De aanleiding voor dit stukje is de discussie die ontstaan is na het artikel van Madhat over functiewaardering op de BON site.
Collega’s
Dit soort discussies ontstaat toch alleen maar omdat er pijn verdeeld moet worden. Schaal 12 moest schaal 10 worden om te bezuinigen.
De oude garde heeft zich met succes verdedigd tegen salarisverlagingen maar zij hebben nooit gezegd dat schaal 12 eigenlijk te hoog was en dat je dat bij de nieuwkomers er maar wat af moest halen. Zij zijn het ook niet geweest die de minister hebben ingefluisterd dat hij moest bezuinigen. Zo gaat het nu ook met de bevoegdheden. Niemand heeft de vergrijzing in het onderwijs over het voetlicht kunnen brengen{managers dat hadden jullie moeten doen} en dus is er niets gedaan aan de opdrogende bron. Nu wordt de deur opengezet naar minder gekwalificeerd personeel. Een logisch gevolg van het voorgaande probleem. Dit alles wordt betaald uit een niveaus verlaging van de uitstroom. Kunnen wij dit laatste inzichtelijk en bij een breed publiek bekend maken dan behoeven wij elkaar niet meer te bevechten{de schaal 10 tegen de schaal 12 en de bevoegde tegen de onbevoegde} want dan blijven we zwak. En als wij zwak blijven gaat het verval door want wie anders gaat dit verval tegen houden?
Corgi
Reacties zijn gesloten.
salarisconcurrentie
Waarom is schaal 12 te hoog? Het salaris van eerste-graads docenten moet concurrerend zijn t.o.v. mensen met een akademische opleiding die buiten het onderwijs werken. Graag toelichting.
Frans of Nederlands
Waar kan je als afgestudeerd academicus in bv Frans of Nederlands het vergelijkbare van schaal 12 verdienen en zijn er ook nog voldoende banen?
Beleidsmedewerker
Als beleidsmedewerker bij de overheid bijvoorbeeld. In advertenties voor zulke functies wordt meestal alleen gevraagd naar een academische opleiding. Soms staat er ‘bij voorkeur rechten, economie of bestuurskunde’ of iets dergelijks bij, maar ook mensen met een studie Frans of Nederlands worden voor dit soort banen aangenomen.
Maar bijvoorbeeld ook in de ICT
Vooral bij een aantrekkende economie kun je, als je talent hebt voor het werken met computers en al helemaal als je sterke communicatieve en organisatorische kwaliteiten hebt, met elke academische opleiding (dus ook met bijvoorbeeld kunstgeschiedenis) prima in de ICT aan de slag.
Ik heb het zelf meegemaakt: vwo-diploma met wiskunde-A als enige bèta-vak, een gamma-studie afgerond, en daarna dik geld verdiend tijdens de internet-hype en óók daarna. Als academicus kun je vaak heel veel kanten op, ongeacht wat je gestudeerd hebt, en dus ook het salaris verdienen dat de markt daarvoor overheeft.
Door de toenemende vergrijzing zal het tekort aan onder andere academici, dat in verschillende sectoren nu al voelbaar is, alleen maar toenemen.
schaal 12
Beste Seger,
De uitspraak is ironisch. De schaal 12 docenten hebben helemaal niet gezegd dat 12 te hoog was dat hebben de bezuinigers gedaan. De bezuinigers konden bij de zittende contracten niet meer bereiken dan 4 jaar bevriezing van de salarissen. Bij alle nieuwe contracten is toen ingezet op schaal 10.
Corgi