerkrachten toegegeven dat een en ander niet goed is verlopen. Ik heb het idee dat ze deze keer oprecht zijn in hun voornemens de zaken goed aan te pakken. Daar heb ik dan wel weer respect voor…

  1. Bewijzen!
    In een portfolio horen BEWIJZEN, beste Rik.
    Neem contact op met zo veel mogelijk patienten waar je in het verleden mee te maken hebt gehad en vraag hen aan te geven hoe ver je bent met het ontwikkelen van de competenties.
    Ik geef je een voorbeeldje van zo’n competentie, met twee gedragsvoorbeelden.

    Competentie: emotionele en professionele ondersteuning van de klanten.

    Als je nog niet zo heel ver gevorderd bent in deze competentie vertoon je het volgende gedrag:

    De medewerker kan zonder zelf al te emotioneel worden een kort gesprekje over koetjes en kalfjes met een ernstig zieke patient voeren. Hij kan daarover reflecteren, maar gebruikt zijn professionele afstandelijkheid nog als een scherm om het werkelijke contact met de patient te vermijden.

    Als je daarentegen al erg goed in deze competentie bent, dan vertoon je het volgende gedrag:
    De medewerker realiseert zich dat werkelijke kracht van binnen uit komt. Hij is in staat een laptop te bestellen waarmee de patient door coaching van de medewerker in staat zal blijken om zelf al googelend de websites te vinden die hem de steun bieden die hij nodig heeft.

    Maak voor alle competenties dergelijke gedrags beschrijvingen en vraag de oud patienten je daarop te beoordelen. Doe hetzelfde met de collegas (peer feedback)

    Om de 360 graden feedback geheelk rond te maken zoek je ook nog een leidinggevende en een receptionist die hetzelfde doet.

    Koop een ordner en plaats alles in de ordner. Afhankelijk van de organisatiecultuur wordt een mooi plaatje op de voorkant wel of juist niet op prijs gesteld.

    Zo heb je je competentiebewijzen in je portfolio. Wat wil een mens nog meer!

    • Amusement
      Foei 1945, wat drijf je toch de spot met Het Portfolio! Je had mij eens moeten zien lachen, vooral bij de zin
      Hij is in staat een laptop te bestellen waarmee de patient door coaching van de medewerker in staat zal blijken om zelf al googelend de websites te vinden die hem de steun bieden die hij nodig heeft.
      Dit forum heeft vaak ook een hoge amusementwaarde!

      • Koop een ordner
        “Koop een ordner” vind ik dan weer een minpuntje, als de laptop al is aangeschaft. Er zijn genoeg digitale portfolioprogramma’s te verkrijgen waarin je, heel glossy, een showdossier, een assessmentdossier, een dossier voor opa en oma, de buren, de pastoor en al wie er nog verder geinteresseerd is, als in een goed boekhoudprogramma, zonder teveel dubbele werkzaamheden, kunt onderhouden, tot in lengte van jaren. Mischien kan je donorcodicile er ook bij, je euthanasieverklaring, of je wel of niet gecremeerd wilt worden….Je zou eens wat vergeten. O ja, ben mijn coach vergeten. Toch eens over nadenken.
        Nu zal iedereen, die bij de tijd is, opmerken: daar heb je toch een weblog voor, ga gewoon bloggen….

  2. Portfolio voor kind van twee en half
    Gisteren heb ik op een receptie voorgesteld voor een kind van twee en half een portfolio te beginnen. Het bleek namelijk dat een kleindochter van een collega op twee en halfjarige leeftijd al het verband wist te leggen tussen een speldje van een kruisvereniging, gedragen door de kraamverpleegster, en een folder van dezelfde kruisvereniging, die een week na het vertrek op de tafel lag en waar hetzelfde embleem op te herkennen was: “zuster Janny”. Vastleggen! Inbrengen bij de keuze voor het vervolgonderwijs naast de CITO-toets. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Eigenlijk hadden de ouders fotografisch bewijsmateriaal moeten bijvoegen + een opname van het stemgeluid. Anders wordt 21_3_1945 onrustig.

Reacties zijn gesloten.