18 Reacties

  1. Spookvakken nog niet verdwenen
    Spookvakken, vakken die niet gegeven worden, maar waar studenten wel studiepunten voor halen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over dit fenomeen in het hoger onderwijs. Een half jaar geleden maakte EenVandaag hier melding van. Volgens de Onderwijsinspectie en Minister Plasterk behoren de spookvakken tot het verleden, maar is er wel sprake van cadeaupunten. Dat zijn punten die verkregen worden voor vakken waar je niets of heel weinig voor hoeft te doen. Maar zijn de spookvakken inderdaad verdwenen? De Landelijke Studenten Vakbond (LSvB) vindt dat Plasterk te vroeg juicht.

  2. Heertje contra Terpstra
    Heertje uit felle kritiek op voorzitter Doekle Terpstra hier:

    “Het is een raadsel waarom Terpstra niet ziet dat de kenniseconomie andere eisen stelt aan het onderwijs dan het aanstellen van deels overbodige managers”.

    “Terpstra is blind voor de protesten van de leerlingen, de zorgen van de ouders en de klachten van de samenleving. Hij weigert de werkvloer op te zoeken van de aan hem toevertrouwde instellingen, waarvan verscheidene de formele karakteristieken van een criminele organisatie hebben. Zij zijn vergiftigd door spookvakken, cadeaupunten en spookcijfers.”

    Terpsta zou dan ook totaal geen verstand van het onderwijs hebben. Hij zou alleen maar napapegaaien wat adjudanten hem influisteren. Terpstra zou een voorkeur hebben voor inhoudsloze coaches in het onderwijs en dat staat haaks op de eisen van een geavanceerde kenniseconomie. Het is volgens Heertje een raadsel waarom Terpstra tot nu toe nauwelijks kritiek heeft gehad op zijn beleid.

    Heertje: “Tijdens een debat deed Terpstra een onbekookte aanval op de eerstegraads leraren die over vakkennis beschikken en op basis daarvan inspirerend en gedreven les geven. Daar moeten we vanaf, aldus Terpstra. Docenten wiskunde, Frans, geschiedenis en Nederlands zijn overbodig. We moeten het volgens Terpstra hebben van teamleiders, die goed omgaan met leerlingen en ouders en die in het gelid de bevelen uitvoeren van de managers.”

    • Bedoelde hij dit of zei hij dit?
      “We moeten het hebben van teamleiders, die …………. in het gelid de bevelen uitvoeren van de managers”.

      Deze zin staat in de kolom van Professor Heertje niet tussen aanhalingstekens en is dus blijkbaar geen letterlijk citaat. Ik kan me niet voorstellen dat Terpstra zo onverstandig zou zijn om bovenstaande letterlijk te zeggen.

      Seger Weehuizen

    • Verschrikkelijk!
      Maar dit is toch ongehoord?! Dit zijn de tijden van Pol Pot: weg met de intelligentsia. (En Doekle kan het weten, want die man heeft zelf nog nooit een universiteit van binnen gezien. Net als Slagter hoogstwaarschijnlijk gezegend met een vloeibaar verstand?)

      Ad Verbrugge sprak over exkuses: is dit geen REGELRECHTE BELEDIGING voor alle eerstegraads collega’s in het HBO?! Waarom eisen zij eigenlijk niet dat die man aftreedt?!

      Doekle Pot of Pol Terpstra: een van de twee moet vertrekken… vind ik.

      • En een bedrijf ook niet
        Doekle heeft zelf nog nooit een universiteit van binnen gezien – maar een bedrijf ook niet. Hij is rechtstreeks van de Sociale Akademie in Kampen naar het CNV gegaan en vervolgens naar de HBO-raad. Dus echt iemand die goed kan aanvoelen wat het bedrijfsleven allemaal verlangt van de studenten 🙂

    • Coach beter dan eerste graads vakleraar
      Praktijkvoorbeeld: Mike Floris.

      Hij zit in het bestuur van de ‘stichting van tijd’.

      Let eens op het niveau van de natuurkunde in het volgende document.

      Zo een moeten we voor de klas zien te krijgen en ja hoor, hier zien we een foto hoe hij een en ander verduidelijkt aan leerlingen.

      Daar kan geen eerste graads vakleerkracht tegen op.

  3. Arnold Heertje contra Marleen Barth
    “Marleen Barth is voorzitter van CNV Onderwijs. Zij heeft wél in klassen gezeten, maar er nooit vóór gestaan. Zij behoort tot de klasse van de beheerders, bestuurders die op grote afstand van de werkvloer uitspraken doen over het werk van de mensen, die voor de uitvoering zorg dragen.

    Onlangs reageerde Marleen Barth op het rapport over het lerarentekort van Alexander Rinnooy Kan. Opvallend is dat zij zich schaart achter de managers, die in grote getale door hun procedures en onkunde het leven van docenten en leerlingen hebben verziekt. Dat er te veel managers zijn is ‘goedkope kretologie’ roept zij uit.

    Barth verzet zich ook tegen het voorstel van Rinnooy Kan de salarissen van de leraren te koppelen aan hun vakkennis. Zij komt weer met de dooddoener iemand te kennen, die een uitstekend wiskundige is en toch een slechte leraar. Barth demonstreert hier haar onkunde omtrent de wiskunde en het onderwijs.

    Niet alleen wiskundigen moeten het ontgelden, ook natuurkundigen krijgen een veeg uit de pan, ”want die kunnen wellicht niet met jongeren omgaan” . Deze nauwelijks verholen afkeer van de exacte vakken treft men wel meer aan bij de generatie, die in de jaren zeventig de mars door de instituties is begonnen.

    Docenten die zonder voldoende vakkennis en veelal onbevoegd voor de klas gaan staan, worden door hun leerlingen gemiddeld binnen een kwartier ontmaskerd. Van orde is dan ook niet langer sprake. Helaas is deze toestand tegenwoordig overheersend in ons voortgezet onderwijs.

    De bedoeling van Barth is glashelder. Zij wil nog steeds vakkennis inwisselen voor lessen in sociale, communicatieve en sexuele vaardigheden bij de lerarenopleiding van het hoger beroepsonderwijs. Alsof alle ellende die deze aanpak heeft opgeleverd al niet groot genoeg is. “

    • Helemaal eens met Barth
      Iedereen weet toch dat het zo is? Laten we elkaar nu geen mietje noemen: je studeert natuurkunde omdat je een hekel aan mensen hebt.

      Fijngevoelig en sociaal zul je niet worden van zo’n techneuten opleiding.

      Mensen die daarentegen een sociale studie gedaan hebben, kunnen samenwerken, mensen aanmoedigen en die begijrpen wat er in mensen omgaat.

      Je kunt zeggen wat je wilt, maar op de sociale academie leerde je bijvoorbeeld denken over ons kapitaal, de mens. Een van de eerste dingen die je er leert is dat vooroordelen je blik op de mens vertroebelen. Vandaar dat ik -en Marleen- zo tegen natuurkunde en wiskunde zijn. Die hebben allemaal last van vooroordelen, daar kun je de klok op gelijk zetten!

  4. HBO commercialiseert
    Volkskrant:
    De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN), en wel de scholen in Leeuwarden, Groningen en Emmen, verloten prijzen aan jongeren die zich inschrijven voor een studie.
    Het gaat onder andere om een reis naar Zuid-Afrika. Studenten die zich inschrijven voor de opleiding International Business & Management maken kans op een limousinetrip naar de Champagnestreek. Ook een overnachting in een drijvend hotel zit in de prijzenpot.

    Een woordvoerder van de HBO-raad zei in een reactie dat het goed is dat er aandacht is voor een ludieke manier om studenten te prikkelen voor een bepaalde studie. ‘Maar je moet wel de grenzen in de gaten houden.’
    De CHN kondigde dinsdag aan dat bezoekers van de open dag ook kans maken op een lucratief gokarrangement. Volgens de woordvoerder van de HBO-raad is dat wat ongelukkig gekozen. ‘Ze wekken daarmee de suggestie dat er overheidsgeld wordt besteed aan iets anders dan onderwijs.’

    • Daar was het wachten op
      Het financieringssysteem in het Hoger Onderwijs is erop gericht dat een opleiding zoveel mogelijk diploma’s drukt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is veel mensen vinden die zo een diploma willen ontvangen. Hen een deel van het op te strijken geld geven is een logisch iets binnen deze perverse logica.

    • Plasterk not amused
      Hij gaat eens praten met het bestuur. Vindt dit maatschappelijk geen goede zaak (zojuist op radio 1).

      Maar ik vraag me af wat hij kan doen. Door vd Hoeven c.s. weggegeven bevoegdheden komen niet vanzelf terug natuurlijk.

      • Als je niet terugkunt moet je vooruit
        Omdat het moeilijk is om de afgestane bevoegdheden terug te krijgen kunnen we niet meer achteruit en moeten we een sprong naar voren wagen. Een volledig geliberaliseerde markt voor gesubsidieerd onderwijs met externe kwaliteitscontrole in de vorm van externe examina van de leerlingen. Subjectssubsidie (beurzen voor iedereen, ook in het secundair onderwijs) is daarbij waarschijnlijker nog aantrekkelijker dan objectssubsidie (lump sum financiering).
        Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.