Examens PABO (Kweekschool) 1930

Ik kreeg net deze examens uit 1930 van de Kweekschool voor Onderwijzeressen doorgestuurd. Toch interessant 🙂

21 Reacties

  1. daar word je stil van
    Kan iemand aan vergelijkbare examens komen voor andere vakken? Voor Nederlands liefst.

  2. De andere vakken ook alsjeblieft Mark
    Mark, heb je ook nog andere vakken? Ik denk aan Nederlands, aardrijkskunde, geschiedenis, didactiek, fonetiek, pedagogiek (of onderwijskunde)

    • andere vakken
      Nee, nog niet – deze kreeg ik ook maar opgestuurd. Maar ik zal mijn bron wel even vragen 🙂

      • Archieven
        Er moeten toch ergens in Nederland archieven zijn bijgehouden van de eindexamens die afgenomen zijn. Misschien ergens in den Haag?
        Misschien hoeven we niet terug naar de jaren ’30 en kunnen we bijvoorbeeld eens kijken naar de laatste examens van vóór de Mammoet en de eerste examens van daarna.

        • Het zijn geen examens tegenwoordig
          In het HBO wordt gewerkt met studiepunten, credits tegenwoordig.
          Elke module die je haalt levert credits op. Als je totaal aan credits is gevuld, dan ben je geslaagd en krijg je je diploma.
          Natuurlijk zijn er wel eisen aan het programma: welke modules je moet volgen en in welke volgorde, wat de voorwaarden zijn om aan een module te mogen deelnemen. Dergelijke zaken staan in wat tegenwoordig het OER heet (onderwijs en examenreglement)
          De toetsen die gegeven worden verschillen van verplichte aanwezigheid tot aan eindscripties en zwaardere theoretische toetsen en stage beoordelingen. De inhoud daarvan wordt bepaald door de docent (overeenkomstig het OER)
          Volgens mij is er geen bewaarplicht voor toetsen bij de instellingen, maar ik verwacht dat dat wel degelijk gebeurt voor bv de accreditatie.

          Er zijn dus geen examens meer, enkel toets momenten.

        • 1961 gym
          Ik heb de opgaven van mijn eindexamen gymnasium uit 1961 nog.
          Voor de liefhebbers:
          Goniometrie en Analytische Meetkunde / Stereometrie
          Engels / Nederlands (tekstbehandeling) blad 1
          Nederlands (tekstbehandeling) blad 2 en 3
          Frans / Duits
          Nederlands (opstel)
          De opgaven Algebra zijn spoorloos.
          Bij elk van de drie onderdelen wiskunde hoorde ook een mondeling.
          Mondeling werden geëxamineerd: Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Latijn, Grieks en Nederlands (gedicht).

          • eindexamenopgave VWO
            Ik heb nog:
            WISKUNDE-OPGAVEN
            van de Toelatingsexamens tot de Universiteiten
            (= eindexamen Gymnasium)
            vanaf 1925 tot en met 1956
            met uitkomsten
            alsmede: (ANDER BOEK)
            Schriftelijke opgaven van het Eindexamen H.B.S.-B
            (Wiskundes geordend naar thema; ook opgaven uit het eindexamen Gymnasium)
            talen 1940-1961; natuurwetenschappen 1932-1961)
            Seger Weehuizen

  3. ongelofelijk
    Voor mij leveren de reken opgaven toch twee onoverkomelijke moeilijkheden op. In opgave 1 wordt gevraagd een identiteit aan te tonen die er naar mijn beste weten niet is. Vraagstuk 5 is zo ingekleed dat het acabadabra is. Ik kan het niet uitkleden. Coupon en zegel?? Wat is een coupon en wat heeft een zegel met een prolongatie te maken? Van opgave 2 kan ik niet, zelfs niet met een rekenmachientje, controleren of ik het goede antwoord gekregen heb en haar ook op een correcte wijze heb opgelost. De opgaven 2 en 4 eisen in elk geval een goed inzicht in de eigenschappen van getallen. Het fijne van opgave 4 is dat je zo de gevonden antwoorden kunt controleren. Opgave 3 doet me denken aan de opgaven stelkunde die in de tijd dat ik eindexamen Gymnasium deed daar gesteld werden.
    Seger Weehuizen

    • oplossing som 1
      Dag Seger, ik weet niet precies aan welke identiteit jij denkt bij som 1, maar hier is een uitwerking:

      Door het even getal te schrijven als 2n kan de vraag worden herschreven als ‘laat zien dat 8n^3-8n deelbaar is door 48’, oftwel dat n^3-n deelbaar is door 6. Deelbaarheid door 6 kun je aantonen door te laten zien dat het getal deelbaar is door 2 en door 3.

      door 2: als n even is, dan is n^3 ook even en n^3-n ook; als n oneven is, dan zijn n^3 en n oneven en is het verschil even.

      door 3: dit is een gevolg van de kleine stelling van Fermat.

      Met name die laatste stap geeft wel aan dat de examinandi best wat wiskunde gezien moeten hebben – zelfs voor het vak rekenen.

      • Vooroordelen
        Ik heb ten onrechte geinterpreteerd: “is het verschil een 48-voud VAN DAT GETAL”. Een onbewust vooroordeel. Bij de formulering “is het verschil deelbaar door acht” zou het goed gegaan zijn. Vandaar.
        Welbedankt,
        Seger Weehuizen

      • Kleine stelling van Fermat?
        Het kan op een elementaire wijze:
        Schrijf n^3-n als (n-1)n(n+1). Omdat dit 3 opeenvolgende gehele getallen zijn is 1 van deze drie getallen een drievoud en n^3-n dus ook.

        Je kunt het probleem overigens ook met inductie oplossen.

    • Effectenhandel
      Seger schreef: Vraagstuk 5 is zo ingekleed dat het acabadabra is. Ik kan het niet uitkleden. Coupon en zegel?? Wat is een coupon en wat heeft een zegel met een prolongatie te maken?
      Dit zijn termen uit de effectenhandel. Een coupon gaf recht op het dividend (winstuitkering) van een bedrijf. In die tijd had je fysieke aandelen met daarbij een couponblad. Mensen die – deels – leefden van de dividendinkomsten werden dan ook ‘couponknippers’ genoemd. Vanaf een bepaalde datum kon men dan coupon nr. 358 aanbieden ’ten kantoore van den Amsterdamschen Bank’, dat werk.
      Die zegels zou ik even moeten opzoeken, maar ze horen in elk geval op de een of andere manier bij deze aandelen.

      • Die zegels
        waren een soort ‘postzegels’ die op officiële stukken werden geplakt. Voorzien van een handtekening over de zegel heen waren de stukken rechtsgeldig. De coupons waren daarmee waardepapieren en geschikt voor inning. Een prolongatiehouder van een bank was gerechtigd om die officiële handtekening te zetten.

  4. Dit verbaast mij niet. Ik
    Dit verbaast mij niet. Ik heb al een keer geschreven over mijn schoonmoeder van 80, die eerst de ULO en toen de kweekschool in de oorlog heeft gedaan. Nog steeds spreekt ze aardig engels, duits en frans, haalt taalfouten uit de krant en kan beter rekenen dan menig meisje aan de kassa.

  5. steeds slimmer?
    We worden steeds slimmer wanneer degenen die ons beoordelen steeds dommer worden. M.a.w. de toename van het aantal hoogbegaafden is een gevolg van de afname van het opleidingsniveau van hun onderwijzers.

  6. Nee hoor, niks lager niveau.
    Nee hoor, niks lager niveau. De PABO-ers van nu kunnen immers veel beter googlen en copy-pasten enzo.

Reacties zijn gesloten.