scherpe discussies over onderwijs aan allochtonen

In de draad “na de verkiezingen” is de discussie in mijn ogen vervelend geworden. Ik houd van scherpe discussie. Ik houd ervan om hierbij man en paard te noemen, maar toch kreeg ik hier een vervelend gevoel over.

Vandaar dat ik hier het artikel plaats waar Hals aan refereert. Dat artikel geeft aan waarom we de discussie over allochtonen en goed onderwijs niet uit de weg moeten. Sterker nog: het is en extra argument tegen HNL, en komt ons dus te pas.

Enkel de persoonlijke scherpe kantjes zijn niet nodig.

Lees de bijlage!

3 Reacties

  1. Allochtonen en HNL
    Mooi stukje van Naima el Bezaz. Ik vond haar altijd al een slimme meid.
    Ik ben ervan overtuigd dat HNL in het algemeen (als totaalconcept) verkeerd is voor alle jongeren. Het is nog slechter voor jongens en het is nog veel slechter voor allochtone jongens.
    Ik ben er helemaal niet tegen om te erkennen dat er in ons land veel allochtone jongens problemen veroorzaken. Dat is waar en dat kunnen we alleen oplossen door dit probleem te benoemen, naar oorzaken te zoeken en naar oplossingen te zoeken.
    Waar ik een enorme hekel aan heb is om suggestief te werk te gaan, incidentele gevallen als symptomatisch voor de hele groep te beschrijven, verdachtmakingen te doen die kant nog wal raken. Daar kweek je alleen maar haat mee. Je benoemt de problemen niet, je geeft geen oorzaken en je brengt de oplossingen verder weg.
    Als ik stageplaatsen zoek voor mijn allochtone leerlingen, dan zitten daar héél veel fantastische jongeren bij. Er zitten ook rotzakken bij, net als bij de groep Nederlanders. Ik kan wel janken als ik merk dat ik voor mijn allochtone leerlingen altijd driedubbele moeite moet doen voor een goeie plek. Je doet de goeden daar zóveel onrecht mee, je drijft hen ook naar de verkeerde kant. Dat kan en mag niemand op zijn geweten willen hebben.
    Ik wil praten over de problemen met de groep, maar dan in algemene heldere zin. Het is daarbij verschrikkelijk belangrijk dat we bij zaken (zoals pesten) geen ethniciteit erbij halen als het er niets mee te maken heeft. Dit zijn individuele ‘bitches’ en geen vertegenwoordigers van de allochtone groep. Volkert van der G. is ook geen vertegenwoordiger van de vegetariers en die vent die chemische wapens aan Saddam H. heeft verkocht is geen representant van de Nederlanders. Dat is echt een verkeerde, negatieve manier van discussiëren.

  2. Naima El Bazzaz
    In de NRC is alweer een heel nijdige reactie op deze mevrouw gekomen van iemand uit de Berber-bevolking waarom het ging.

    Daar kon je natuurlijk op wachten.

Reacties zijn gesloten.